Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η αυθαιρεσία και η γραφειοκρατία «πνίγουν» την αντιπλημμυρική προστασία της Μάνδρας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η αυθαιρεσία και η γραφειοκρατία «πνίγουν» την αντιπλημμυρική προστασία της Μάνδρας

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας καταστροφής, αποτυπώνεται και στο δεύτερο πόρισμα που είναι στα χέρια της αρμόδιας εισαγγελέως, αυτή τη φορά, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο οποίο καταγράφεται με δραματικούς τόνους η «κακοδαιμονία» των πολεοδομικών αυθαιρεσιών που «στοιχειώνουν», τη Μάνδρα, ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 23 ανθρώπινες ζωές.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα συμπεράσματα του πορίσματος που είχε κατατεθεί από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, οι εμπειρογνώμονες του Τεχνικού Επιμελητηρίου , ενώνουν και τη δική τους αγωνία μπροστά στον κίνδυνο να σημειωθούν και νέες πλημμύρες στη Μάνδρα, όπως εκείνες της 15ης Νοεμβρίου του 2017 ή αυτές που ακολούθησαν, τον Ιούνιο του 2018.

Το πόρισμα που ήρθε στη δημοσιότητα από την ««Εφ.Συν.» δεν σταματά μόνο στις παρατηρήσεις αλλά προχωρά και σε προτάσεις οι οποίες όμως , όπως διευκρινίζει, ακόμη κι αν υλοποιηθούν στο ακέραιο, δύσκολα μπορούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους της Μάνδρας ότι δεν θα ξαναζήσουν μία νέα καταστροφή.

Δεν θα αποτρέψουν τις πλημμύρες αλλά θα τις «μετριάσουν»

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, ακόμη κι αν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα «μαμούθ» στην περιοχή , ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως θα καταφέρουν να σώσουν τη Μάνδρα από τις ενδεχόμενες πλημμύρες, Εκείνο που θα προσφέρουν, όπως σημειώνουν, είναι να μετριάσουν την καταστροφή που θα αφήσουν πίσω τους.

Για το λόγο αυτό, τονίζουν ότι τα μέτρα αποσκοπούν πάντα “στη μείωση των ζημιών και όχι την απόλυτη προστασία από αυτές, καθώς το οικονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο και τα απαιτούμενα έργα γιγάντια και θα δημιουργούσαν περιβαλλοντικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτόν διεθνώς χρησιμοποιείται η έκφραση ‘’μετρίαση πλημμυρών’’ και όχι ‘’προστασία από τις πλημμύρες’’.

Στην εν λόγω περιοχή (Μάνδρα) διαχρονικά η ένταξη στο σχέδιο πόλης διαφόρων περιοχών, το μπάζωμα και η καταπάτηση των ρεμάτων χωρίς να ληφθεί μέριμνα για την αποχέτευση των νερών της βροχής και, φυσικά, η εξαιρετικά υψηλή ένταση της βροχόπτωσης, είναι οι αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων». «Πληγές» η αυθαίρετη δόμηση και η γραφειοκρατία

Τα μπαζωμένα ρέματα με τα αυθαίρετα κτίσματα στις κοίτες τους, τα οποία έχουν ενταχθεί από το 2003 στον οικιστικό ιστό, οι καταπατήσεις, οι κατασκευές που εμποδίζουν τη δίοδο του νερού της βροχής, είναι μόνο μερικά από τα «δεινά» της Μάνδρας τα οποία μαζί με τις αγκυλώσεις και τους αργόσυρτους ρυθμούς της γραφειοκρατίας δημιουργούν έναν «ολέθριο» συνδυασμό, στην περίπτωση που μία δυνατή καταιγίδα πλήξει την περιοχή.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ

«Το κυριότερο έργο που θα περιόριζε τις επιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων και το οποίο βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, πλην όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι η εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και η διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες Θριασίου», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων

Το πόρισμα του ΤΕΕ καταλήγοντας συμπεραίνει ότι:

«Στο διάστημα, λοιπόν, που μεσολάβησε από τις 15.11.2017, την πρώτη μεγάλη πλημμύρα των τελευταίων ετών με τις τραγικές συνέπειες που είχε, μέχρι το δεύτερο περιστατικό του διημέρου 26 και 27.6.2018, προκύπτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και εν προκειμένω η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε με ταχύτητα τις διαδικασίες και το κυριότερο έργο είναι ήδη σε εξέλιξη.

Οι συναρμόδιοι φορείς όφειλαν να είχαν αποτρέψει την ανεξέλεγκτη δόμηση στις επίμαχες περιοχές, να είχαν αποκαταστήσει τα ρέματα από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις και να είχαν κατασκευάσει εγκαίρως τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μειώνονταν οι συνέπειες των εξαιρετικά υψηλών βροχοπτώσεων. »Η πολυετής καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών, η οποία συνέβη μόλις προ τεσσάρων μηνών, οφείλεται στα γραφειοκρατικά εμπόδια, στις δαιδαλώδεις διαδικασίες εγκρίσεων από δεκάδες φορείς, όπως επιβεβαιώνει και η έκθεση ελέγχου της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χάρη στις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής ως επισπεύδουσας, αλλά και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019».

Οι τυχόν πειθαρχικές ευθύνες

Κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής χαρακτηρίζουν εμπεριστατωμένη και μη διαψεύσιμη την ουσία του πορίσματος το οποίο, όπως σημειώνουν, προσφέρει σημαντική υπηρεσία στο έργο της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά της, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου έχει δηλώσει από το καλοκαίρι, πως ο δρόμος για την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών έχει ήδη ανοίξει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr