ΕΔΔΑ: Βαριά καταδίκη της Ρωσίας για καταπάτηση δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤ

Μεγάλη νίκη της κοινότητας ΛΟΑΤ (λεσβιών, ομόφυλων, αμφίφυλων και τρανσέξουαλ) κατά των απαγορεύσεων των δημόσιων εκδηλώσεων στη Ρωσία, αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με ένα σκεπτικό το οποίο διαπιστώνει μάλιστα συστημικό πρόβλημα της χώρας στο επιπεδο των δικαιωμάτων για την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την απαγόρευση διακρίσεων. Η ΛΟΑΤ κοινότητα , […]

NEWSROOM

Μεγάλη νίκη της κοινότητας ΛΟΑΤ (λεσβιών, ομόφυλων, αμφίφυλων και τρανσέξουαλ) κατά των απαγορεύσεων των δημόσιων εκδηλώσεων στη Ρωσία, αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με ένα σκεπτικό το οποίο διαπιστώνει μάλιστα συστημικό πρόβλημα της χώρας στο επιπεδο των δικαιωμάτων για την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την απαγόρευση διακρίσεων.

Η ΛΟΑΤ κοινότητα , μέσω προσφυγών συγκεκριμένων προσώπων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στράφηκε κατά των συνεχόμενων αρνήσεων των Ρωσικών Αρχών να να χορηγήσουν άδεια στους προσφεύγοντες για τη διεξαγωγή δημόσιων εκδηλώσεων οι οποίες προωθούσαν τα δικαιώματα των λεσβιών, ομόφυλων, αμφίφυλων και τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ).

Σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ του 2009 και του 2014, όλοι οι προσφεύγοντες είχαν ενημερώσει τις τοπικές αρχές για την πρόθεσή τους να διεξαγάγουν δημόσιες συναθροίσεις και εκδηλώσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Κάθε φορά οι τοπικές αρχές απέρριπταν την προτεινόμενη ημερομηνία και την τοποθεσία διεξαγωγής των εκδηλώσεων. Τα εθνικά δικαστήρια, ενώπιον των οποίων προσέφυγαν, επικύρωσαν αυτές τις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση επί της έφεσης δόθηκε αφότου είχε περάσει η προτεινόμενη ημερομηνία της διαδήλωσης.

Η απόφαση Η απόφαση- ράπισμα του ΕΔΔΑ, αναφέρει πως η απαγόρευση των διαδηλώσεων ΛΟΑΤ δεν πληροί την προϋπόθεση της «αναγκαιότητας σε μια δημοκρατική κοινωνία» και ως εκ τούτου παραβιάζει την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Επίσης το δικαστήριο αναφέρει πως ο κίνδυνος δημόσιων αναταραχών ως αποτέλεσμα αντιπαραθέσεων δεν ήταν αρκετός για να δικαιολογήσει την απαγόρευση των εκδηλώσεων των ΛΟΑΤ, δεδομένου ότι δεν είχαν υιοθετηθεί τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων διαταράξεων. Ούτε θα μπορούσε να θεωρηθεί και να χαρακτηριστεί η αντίδραση της πλειοψηφίας της κοινωνίας ως θεμιτός λόγος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων των ΛΟΑΤ.

Επιπλέον, το Δικαστήριο διαπίστωσε με την απόφαση αυτή ότι το κύριο κίνητρο για την άρνηση χορήγησης άδειας διεξαγωγής διαδηλώσεων και εκδηλώσεων των ΛΟΑΤ ήταν η ηθική αποδοκιμασία, όπως διαφαίνεται από δημόσιες δηλώσεις στις οποίες ο δήμαρχος της Μόσχας υπογράμμισε την προσωπική του αντίθεση στις διαδηλώσεις των ΛΟΑΤ.

Το Δικαστήριο θεώρησε σκόπιμο να υπογραμμιστεί ότι η φύση των παραβιάσεων που διαπιστώθηκαν στην υπόθεση κατά Ρωσίας, καθώς και η έκταση του επαναλαμβανόμενου προβλήματος, απαιτούσαν συνεχείς και μακροπρόθεσμες προσπάθειες στο πλαίσιο υιοθέτησης γενικών μέτρων και ιδίως η Ρωσία θα έπρεπε να επιλύσει ζητήματα σχετικά με την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την απαγόρευση διακρίσεων.

Βασ. Χειρδάρης: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα πλειοψηφίας»

Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης

Όπως εξηγεί ο ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκού δικαστηρίου, Βασ. Χεριδάρης, «τα ατομικά δικαιώματα υπερασπίζουν κυρίως αυτούς που έχουν ανάγκη, τους αδύναμους, τις μειοψηφίες και τις μειονότητες. Αυτοί χρήζουν προστασίας και όχι οι ισχυρές πλειοψηφίες»: «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου είναι μία σημαντική νίκη της μεγάλης κοινότητας των ΛΟΑΤ εναντίον της υπερσυντηρητικότητας της Ρωσίας για τα θέματα των ομοφύλων. Είναι γεγονός ότι η Ρωσία ακολουθεί μια σκληρή συντηρητική γραμμή εναντίον των ΛΟΑΤ. Τους απαγορεύει τις διαδηλώσεις, τους τιμωρεί και δεν τους ανέχεται.

Το πρόβλημα είναι ότι την συμπεριφορά αυτή που είναι απαράδεκτη για ένα κράτος δικαίου ή ένα σύγχρονο κόσμο την αποδέχεται κι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού. Αυτό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως δεν είναι θέμα πλειοψηφίας. Δεν μπορεί να εξαρτάται η άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών από την έγκριση και τη συναίνεση της πλειοψηφίας ενός λαού. Τα ατομικά δικαιώματα υπερασπίζουν κυρίως αυτούς που έχουν ανάγκη, τους αδύναμους, τις μειοψηφίες και τις μειονότητες. Αυτοί χρήζουν προστασίας και όχι οι ισχυρές πλειοψηφίες. Εν προκειμένω στην υπόθεση αυτή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπιστώνει ένα συστημικό πρόβλημα στη Ρωσία και ζητεί επιτακτικά να λυθεί το πρόβλημα αυτό για την αποκατάσταση της υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων των μελών της κοινότητας των ΛΟΑΤ, που είναι κι αυτοί Ρώσοι πολίτες. Είναι μια οφειλομένη προσπάθεια του βασικού υποστηρικτή του σύγχρονου νομικού πολιτισμού για την αποκατάσταση της άσκησης των ατομικών δικαιωμάτων μιας σημαντικής και ταλαιπωρημένης μειοψηφίας. Η καταδίκη της Ρωσίας για τις απαγορεύσεις και τους διωγμούς των ομοφύλων είναι μια σημαντική θεσμική επικράτηση του σύγχρονου νομικού πολιτισμού και της ισότητας απέναντι στις αδικίες και στη φασίζουσα καταπιεστική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της εξουσίας και της πλειοψηφίας ενός νεοσυντηρητικού κράτους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr