H κατάθεση Σαμαρά, το όνομα του «Ρασπούτιν» και ο (μονό)δρομος της εξεταστικής για τη Novartis
Είναι προφανές πως ο Αντώνης Σαμαράς , είναι κεντρικό πρόσωπο για την υπόθεση Novartis. Η φράση του «θα σας πάω μέχρι τέλους» έγινε σήμα κατατεθέν για τους μεν και σημαία κριτικής για τους δε. Τα πράγματα όμως ήρθαν έτσι που τελικά ο Σαμαράς θα αποδειχτεί πως είχε δίκιο. Γιατί προφανώς εννοούσε πως θα πάει τα πράγματα […]
Είναι προφανές πως ο Αντώνης Σαμαράς , είναι κεντρικό πρόσωπο για την υπόθεση Novartis. Η φράση του «θα σας πάω μέχρι τέλους» έγινε σήμα κατατεθέν για τους μεν και σημαία κριτικής για τους δε. Τα πράγματα όμως ήρθαν έτσι που τελικά ο Σαμαράς θα αποδειχτεί πως είχε δίκιο.
Γιατί προφανώς εννοούσε πως θα πάει τα πράγματα μέχρι τέλους ώστε να αποκαλύψει αυτό που η ΝΔ ονομάζει σκευωρία. Η πλήρης απαλλαγή του , όπως και άλλων 6 πολιτικών προσώπων μέχρι στιγμής , ήταν το πρώτο βήμα. Η ανάποδη έρευνα που ξεκίνησε ήδη με αφορμή καταγγελίες και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή είναι το δεύτερο.
Η παρουσία λοιπόν του Σαμαρά τροφοδότησε αυτό που όλοι γνωρίζουν. Πως από τη στιγμή κατά την οποία ειπώθηκαν ονόματα είναι προφανές πως η δικογραφία έχει ήδη τροχοδρομήσει προς τη Βουλή.
Μίλησε με ονόματα
Η διαφορά του Σαμαρά από τα άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα με την Novartis είναι ότι πρώην πρωθυπουργός είπε ονόματα. Τα είπε με την προσωπική μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Δημ. Παπαγγελόπουλου στην αρχή της έρευνας, τα είπε με συνέντευξή του το περασμένο καλοκαίρι , τα είπε και χθες. Τι είχε πει το περασμένο καλοκαίρι στα Παραπολιτικά;
«Ο λεγόμενος ‘Ρασπούτιν’ είναι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Εγώ τον μήνυσα εξαρχής, τον κατονόμασα. Εξάλλου πρώτη τον είχε περιγράψει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, κ. Ράικου, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση», είχε πεί ο κ. Σαμαράς.
Είχε υπενθυμίσει μάλιστα ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, ήταν ο δεύτερος δικαστικός λειτουργός που παραιτούμενος κατονομάζει και αυτός τον “Ρασπούτιν”:
«Δεν τον ξέρει ο κ. Τσίπρας; Αστειεύεστε; Στο Υπουργικό του Συμβούλιο είναι. Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Παπαγγελόπουλο συζητούσαν και συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μαζί τα σχεδίασαν, μαζί τα εκτέλεσαν. Ας μην κρυβόμαστε», είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός.
Τι είπε χθές
Χθες ο πρώην πρωθυπουργός είπε ακριβώς τα ίδια, εμπλουτισμένα σε ένα υπόμνημα 32 σελίδων:
«Ό,τι είχα να πω για αυτή την άθλια σκευωρία το έχω πει από την πρώτη στιγμή.. Θα έρθουν όλα στο φως. – Κατονομάσατε τον Ρασπούτιν; Το έχω κάνει προ πολλού. – Κατονομάσατε και τον κ. Τσίπρα; Φυσικά».
Η απάντηση
Τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο κ.Σαμαράς είχε αναφερθεί σε αυτόν, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος είχε απαντήσει:
«Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν και σε ελεύθερη μετάφραση κάποιοι συνηθίζουν διαρκώς να ασχημονούν. Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει σήμερα.
Στο παρελθόν δεν ξέρω. Ενδεχομένως να υπήρξε και Ρασπούτιν και Μεσσαλίνα και δεν ξέρω τι άλλο.
Υπάρχει μόνο προσπάθεια κάποιων να αποπροσανατολίσουν το λαό και να συγκαλύψουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες.
Μέχρι σήμερα ομολογώ με μεγάλη προσπάθεια σιωπούσα. Θεωρώ ότι ειδικά αυτή την περίοδο η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη για ήπιο πολιτικό κλίμα μέχρι τις εκλογές και για μέγιστη πολιτική συναίνεση μετά τις εκλογές.
Όσοι παρερμήνευσαν τη σιωπή μου θα «απολαύσουν» τώρα τα λόγια μου και τα γραπτά μου. Τελικά θα με αναγκάσουν να προσφύγω στη Δικαιοσύνη για να αποκαλύψω και να αντιμετωπίσω θεσμικά τους πραγματικούς σκευωρούς, τους παρανοϊκούς κακοήθεις συκοφάντες, τις μεθόδους και τα όργανα του παρακράτους που χρησιμοποιούν.
Υπενθυμίζω ότι του τέλους προηγείται η αρχή και η ενδιάμεση πορεία. Πριν φτάσει λοιπόν κανείς μέχρι το τέλος για να υπάρξει πλήρης εικόνα εύλογο είναι να ξεκινήσει από την αρχή. Αυτό προτίθεμαι να κάνω. Θα πιάσω το νήμα από την αρχή. Για όλους, για όλες και για όλα. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια όπως λέει ο λαός μας και γι’ αυτό δεν μπορεί να πάει μακριά.
Έτσι λοιπόν εγώ μπορώ να αντέξω τα ψέματά τους. Οι παρανοϊκοί, ραδιούργοι συκοφάντες τι θα κάνουν με την αλήθεια; Μπορούν να την αντέξουν;»
Στη Βουλή
Η αναφορά πάντως πολιτικών προσώπων εκ μέρους του κ.Σαμαρά, στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή και επαφίεται πλέον στην Κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Επ’ αυτού τις όποιες απορίες έλυσε η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη (στον Skai) όπου είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι – εφόσον ο κ. Σαμαράς πει το όνομα του «Ρασπούτιν» στον εισαγγελέα- η υπόθεση θα οδηγηθεί σε εξεταστική Επιτροπή. Ο κ.Σαμαράς το είπε, συνεπώς «Κυριακή κοντή γιορτή..»
Ο κ. Bενιζέλος
Η δικογραφία δε θα φύγει πάντως από τον Άρειο Πάγο αν πριν δεν καταθέσει τόσο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιάννης Αγγελής που είχε προβεί σε σοβαρές καταγγελίες για τους χειρισμούς των συναδέλφων του στην υπόθεση.
Πάντως στην Novartis επίκειται και η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή όσον αφορά στην άδεια που ζήτησαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πρώην υπουργός έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τον περασμένο Μάιο, μετά τις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου 4 σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη. Για τον κ. Λοβέρδο η εισαγγελία ζητεί την άδεια του Κοινοβουλίου να του απαγγείλει κατηγορίες για το αδίκημα της δωροδοκίας. Οι εισαγγελείς αποστέλλουν στη βουλή και ένα πόρισμα περίπου 200 σελίδων, με το οποίο αξιολογούν το υλικό που έχουν συλλέξει, ζητώντας παράλληλα και την άρση της ασυλίας του.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr