Οι βολές Αγγελή κατά Ξ. Δημητρίου – Εισαγγελέων Διαφθοράς και ο «code of ethics»

Ο Ιωάννης Αγγελής «τάραξε» για άλλη μία φορά τα νερά καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Εκτός από την αποκάλυψη ενός ακόμη εγγράφου των Αμερικανών που δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την Novartis και το οποίο όπως είπε αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «πυροβόλησε» […]

NEWSROOM
Οι βολές Αγγελή κατά Ξ. Δημητρίου – Εισαγγελέων Διαφθοράς και ο «code of ethics»

Ο Ιωάννης Αγγελής «τάραξε» για άλλη μία φορά τα νερά καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Εκτός από την αποκάλυψη ενός ακόμη εγγράφου των Αμερικανών που δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την Novartis και το οποίο όπως είπε αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «πυροβόλησε» και συγκεκριμένα πρόσωπα. Την άλλοτε προϊσταμένη του Ξένη Δημητρίου καθώς και τους πρώην εποπτευόμενους από αυτόν Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Παράλληλα όμως άδραξε την ευκαιρία, όντας ενώπιον βουλευτών, να προτείνει και μέτρα που κατά αυτόν θα βοηθούσαν στην καλύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης. Όπως ένας Κώδικας Συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών, ένας «code of ethics» όπως είπε, που πολλές άλλες χώρες έχουν θεσπίσει. «Μας έχει γίνει παρατήρηση από τον ΟΗΕ ως Ελλάδα διότι δεν έχουμε τέτοιο κώδικα. Τους απαντήσαμε ότι η Ελλάδα έχει εύθικτους δικαστές και όταν υπάρχει κάτι εναντίον τους, ζητούν αποχή. Η συγκεκριμένη, όμως, υπόθεση με έκανε να πιστεύω ότι το σύστημα δεν λειτουργεί κανονικά. Δηλαδή -ας μου επιτραπεί να πω- στις πόσες μηνύσεις και στις πόσες αναφορές ένας δικαστής πρέπει να πει, «Ξέρετε, η ευθιξία μου θίγεται και ζητώ αποχή»;Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια αντικειμενικά στοιχεία. Στο βαθμό που η Επιτροπή σας μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της νομοθεσίας, θα παρακαλούσα να εισηγηθείτε την εισαγωγή κώδικα ηθικής δεοντολογίας για το Δικαστικό Σώμα. Είναι κάτι που απασχολεί όλο το Δικαστικό Σώμα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο κ. Αγγέλης.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατέληξε σε αυτήν την πρόταση αφού πρώτα αναρωτήθηκε γιατί παρόλα τα όσα επικριτικά λέγονται εις βάρος τους , δεν παραιτούνται για λόγους ευθιξίας οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Όσον αφορά στην πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου υποστήριξε ότι κάποιοι την αφήνουν στο «απυρόβλητο» παρόλο που εκ της θέσεώς της έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της Novartis.

«Ο επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς δεν είναι αυτό που λέμε «η κεφαλή». Έχει και αυτός επόπτη. Και εγώ εποπτευόμουν. Εγώ εποπτευόμουν από την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δηλαδή έδινα σχεδόν καθημερινή αναφορά σε αυτήν -τι είδα, τι διαπίστωσα- συζητούσαμε όλα τα θέματα και προσπαθούσαμε να βρούμε λύση. Γιατί το λέω τώρα αυτό; Διότι η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου -η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση- δεν έχει κλητευθεί ως μάρτυρας. Υπάρχει μία προσπάθεια, κατά την άποψή μου, να παραμείνει στο απυρόβλητο και να φορτωθούν άλλοι τις ευθύνες. Αυτή είναι η γενική μου θέση. Θα ήθελα, βέβαια, να πω και το εξής: Υπάρχει μία γενική αρχή στο Δικαστικό Σώμα: Όταν κυκλοφορεί κάτι εναντίον σου και θίγεται η ακεραιότητά σου, η τιμή και η υπόληψή σου, ακόμα και ψέμα να είναι, πρέπει να παραιτείσαι. Εγώ αυτό έκανα από την πρώτη στιγμή. Μου κάνει εντύπωση, λοιπόν, ότι οι συνάδελφοί μου, που ασκούν καθήκοντα τώρα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, παρά τα όσα ακούγονται, παρά τις μηνύσεις, παρά την αναφορά που τους είχα κάνει εγώ ως επόπτης, όχι μόνο δεν παραιτούνται, αλλά και εξακολουθούν, επιμένουν να είναι σε αυτή τη θέση. Εγώ δεν είχα κανέναν λόγο. Διερωτώμαι τι λόγο να έχουν αυτοί και να παραμένουν….».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ