Οικογένεια Αγγελόπουλου: Αντιδικία χωρίς τέλος για τον έλεγχο της τεράστιας περιουσίας
Οι γιοι του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Παναγιώτης και Γιώργος, επιμένουν στο αίτημα για δικαστική συμπαράσταση εξαιτίας όπως υποστηρίζουν των σοβαρών προβλημάτων υγείας του πατέρα τους. Τα δύο αδέρφια συνεχίζουν να υποστηρίζουν – όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο – ότι τα προβλήματα υγείας του πατέρα τους είναι τέτοια που τον καθιστούν ανίκανο να διαχειριστεί τις υποθέσεις του, γεγονός που τους οδηγεί στο θλιβερό καθήκον να ενεργήσουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη θέση του σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση για διασφάλιση της προσωπικότητας και των συμφερόντων του.
Τα σύννεφα πάνω από την οικογένεια έγιναν γνωστά όταν ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, σε ανακοίνωσή του τον Δεκέμβριο του 2018, γνωστοποιούσε τις κακές σχέσεις που είχε με τα παιδιά του όταν παραμονές Χριστουγέννων του 2015, δέχτηκε πολυσέλιδη επιστολή από τους γιους του, Παναγιώτη και Γιώργο «με την οποία ήγειραν πρωτοφανείς αξιώσεις, ισχυριζόμενοι ότι “συνιδρύσαμε” το 1998 τις ναυτιλιακές μου επιχειρήσεις και υπό τη μεθόδευση αυτών μου ζητούσαν 568 εκατομμύρια ευρώ».
Τα δημοσιεύματα του Τύπου, βρήκαν ευκαιρία για να αναφερθούν στην περιουσία της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη «Χαλυβουργική», τη ναυτιλιακή «Arcadia», μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, άλλες επιχειρήσεις στη χώρα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και μεγάλο βιομηχανικό πάρκο στην Ελβετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ναυτιλιακή εταιρεία είναι μοιρασμένη κατά ένα τρίτο στους τρεις άνδρες της οικογένειας, αλλά μεγάλο αγκάθι για τα δύο αδέρφια αποτελεί η υπόλοιπη περιουσία που παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του πατέρα!
Ενώ το Πρωτόδικο δικαστήριο τάχθηκε υπέρ των ισχυρισμών του πατέρα και τον έκρινε νοητικά υγιή απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα των δύο παιδιών, το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας, αποφάσισε νέα δίκη, νέα διπλή πραγματογνωμοσύνη και νέα παράταση στη δικαστική κρίση για το ποιος θα είναι στο τιμόνι του επιχειρηματικού κολοσσού, του 74χρονου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν κατάφερε να καταλήξει σε οριστική απόφαση για το αν ο ηλικιωμένος επιχειρηματίας μπορεί να διευθύνει τον κολοσσό των επιχειρήσεων του. Ή εάν τα προβλήματα υγείας του, καθιστούν αναγκαίο τον ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη.
Η νέα απόφαση του Εφετείου
Έξι μήνες μετά την συζήτηση της έφεσης, και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου 2019, που δημοσιεύτηκε η απόφαση (υπ΄αριθμόν 5598 απόφαση) το Μονομελές Εφετείο αποφάσισε ότι απαιτούνται κι άλλα αποδεικτικά ιατρικά στοιχεία για να καταλήξει σε ασφαλή κρίση για την κατάσταση της υγείας του 74χρονου επιχειρηματία.
Έτσι ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης, διέταξε την επανάληψη της δίκης και διόρισε (αυτή τη φορά) δύο νέους ιατρικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι έχουν προθεσμία 90 ημερών από την αποδοχή του διορισμού τους, για να παραδώσουν την πλήρως αιτιολογημένη έκθεση τους για την κατάσταση της υγείας του κ. Αγγελόπουλου.
Αντιφατικές γνωματεύσεις
Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκκρινε ότι είναι αντιφατικές οι γνωματεύσεις των γιατρών ( του πρώτου δικαστικού πραγματογνώμονα και των λοιπών νευρολόγων- ψυχιάτρων που έχουν εξετάσει τον επιχειρηματία).
Η ίδια η δικαστικός, τον περασμένο Απρίλιο που συζητήθηκε η προσφυγή των παιδιών του κ.Αγγελόπουλου, είχε ζητήσει να παραμείνει στο γραφείο της, μόνο ο επιχειρηματίας,, προκειμένου να έχει μία άμεση και προσωπική επικοινωνία μαζί του για να διαμορφώσει τη δική της αντίληψη για την υγεία του.
Τότε, επί μία ώρα υπέβαλε ερωτήσεις στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Τώρα στο σκεπτικό της απόφασης της αναφέρει:
“Εν όψει των αντιφατικών στοιχείων και μετά από πολλαπλή επικοινωνία του δικαστηρίου με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κρίνεται επιβεβλημένη η συμπληρωματική απόδειξη. Η διενέργεια νέας ιατρικής πραγματογνωμοσύνης καθόσον η διενεργηθείσα αντιφάσκει με άλλα αποδεικτικά μέσα προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής υγείας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με επιστημονικό τρόπο και αν αυτός μπορεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίσει τον εαυτό του και τις υποθέσεις του”.
Η δικαστής κάνει εκτενή αναφορά στις ένορκες καταθέσεις των συνεργατών του κ.Αγγελόπουλου και στη δυναστεία των επιχειρήσεων του, κυρίως στη Χαλυβουργική.
Στο σκεπτικό της απόφασης της αναφέρει:
“Ο κ. Αγγελόπουλος είναι κύριος μέτοχος της ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία Χαλυβουργική ΑΕ που αποτελεί ιστορική ελληνική βιομηχανία η οποία έχει μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.
Είναι μέτοχος των εταιρειών του ναυτιλιακού ομίλου της οικογένειάς του που έχουν την κυριότητα και διαχείριση 25 ποντοπόρων πλοίων, τεράστιου οικονομικού αντικειμένου.
Συμμετέχει σε οικογενειακές εταιρείες που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Είναι κύριος μεγάλης ατομικής περιουσίας που περιλαμβάνει ακίνητα μεγάλης αξίας καθώς και μείζονες καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής και της ημεδαπής.”
Η νέα ιατρική πραγματογνωμοσύνη, κατά την κρίση του δικαστηρίου, είναι αναγκαία προκειμένου να μορφώσει πλήρη δικανική πεποίθηση και να αποφασίσει για το αν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος πρέπει να μπει σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης.
Όρισε δύο πραγματογνώμονες
Οι πραγματογνώμονες που διόρισε το δικαστήριο να εξετάσουν τον 74χρονο επιχειρηματία, είναι από τον κατάλογο των παργματογνωμόνων που διαθέτουντα δικαστήρια και είναι ένας ψυχίατρος, τέως διευθυντής ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και ένας νευρολόγος- ψυχίατρος, καθηγητής ψυχοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
μετά από 20 μέρες από την κοινοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου, θα πρέπει να εξετάσουν τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και να γνωμοδοτήσουν εγγράφως, με πλήρως αιτιολογημένες εκθέσεις στις οποίες θα πρέπει να αναφέρουν κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Την έκθεση τους θα πρέπει να καταθέσουν στη γραμματεία του δικαστηρίου μέσα σε προθεσμία ενενήντα ημερών από την ημέρα που θα αποδεχθούν το διορισμό τους.
Η πρόεδρος εφετών μαζί με τον διορισμό τους, τους ζητά να διακριβώσουν εάν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος πάσχει από τέτοια νοητική διαταραχή
που οδηγεί στο να παρουσιάζει νοητικά ελλείμματα ως προς την καθημερινή ατομική οικογενειακή και επαγγελματική λειτουργικότητα του, η οποία συνεπάγεται αδυναμία του να επικοινωνεί με το περιβάλλον.
Και σε καταφατική περίπτωση εάν πρόκειται για διαρκή νόσο που παρακωλύει την ελεύθερη διαμόρφωση της βούλησης ή της κρίσης του και αποκλείει τη χρήση του λογικού του.
Παράλληλα τους ζητά να διευκρινιστεί εάν έχει επαρκή λειτουργία του συνόλου των γνωσιακών λειτουργιών που τον καθιστούν πλήρως λειτουργικό. (…) Εάν εξαιτίας αυτής της νόσου αδυνατεί να επιμεληθεί του εαυτού του και της περιουσίας του και σε ποιο βαθμό. Και ειδικότερα εάν καθίσταται ανίκανος για όλες ή ορισμένες μόνο δικαιοπραξίες που απαιτούν σύνθετη κριτική ικανότητα, για τις αυξημένες νοητικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για το ρόλο του ως επιχειρηματίας. Και ειδικότερα, εάν είναι σε θέση να προασπίσει τα συμφέροντα του, να διαμορφώσει τη βούληση του και να λάβει αποφάσεις σοβαρές κατά τη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του και την αντιμετώπιση των πολύπλοκων ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεών του Ελλάδα και στο εξωτερικό ενόψει του ότι είναι κύριος μέτοχος μεγάλης ατομικής περιουσίας.”
Από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι δύο πραγματογνώμονες το δικαστήριο θα αποφασίσει, όπως αναφέρεται στην απόφαση, εάν θα οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης κι αν ναι, “για να καθορίσει το είδος και την έκταση της δικαστικής συμπαράστασης στερητική ολική ή μερική ή συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων”.
Η δικαστική νίκη των παιδιών με τις μετοχές
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο το Πρωτοδικείο της Αθήνας, αποφάσισε υπέρ των αδερφών Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του 73χρονου πατέρα τους Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για ανάκληση δωρεάς μετοχών (ζητούσε επιστροφή μετοχών εταιρείας, τις οποίες τους είχε δωρίσει).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση 5213/2018) απέρριψε την εν λόγω αγωγή του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, ο οποίος ζητούσε να ανακληθεί η δωρεά ως προς τις μετοχές της εταιρείας Grattan (Παναμά). Κατά της σχετικής, πολυσέλιδης, απόφασης (με την οποία οι εν λόγω μετοχές παραμένουν στους δύο γιους) αναμένεται να ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Κων. Αγγελόπουλου, προκειμένου η υπόθεση να εκδικαστεί και να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.
Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι λόγοι περί αχαριστίας που προέβαλε ο 73χρονος επιχειρηματίας, ώστε να στηριχτεί η ανάκληση της δωρεάς στα παιδιά του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε δεκτό ότι οι δύο γιοι του Κων. Αγγελοπουλου όχι μόνο δεν υπήρξαν αχάριστοι έναντι του πατρός τους αλλά αντίθετα, όπως προκύπτει μέσα από σχετικές επιστολές-καταθέσεις διεθνών θεραπόντων, που συνεκτίμησε το δικαστήριο, επέδειξαν αφοσίωση στον άρρωστο πατέρα τους και έπραξαν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να τον συνδράμουν τόσο σε επίπεδο θεραπείας όσο και ψυχικής υποστήριξης.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr