Ελεγκτικό Συνέδριο: Τρίτεκνοι άντρες με 20ετία βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας

Η διάκριση αυτή μάλιστα κρίνεται ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

NEWSROOM
Ελεγκτικό Συνέδριο: Τρίτεκνοι άντρες με 20ετία βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας

Τη διάκριση σε βάρος των ανδρών σχετικά με τα όρια συνταξιοδότησης τρίτεκνων ανδρών έρχεται να καταργήσει το δεύτερο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο παγιώνει την νομολογία του δικαστηρίου σχετικά με τα ίσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ανδρών.

To 2o Tμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με μια πολύ σημαντική απόφαση σχετικά με τα όρια ηλικίας των τρίτεκνων ανδρών  με 20ετία συμπληρωμένη το 2010.

Όπως ερμηνεύει και δέχεται η υπ’ αριθ. 1568/2020 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (2ο Τμήμα) αναγνωρίζεται  και στους τρίτεκνους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους δικαίωμα στη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης έως το 2010, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, όπως προβλέπεται για τις γυναίκες συναδέλφους τους.

Την συγκεκριμένη υπόθεση χειρίστηκε με επιτυχία ο δικηγόρος Γιάννης Γλέζος, όπως σημειώνει η  ΕΝΥΠΕΚΚ.

Η «γραμμή» των αποφάσεων

Πρόκειται ουσιαστικά για μια γραμμή αποφάσεων , όπως χαράχτηκαν με την εμβληματική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (317/2020) για τους πατέρες ανηλίκου με 25ετία συμπληρωμένη το 2010, που  αποφάσισε  ότι «η συνταξιοδοτική διάταξη, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των τρίτεκνων γυναικών εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν». Η διάκριση αυτή μάλιστα κρίνεται ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

Το ζήτημα είναι ότι 8 μήνες μετά την δημοσίευσης της απόφασης του Δικαστηρίου το Υπουργείο Εργασίας δεν εχει ακόμα συμμορφωθεί με την απόφαση.

Κώστας Τσουκαλάς: Ίση μεταχείριση

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, «το δικαστήριο, προς αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και δη για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, καθόσον από 1.1.2011 και εφεξής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εξισώθηκαν με το άρθ. 6 παρ. 1-9 του ν. 3865/2010, πρέπει να επεκταθεί και στους τρίτεκνους  άνδρες υπαλλήλους η ευνοϊκότερη ρύθμιση που ισχύει για τις τρίτεκνες γυναίκες.

Υπενθυμίζουμε πως μετά την έκδοση της 317/2020  απόφασης της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία είχε χειριστεί το δικηγορικό μας γραφείο,   άνοιξε  ο δρόμος για την έξοδο σε σύνταξη σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν σε αντίθεση με τις γυναίκες συναδέλφους τους.  Για την συμπλήρωση 25ετίας προσμετρείται χρόνος στρατού και χρόνος τέκνων με αναγνώριση. Κατ’ αναλογία, βάσει του σκεπτικού της απόφασης ,  το ίδιο ισχύει  και για τις υπόλοιπες διατάξεις του ν.3865/2010 που διατήρησαν διαφορετικά όρια ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών , όπως στην περίπτωση των τρίτεκνων ανδρών με 20ετία το 2010 . Και αυτοί , όπως έκρινε ειδικά η 1568/2020 απόφασης του Δεύτερο Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν άνευ ορίου ηλικίας όπως προβλέπεται για τις τρίτεκνες γυναίκες .

«Δεν έχει συμμορφωθεί»

Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ έχουν περάσει οκτώ μήνες από τη δημοσίευση της 317/2020 απόφασης της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Υπουργείο Εργασίας  δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση. Η πρόσφατη απόφαση που ειδικά αναφέρεται και στους τρίτεκνους πατέρες , καθιστά ακόμα πιο προφανή την υποχρέωση της πολιτείας να συμμορφωθεί εμ το γράμμα και το πνεύμα των αποφάσεων . Η συνέχιση της αδράνειας του Υπουργειού Εργασίας, δια της παραλείψεως, να  εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις θα συνιστά προκλητική έλλειψη σεβασμού προς το κράτος δικαίου.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας  που διατρανώνει ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις , δεν μπορεί να τις εφαρμόζει a la carte, όπου θέλει και να πράττει με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν πρέπει, ενώ υπάρχει τελεσίδικη απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας και σωρεία αποφάσεων τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να υποχρεωθούν οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι (πατέρες ανηλίκου ή τρίτεκνοι πατέρες) να αναγκαστούν να παραιτηθούν από την εργασία τους, να μείνουν για χρόνια χωρίς εισόδημα και να αναγκαστούν να  κινηθούν δικαστικά για να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα.

Για τους ανωτέρω λόγους είναι άμεση υποχρέωση της πολιτείας είναι να υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση στο πνεύμα της απόφασης του αρμοδίου ανωτάτου δικαστηρίου. Διαφορετικά, σε κάθε περίπτωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οφείλει, όπως πράττει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αν εφαρμόζει το δεδικασμένο και την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr