Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Πώς το Ελεγκτικό Συνέδριο «έδωσε» τη σύνταξη της μητέρας του, σε μητροκτόνο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πώς το Ελεγκτικό Συνέδριο «έδωσε» τη σύνταξη της μητέρας του, σε μητροκτόνο

Ακόμα και ο  μητροκτόνος δικαιούται να πάρει τη σύνταξη της μητέρας του! Το Ελεγκτικό Συνέδριο με μια πρωτοποριακή απόφαση δίνει σύνταξη στον νεαρό μαθητή από το Αγρίνιο που δολοφόνησε πριν από έξι χρόνια τη μάνα του, γιατί του ζήτησε να κλείσει την τηλεόραση. Τον Μάιο του 2013, το Αγρίνιο και ολόκληρη η Ελλάδα πάγωσε όταν έγινε γνωστό πως ένας 17χρονος μαθητής της τρίτης Λυκείου, ύστερα από έντονο διαπληκτισμό με τη μητέρα του, πήρε ένα μαχαίρι με το οποίο άρχισε να τη κτυπά σε όλο της το σώμα. Η γυναίκα του είχε ζητήσει απλώς να κλείσει την τηλεόραση και να κοιμηθεί. Μετά από χρόνια το Δικαστήριο τον αθώωσε λόγω έλλειψης καταλογισμού, αφού έπασχε από ψυχική νόσο και ποτέ δε του χορηγήθηκε η σωστή φαρμακευτική αγωγή.

«Για πρώτη φορά στα δικαστηριακά χρονικά το δικαστήριο δεν διέταξε τον αόριστο εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό κατάστημα αλλά τον άφησε ελεύθερο να ζήσει, αναγνωρίζοντας πως δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», αναφέρει ο συνήγορός του, Κων/νος Καπελλάκης.

Του δίνουν τη σύνταξή της

Ο νεαρός έμεινε μεν ελεύθερος πλην δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Ζήτησε τότε να του χορηγηθεί η σύνταξη της μητέρας του. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε , εκείνος προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με μια ιστορική απόφαση έκανε δεκτό το αίτημά του: «…η  άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήταν παράνομη κατ’ αρχήν διότι δεν υφίσταται διάταξη νόμου που να προβλέπει τη στέρηση της σύνταξης στην περίπτωση θανάτωσης της μητέρας από το τέκνο», αναφέρεται στην απόφαση. ‘Το δικαστήριο έκανε χρήση των διατάξεων που αποτελούν προμετωπίδα της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων με βάση διεθνείς συνθήκες αλλά και το σύνταγμά μας του έδωσε το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς ζωής απορρίπτοντας την άρνηση της διοίκησης να του χορηγήσει τη σύνταξη της μητέρας του», αναφέρει ο κ. Καπελλάκης. Η απόφαση αφορά μεν μεμονωμένο περιστατικό αλλά θεωρείται σημαντική διότι καθορίζει τα όρια  προστασίας και στήριξης  στα ανήλικα τέκνα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr