Τα «πάνω-κάτω» στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μετά τη δίωξη της Ε. Τουλουπάκη
“Μετέωρη” είναι μέχρι στιγμής η έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για την Novartis (και όχι μόνο) καθώς η εξέλιξη της πλέον “σκοντάφτει’ πάνω στην απαγγελία των διώξεων σε βάρος της Επικεφαλής της εν λόγω εισαγγελίας Ελένης Τουλουπάκη. Δικαστικές πηγές σημείωναν ότι η εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δημιουργούν ένα καθεστώς μη νομιμότητας στο […]
“Μετέωρη” είναι μέχρι στιγμής η έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για την Novartis (και όχι μόνο) καθώς η εξέλιξη της πλέον “σκοντάφτει’ πάνω στην απαγγελία των διώξεων σε βάρος της Επικεφαλής της εν λόγω εισαγγελίας Ελένης Τουλουπάκη.
Δικαστικές πηγές σημείωναν ότι η εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δημιουργούν ένα καθεστώς μη νομιμότητας στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη και χωρίς να παρακάμπτουν το παγκοσμίως αποδεκτό τεκμήριο αθωότητας. Η απαγγελθείσα σε βάρος της δίωξη και μάλιστα για χειρισμούς της που έχουν να κάνουν με την εν εξελίξη ακόμα έρευνα για την “Novartis”, δίνουν το δικονομικό δικαίωμα στους ήδη εμπλεκόμενους της υπόθεσης, πολιτικά πρόσωπα και μη να αιτηθούν την εξαίρεση της για λόγους μεροληψίας.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές εκφράζουν προβληματισμούς στο “dikastiko.gr” γιατί εκεί που οδηγήθηκε πλέον η υπόθεση, και ανεξάρτητα αν η δίωξη εναντίον της εισαγγελέας κατά της διαφθοράς σε μελλοντικό χρόνο σταθεί στο ακροατήριο ή καταρρεύσει, στην παρούσα φάση η αξιοπιστία των πορισμάτων της όσον αφορά στην υπόθεση της “Novartis” και οι γενικότερες δικονομικές της ενέργειες σχετικά με αυτή πάσχουν ακυρότητας.
Η δίωξη που την φέρει να διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας οδηγεί τους εμπλεκόμενους στο καχύποπτο συμπέρασμα “επί τη βάσει τεκμηρίων ασκήθηκε δίωξη σε βάρος μας;”.
Βαθύτατα θεσμικό
Πάντως, η ίδια η εισαγγελική λειτουργός δεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής διατεθειμένη να παραιτηθεί τουναντίον εμφανίζεται διατεθειμένη να πολεμήσει για το δίκιο της καταθέτοντας άμεσα αίτηση ακυρότητας της προδικασίας και της δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος της, ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου πλημμελειοδικών της Αθήνας. Εκτός από την ήδη κατατεθείσα προσφυγή της στο δικαστικό συμβούλιο, η Ελένη Τουλουπάκη προανήγγειλε ανάδειξη σε όλα τα αρμόδια διεθνή όργανα αυτού που θεωρεί ότι επιχειρείται με την δίωξή της : της ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας.
Κατά την Εισαγγελέα : «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα θεσμικό» ενώ κάνει λόγο για «συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια εξουδετέρωσης» του θεσμού που υπηρετεί όταν «Η Εισαγγελία Διαφθοράς ως άλλος “Διγενής” έδωσε τη μάχη της, κόντρα στο ψέμα και στη λήθη, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολύπαθου ελληνικού λαού» . Και καταλήγει με νόημα πως «Το δόγμα του σοκ στη δικαιοσύνη δε θα περάσει και γρήγορα όσοι το υπηρέτησαν θα λάβουν το μισθό τους.».
Το ερώτημα στο ΑΔΣ
Την ίδια στιγμή η υπόθεση αναμένεται να φτάσει πάραυτα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ενώπιον του οποίου οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα με το ερώτημα της προσωρινής αργίας της Ελένης Τουλουπάκη, λόγω της δίωξης της, και κατά συνέπεια της αποπομπής της από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει στο τιμόνι της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, να τοποθετηθεί αναπληρωτής ( για τον οποίο επίσης ο Υπουργός πρέπει να αποστείλει ερώτημα)προκειμένου να μην «κατέβουν» τα μολύβια κάτω.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρόβλεψη για αναπληρωτή στην εισαγγελία διαφθοράς έχει νομοθετηθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο αλλά έως σήμερα παρέμενε «ανενεργή».
Τι υποστηρίζει στην αίτηση ακυρότητας
Η Ελένη Τουλουπάκη πάντως αρνείται κατηγορηματικά όσα της αποδίδεται. Στην αίτηση που ήδη κατέθεσε, ζητεί από τους δικαστές του συμβουλίου Πκημμελειοδικών να κηρυχθεί η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της άκυρη καταγγέλλοντας ότι προηγήθηκε αρχειοθέτηση της δικογραφίας με βάση το πόρισμα του αντεισαγγελέα ΑΠ Λάμπρου Σοφουλάκη και ακολούθησε παράνομη ανάσυρση της και απαγγελία κατηγοριών με βάση το πόρισμα του συναδέλφου του Ευάγγελου Ζαχαρή.
Αναφέρει ότι «οι δύο Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ως ομοιόβαθμοι δεν τελούν σε ιεραρχική σχέση μεταξύ τους ούτε μπορεί να θεωρηθεί η άποψη του ενός τυπικώς υπέρτερη της άποψης του άλλου» και τονίζει ότι «ο κ. Σοφουλάκης είχε με βάση τις παραγγελίες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το δικαίωμα να εκφέρει κατά μόνας τη δικαιοδοτική κρίση του ως προς την επάρκεια των ενδείξεων ενοχής για την άσκηση της ποινικής δίωξης, εφόσον αυτή απέκλινε από την αξιολόγηση του ετέρου Εισαγγελέως κ. Ζαχαρή».
Σύμφωνα με την προσφυγή της Εισαγγελέως, το πόρισμα του κ. Σοφουλάκη που ζητούσε αρχειοθέτηση ελλείψει επαρκών στοιχείων ενοχής για την ίδια, εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 7 Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι η ποινική δικογραφία σε βάρος της αρχειοθετήθηκε. Ωστόσο σύμφωνα με την κ. Τουλουπάκη, την επομένη «8/7/2020 , δηλαδή σε χρόνο που είχε ήδη αρχειοθετηθεί η σε βάρος μου ποινική δικογραφία από τον αρμόδιο προς τούτο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σοφουλάκη, ο έτερος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρής υπέβαλε την ποινική προκαταρκτική δικογραφία στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την παραγγελία να ασκηθεί σε βάρος μου ποινική δίωξη για εγκλήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης”.
Ακόμα μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι ο κ. Ζαχαρής «ενήργησε επί ήδη αρχειοθετημένης δικογραφίας» και επομένως η παραγγελία του «παραβιάζει τις διατάξεις που καθορίζουν την κίνηση της ποινικής δίωξης και συγκεκριμένα του άρθρο 43 παρ. 6 ΚΠΔ, αφού ισοδυναμεί με ανάσυρση από το αρχείο χωρίς την επίκληση κανενός νέου στοιχείου».ς
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr