ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διέγνωσε σε βάρος της Ελλάδας παραβίαση των άρθρων 3, 5 παρ. 1, 4 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), με αφορμή την κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα μέχρι την ανεύρεση κατάλληλου χώρου φιλοξενίας. Η παραπάνω απόφαση στηρίχθηκε, μεταξύ […]

NEWSROOM

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διέγνωσε σε βάρος της Ελλάδας παραβίαση των άρθρων 3, 5 παρ. 1, 4 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), με αφορμή την κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα μέχρι την ανεύρεση κατάλληλου χώρου φιλοξενίας.

Η παραπάνω απόφαση στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, και σε επιστολή που απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη στις 30 Μαρτίου 2016 προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην Αναπληρώτρια Υπουργό, Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην επιστολή περιγραφόταν ότι, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2016, είχαν εισέλθει στη χώρα χωρίς νόμιμα έγγραφα 1.150 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις στους χώρους φιλοξενίας ανέρχονταν σε μόλις 432.

Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής ήταν ότι αρκετοί ασυνόδευτοι ανήλικοι παρέμεναν σε αστυνομικά τμήματα έως την ανεύρεση κατάλληλου χώρου, υπό τη μορφή της προστατευτικής φύλαξης. Εξαιτίας του λόγου αυτού ο Συνήγορος με την επιστολή του ζητούσε την εξασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας και της ενίσχυσης των εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με τις αυξημένες ροές ασυνόδευτων ανηλίκων.

Αυτοψίες σε αστυνομικά τμήματα

Ο Συνήγορος του Πολίτη, εξάλλου, στο πλαίσιο του Μηχανισμού για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των παιδιών που Μετακινούνται, σε συνεργασία με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά/UNICEF, πραγματοποίησε από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου 2017, αυτοψίες σε αστυνομικά τμήματα στο Νομό Θεσσαλονίκης, για να διακριβώσει τις συνθήκες κράτησης σε αυτά. Παράλληλα, επισκέφτηκε κέντρα όπου φιλοξενούνταν ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες στα Διαβατά, τα Λαγκαδίκια, τη Βόλβη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.

Τις διαπιστώσεις του τις συμπεριέλαβε σε Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε στις 31 Ιουλίου 2017, το οποίο επικαλείται η ως άνω απόφαση, επισημαίνοντας τις εντελώς ακατάλληλες συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα και τα προαναχωρησιακά κέντρα και υποστηρίζοντας ότι η κράτηση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή τους. Ζήτησε δε τη δημιουργία περισσότερων χώρων φιλοξενίας, όπου τα παιδιά θα τοποθετούνται με ασφάλεια αμέσως μετά τον εντοπισμό τους, με τρόπο που θα εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ασφαλώς και δεν επιχαίρει για τη δικαίωση των εισηγήσεών του, από το ΕΔΔΑ με αυτόν τον δυσάρεστο για την Ελλάδα τρόπο, επισημαίνει όμως ότι η καταδίκη θα είχε αποφευχθεί εάν η διοίκηση είχε εγκαίρως λάβει υπόψη την πρότασή του.

πηγή: Lawnet.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr