Παρέμβαση του ΔΕΕ για το ζήτημα του ελβετικού φράγκου εξετάζουν οι ενώσεις καταναλωτών 

Το ενδεχόμενο να ζητήσουν την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν οι ενώσεις καταναλωτών για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο μετά την απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου που δεν τους δικαίωσε. Η απόφαση ελήφθη μετά τη δημοσίευση του περιεχομένου της απόφασης του Αρείου Πάγου που κλείνει οριστικά υπέρ των τραπεζών το θέμα των δανείων σε […]

NEWSROOM

Το ενδεχόμενο να ζητήσουν την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν οι ενώσεις καταναλωτών για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο μετά την απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου που δεν τους δικαίωσε.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη δημοσίευση του περιεχομένου της απόφασης του Αρείου Πάγου που κλείνει οριστικά υπέρ των τραπεζών το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Μετά την εξέλιξη αυτή οι ενώσεις καταναλωτών πρόκειται να ζητήσουν από τον Αρειο Πάγο να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) προκειμένου να κρίνει ποιο είναι το εύρος εφαρμογής της οδηγίας 93/13, που αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις επαγγελματιών και καταναλωτών.

Ερώτημα στο ΔΕΕ, όπως αναφέρει η Καθημερινή, έχει δικαίωμα να απευθύνει μόνο το δικαστήριο μιας χώρας κατόπιν αιτήματος διαδίκου, εν προκειμένω δηλαδή ο Αρειος Πάγος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα απέρριψε την προσφυγή δανειολήπτριας που υποστήριζε πως ο όρος που περιλαμβάνεται στις συμβάσεις δανείων σε ελβετικό νόμισμα, ότι δηλαδή πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία του νομίσματος, είναι καταχρηστικός.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση 4/2019 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι συγκεκριμένος όρος επαναλαμβάνει διάταξη του αστικού κώδικα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά του. Οι ενώσεις καταναλωτών βασίζουν το αίτημά τους σε παρόμοιες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έχουν γίνει από δανειολήπτες και δικαστήρια άλλων χωρών, όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία, και οι οποίες δικαιώνουν τους καταναλωτές.

Η υπόθεση του ελβετικού φράγκου αφορά περίπου 70.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια ονομαστικής αξίας περί τα 7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr