Τι θα γίνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς μετά την δίωξη της Ε. Τουλουπάκη – Ποιο το μέλλον των εκκρεμών υποθέσεων

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στην Εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη  δημιουργεί «αναστάτωση» και στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με δικαστικούς και νομικούς κύκλους, η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ναρκοθετεί ό,τι έχει γίνει στην υπόθεση Novartis ενώ ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη δίωξη που η Εισαγγελέας έχει ασκήσει κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και […]

NEWSROOM

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στην Εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη  δημιουργεί «αναστάτωση» και στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με δικαστικούς και νομικούς κύκλους, η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ναρκοθετεί ό,τι έχει γίνει στην υπόθεση Novartis ενώ ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη δίωξη που η Εισαγγελέας έχει ασκήσει κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και τις δικογραφίες που αφορούν τους Άδωνη Γεωργιάδη-Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι προκειμένου να μην «μπλοκάρουν» οι έρευνες που βρίσκονται εν εξελίξει στο συγκεκριμένο γραφείο, είτε η κ. Τουλουπάκη θα πρέπει να ζητήσει την αυτοεξαίρεσή της είτε, αν δεν το κάνει, ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αποστείλει ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ώστε να τεθεί σε προσωρινή αργία. Επισημαίνουν όμως ότι επειδή η Εισαγγελία δεν μπορεί να μείνει «ακέφαλη», στην περίπτωση που σταλεί το εν λόγω ερώτημα θα πρέπει ταυτόχρονα να ζητείται και η επιλογή του αναπληρωτή Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρόβλεψη για αναπληρωτή έχει νομοθετηθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο αλλά έως σήμερα παρέμενε «ανενεργή».

Η απομάκρυνση της κ. Τουλουπάκη, λένε οι ίδιες πηγές, από την Εισαγγελία Διαφθοράς είναι μάλλον «μονόδρομος» , καθώς σε διαφορετική περίπτωση και λόγω της δίωξης που της έχει ασκηθεί ( μεταξύ άλλων και για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας), τα αιτήματα εξαίρεσής της από εμπλεκόμενους, και όχι μόνο στην υπόθεση Novartis, θα αρχίσουν να πέφτουν «βροχή». Συνεπώς, καταλήγουν, αν και η άσκηση ποινικής δίωξης δεν συνεπάγεται υποχρεωτικώς την απομάκρυνσή της, κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην Εισαγγελία που προίσταται να συνεχίσει το έργο της χωρίς «αναταράξεις».

Η δικογραφία πάντως που έχει σχηματιστεί για την Εισαγγελέα μετά την σχετική παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή ο οποίος σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Λάμπρο Σοφουλάκη κατέληξε σε ποινικές ευθύνες της σε σχέση με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis, έχει πάρει ήδη το δρόμο για την ανάκριση.

Βεβαίως, αν η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίσει την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του τέως αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όπως και των συμμετόχων, μεταξύ των οποίων στο πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρεται και η κ.Τουλουπάκη, τότε και αυτή η υπόθεση περνά στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Ε. Τουλουπάκη: «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα θεσμικό»

Η ίδια η κ.Τουλουπάκη ωστόσο, όπως προειδοποιεί, δεν θα το βάλει κάτω. Μέσω γραπτή της ανακοίνωσης προανήγγειλε όχι μόνο προσφυγή στο δικαστικό συμβούλιο αλλά και ανάδειξης σε όλα τα αρμόδια διεθνή όργανα αυτού που θεωρεί ότι επιχειρείται με την δίωξή της : της ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας.

Κατά την Εισαγγελέα : «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα θεσμικό» ενώ κάνει λόγο για «συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια εξουδετέρωσης» του θεσμού που υπηρετεί όταν «Η Εισαγγελία Διαφθοράς ως άλλος “Διγενής” έδωσε τη μάχη της, κόντρα στο ψέμα και στη λήθη, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολύπαθου ελληνικού λαού» . Και καταλήγει με νόημα πως «Το δόγμα του σοκ στη δικαιοσύνη δε θα περάσει και γρήγορα όσοι το υπηρέτησαν θα λάβουν το μισθό τους.».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ