Το απίστευτο “αλαλούμ” (επί σειρά ετών) στην τιμολόγηση του φαρμάκου. Πως το εκμεταλλεύτηκαν η Novartis και άλλες φαρμακοβιομηχανίες
Ένα απίστευτο αλαλούμ σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων επικρατούσε επί σειρά ετών στη χώρα μας. Εκτός του ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα η σχετική αρμοδιότητα μεταφερόταν από την μία υπηρεσία στην άλλη, όσες αναλάμβαναν είτε δεν είχαν το κατάλληλο λογισμικό για να κάνουν την τιμολόγηση, είτε το είχαν αλλά τους έλειπε το εξειδικευμένο προσωπικό. […]
Ένα απίστευτο αλαλούμ σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων επικρατούσε επί σειρά ετών στη χώρα μας. Εκτός του ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα η σχετική αρμοδιότητα μεταφερόταν από την μία υπηρεσία στην άλλη, όσες αναλάμβαναν είτε δεν είχαν το κατάλληλο λογισμικό για να κάνουν την τιμολόγηση, είτε το είχαν αλλά τους έλειπε το εξειδικευμένο προσωπικό.
Λόγω των συγκεκριμένων αδυναμιών παραχωρείτο το έργο της τιμολόγησης σε ιδιώτες οι οποίοι μάλιστα απασχολούνταν χωρίς να φαίνεται από πουθενά η σχέση εργασίας που είχαν με τους αρμόδιους φορείς. Συνεπεία όλων αυτών ήταν ο ελλιπής έλεγχος και η «προβληματική» εποπτεία που άφηναν ελεύθερο το πεδίο στις εταιρείες να περνούν τη δική τους πολιτική και να εξασφαλίζουν τιμές για τα προϊόντα τους ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με αυτές που έπρεπε να ισχύουν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που συμπεριλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis:
“Σε διάστημα 18 μηνών , ήτοι από 31-3-2011 έως 2-10-2012 , η αρμοδιότητα τιμολόγησης των φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης μεταφέρθηκε 4 φορές μεταξύ 3 Υπηρεσιών (Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ). Από το σύνολο της έρευνας και τις καταθέσεις των μαρτύρων προέκυψε ότι οι υπηρεσίες υποδοχής της αρμοδιότητας τιμολόγησης δεν είχαν ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την κατάλληλη στελέχωση, ούτε τη μηχανογραφική υποστήριξη για την ορθή εκτέλεση της αρμοδιότητας τιμολόγησης των φαρμάκων, με αποτέλεσμα κατά την πρώτη, τουλάχιστον εφαρμογή της εκάστοτε μεταφοράς της αρμοδιότητας να υπάρχει σωρεία λαθών στα Δελτία Τιμών Φαρμάκου, σωρεία ενστάσεων εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών και να προκαλείται μεγάλη αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά”.
Ειδικότερα όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, από τις καταθέσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας διαπιστώθηκε ότι:
- Στο Υπουργείο Ανάπτυξης παρόλο που υπήρχε Διεύθυνση Πληροφορικής, η αρμόδια για την τιμολόγηση των φαρμάκων Διεύθυνση Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων δεν υποστηριζόταν μηχανογραφικά για την εξαγωγή των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας μέχρι το έτος 2010, οπότε και επελέγη από την τότε πολιτική ηγεσία η απασχόληση ιδιώτη (χωρίς συμβατική ή άλλη σχέση εργασίας) και ιδιωτικής εταιρείας (με σύμβαση παροχής έργου) για την αυτοματοποιημένη εξαγωγή τιμών μέσω ειδικού λογισμικού.
- Στο Υπουργείο Υγείας παρόλο που υπήρχε Διεύθυνση Πληροφορικής , η τότε αρμόδια για την τιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων, δεν υποστηριζόταν μηχανογραφικά για την εξαγωγή των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας. Από την τότε πολιτική ηγεσία επελέγη η μεταφορά από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Υγείας του ιδίου ιδιώτη και του λογισμικού του, ο οποίος εκ νέου απασχολήθηκε εκεί χωρίς σύμβαση εργασίας.
- Στον ΕΟΦ παρόλο που υπήρχε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξη των αναγκών του, δεν υπήρχε τεχνογνωσία και το κατάλληλο λογισμικό για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το Σεπτέμβριο του 2012 επελέγη η συγκρότηση ομάδας εργασίας για την έκδοση του πρώτου Δελτίου Τιμών Φαρμάκου, που εκδόθηκε από τον ΕΟΦ, χωρίς αυτός να υποστηρίζεται από ειδικό προς τούτο λογισμικό. Η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων στον ΕΟΦ εξομαλύνθηκε με τη σύσταση και στελέχωση Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων τον Νοέμβριο του 2013…
Από τα παραπάνω, κατά τους Ελεγκτές, συμπεραίνεται ότιQ
«H απουσία λογισμικού για την υποστήριξη του έργου της τιμολόγησης των φαρμάκων, καθώς και η έλλειψη στελέχωσης της εκάστοτε Υπηρεσίας υποδοχής της αρμοδιότητας τιμολόγησης με εξειδικευμένο προσωπικό κατά την μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας από τον ένα φορέα στον άλλο, είχε ως αποτέλεσμα , μεταξύ άλλων, την απασχόληση ιδιωτών στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων, την ελλιπή άσκηση εποπτείας και ελέγχου των κατά νόμο αρμόδιων Υπηρεσιών σε σχέση με την εκτέλεση της αρμοδιότητας της tιμολόγησης φαρμάκων, την ύπαρξη λαθών κατά την έκδοση Δελτίων Τιμών Φαρμάκων και την αδιαφάνεια στη διαδικασία τιμολόγησης».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr