Αντίστροφη μέτρηση για τη δίωξη Παπαγγελόπουλου – Στις 22 Ιουλίου αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής
Για την δίωξη ή μη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προανακριτικής επιτροπής.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας από την Ν.Δ., το οποίο σε ότι αφορά τα αδικήματα του κ. Παπαγγελόπουλου υιοθέτησε και το ΚΙΝΑΛ, υπήρξε καταπέλτης. Ειδικότερα βρίσκεται αντιμέτωπος με 8 αδικήματα, εκ των οποίων 4 κακουργηματικού χαρακτήρα και 4 πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Όπως έχει οριστεί η διαδικασία στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το πρωΐ της Τετάρτης για να γίνει συζήτηση επί των πορισμάτων της προανακριτικής επιτροπής. Θα γίνουν τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και στη συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών.
Κάθε κύκλος ομιλητών θα περιλαμβάνει 5 βουλευτές από το κόμμα της ΝΔ, 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ένα από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Παρεμβάσεις στη διαδικασία μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ δικαίωμα λόγου θα έχει και ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Η ψηφοφορία
Όπως αποφάσισε, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η ψηφοφορία για τον πρώην υπουργό θα αρχίσει στις 9 το βράδυ. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο, στο οποίο θα είναι εγγεγραμμένα ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 8 αδικήματα για τα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ν.Δ., ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για τα αδικήματα ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος, ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, παράβασης καθήκοντος, παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, απόπειρας εκβίασης, δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψίας υπαλλήλου και σύστασης συμμορίας – εγκληματικής οργάνωσης.
Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της Ν.Δ. γίνεται λόγος για παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με την πολιτική ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε ανοικτές ποινικές υποθέσεις τις οποίες διαμόρφωνε κατά τρόπο που μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικό όφελος για αυτόν και τους συνεργούς του, αλλά και πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικό Δικαστήριο ή αρχείο
Από τη Βουλή θα πρέπει κάθε κατηγορία για τα 8 αδικήματα να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές. Στη συνέχεια θα εκλεγεί το Δικαστικό Συμβούλιο που θα προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης και θα αποφανθεί εάν θα πάρει το δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου ή θα τεθεί στο αρχείο.
Το Δικαστικό Συμβούλιο θα είναι πενταμελές και σε αυτό θα μετέχουν 3 Αρεοπαγίτες και 2 δικαστικοί του ΣτΕ. Ενας εκ των Αρεοπαγιτών θα οριστεί ως ανακριτής και θα αποφασίσει για την εξέλιξη της υπόθεσης και κατά πόσον θα επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα.
Διαβάστε επίσης:
Δήλωση αποχής υπέβαλε ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Χ. Ντζούρας
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr