Αποκάλυψη: Γιατί οι εφέτες άφησαν την Novartis στην Ελένη Τουλουπάκη
Είναι αλήθεια ότι το χθεσινό “όχι’ της Ολομέλειας Εφετών στην πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βασιλείου Πλιώτα, αιφνιδίασε πολλούς. Ακόμα και την ίδια την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Η τελευταία πεπεισμένη από τη διαμόρφωση του κλίματος των τελευταίων ημερών και από τις διαρροές των καταθέσεων στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής-κυρίως από τα λεχθέντα του πρώην επόπτη της αντεισαγγελέα Α.Π. Γιάννη Αγγελή- θεωρούσε ότι η ογκοδέστατη δικογραφία θα έφευγε την επομένη για το Εφετείο. Η βούληση της ευρείας πλειοψηφίας των εφετών ωστόσο έδωσε κυριολεκτικά ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη, όχι για να εκφράσει την δυσαρέσκεια της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά συνεκτιμώντας πάνω απ’ όλα όπως έλεγαν χθες πηγές στα πέριξ του Εφετείου “το καλό της έρευνας”.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν παράβλεπαν ότι η απόφαση των εφετών για παραμονή όλων των δικογραφιών τόσο στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα όσο και στις ανακρίτριες κατά της Διαφθοράς που χειρίζονται τις διώξεις σε βάρος του Κ. Φρουζή και Ν. μανιαδάκη, ενέχει και τη μορφή δυσαρέσκειας αλλά και διαμαρτυρίας των κινήσεων που προηγήθηκαν στο μεσοδιάστημα μέχρι τη σύγκληση της ολομέλειας.
Ξεκινώντας από τα βασικά, επί συνόλου 307 μελών της Ολομέλειας, μόλις 112 παρουσιάστηκαν στην χθεσινή σύγκληση της, γλιτώνοντας την ματαίωση της λόγω ελλείψεως απαρτίας. Το δείγμα “αποχής” των εφετών και η οριακή απαρτία των μελών της ολομέλειας, ερμηνεύτηκε ως ξεκάθαρο δείγμα δυσαρέσκειας της τροπολογίας για τις 86 νέες θέσεις προέδρων Εφετών καθώς η αύξηση των προέδρων γίνεται χωρίς έστω την ταυτόχρονη αύξηση οργανικών θέσεων εφετών. Η δυσαρέσκεια αυτή έπαιξε αρνητικό ρόλο στην τελική κρίση των μελών της Ολομέλειας, τα οποία καθώς φάνηκε πήγαν αταλάντευτα στο τι τελικά θα ψηφίσουν. Αρνητικό ρόλο έπαιξε και το όλο το κλίμα που διαμορφώθηκε και μέσω των διαρροών που θεωρούσαν την απόφαση των εφετών προειλημμένη. Πολλοί δε ήταν και εκείνοι που είπαν το αυτονόητο. δηλαδή μετά από τρία χρόνια κατάλαβαν ότι είναι μείζονος σημασίας η έρευνα για την υπόθεση Novartis; Δεν μπορούν να όλες οι δικογραφίες σε ανακριτές κατά της Διαφθοράς, αυτό δεν ήταν δεσμευτικό, θα μπορούσε να είχε χρεωθεί από την αρχή σε ειδικό – εφέτη ανακριτή.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι σήμερα το πρωί η Ελένη Τουλουπάκη, επιστρέφοντας από το Παρίσι -που βρισκόταν μέχρι χθες λόγω της επίσημης αξιολόγησης του ΟΟΣΑ- στο γραφείο της την περιμένει ο εναπομείναν όγκος της δικογραφίας και θα πρέπει οσονούπω να καταλήξει στα δύο κυρίως σκέλη που εκκρεμούν για τα δύο πολιτικά πρόσωπα, αλλά και με την εμπλοκή των δεκάδων γιατρών στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr