Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νέα καταδίκη της Ελλάδας για καθυστέρηση εκδίκασης υπόθεσης

Άλλη μία καταδίκη για καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης «εισέπραξε» η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η προσφεύγουσα, δασκάλα νηπιαγωγείου από το 1983, διαμαρτυρήθηκε για τη διαδικασία διορισμού της ως εκπαιδευτικός στο εξωτερικό, στην οποία έλαβε μέρος ως υποψήφια. Μία δασκάλα νηπιαγωγείου υπέβαλλε αίτηση το 2007 για να διοριστεί ως εκπαιδευτικός στο εξωτερικό. Δεν […]

NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νέα καταδίκη της Ελλάδας για καθυστέρηση εκδίκασης υπόθεσης

Άλλη μία καταδίκη για καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης «εισέπραξε» η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η προσφεύγουσα, δασκάλα νηπιαγωγείου από το 1983, διαμαρτυρήθηκε για τη διαδικασία διορισμού της ως εκπαιδευτικός στο εξωτερικό, στην οποία έλαβε μέρος ως υποψήφια.

Μία δασκάλα νηπιαγωγείου υπέβαλλε αίτηση το 2007 για να διοριστεί ως εκπαιδευτικός στο εξωτερικό. Δεν επελέγη και το 2008 αμφισβήτησε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, καταγγέλλοντας ότι η κατάταξη των υποψηφίων δεν είχε δημοσιευθεί αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτή είχε βαθμολογηθεί.

Το 2009 και το 2010, ο δικηγόρος της υπέβαλε δύο αιτήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι η διάρκεια διορισμού για την εν λόγω θέση στο εξωτερικό είναι δύο έτη και ότι η προσβαλλόμενη διοικητική πράξη θα εκπνεύσει σύντομα.

Ωστόσο, μετά από πέντε αναβολές, τα διοικητικά δικαστήρια απέρριψαν την προσφυγή το 2011 κρίνοντας ότι η προσφεύγουσα εκπαιδευτικός δεν είχε ιδιαίτερο έννομο συμφέρον για την άσκηση της προσφυγής της επειδή η διοικητική πράξη είχε λήξει.

Βασιζόμενη στο άρθρο 6 παρ. 1 (πρόσβαση στο δικαστήριο), η προσφεύγουσα ισχυρίστηκε ότι η αποτυχία των εθνικών δικαστηρίων να εξετάσουν το αίτημά της περί ακυρώσεως της προσβαλλόμενης πράξης, είχε ως αποτέλεσμα η υπόθεση της να μην κριθεί επί της ουσίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή διαπιστώνοντας παραβίαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε στην προσφεύγουσα 4.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.480 ευρώ δικαστικά έξοδα.

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr