Χαρακτήρισε “πίθηκο” έναν πολιτικό και δικαιώθηκε (!) στο Ευρωδικαστήριο

Αξιολογική κρίση και όχι γεγονός είναι η σύγκριση ενός δημόσιου λειτουργού με καθήκοντα εξουσίας, με ένα marmoset, που είναι ένα  είδος μικρού πιθήκου, και η απεικόνισή του ως Οσάμα Μπιν Λάντεν σε μια φωτογραφία  με ένα μουσουλμανικό τουρμπάνι και γενειάδα. Αυτό αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Redaktsya Gazety «Zemlyaki» κατά Ρωσίας […]

NEWSROOM
Χαρακτήρισε “πίθηκο” έναν πολιτικό και δικαιώθηκε (!) στο Ευρωδικαστήριο

Αξιολογική κρίση και όχι γεγονός είναι η σύγκριση ενός δημόσιου λειτουργού με καθήκοντα εξουσίας, με ένα marmoset, που είναι ένα  είδος μικρού πιθήκου, και η απεικόνισή του ως Οσάμα Μπιν Λάντεν σε μια φωτογραφία  με ένα μουσουλμανικό τουρμπάνι και γενειάδα. Αυτό αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Redaktsya Gazety «Zemlyaki» κατά Ρωσίας επιδικάζοντας αποζημίωση υπέρ της εφημερίδας.

Τον συνέκρινε με πίθηκο

Η προσφεύγουσα εταιρεία, Redaktsya Gazety «Zemlyaki», είναι η ιδρύτρια και εκδότρια μιας τοπικής εφημερίδας, Zemlyaki, η οποία τυπώνεται στο Kstovo και διανέμεται στην περιοχή Kstovskiy (Ρωσία).

Το δικαστήριο καταδίκασε τη Ρωσία σε αποζημίωση 7.500 ευρώ

Το 2004, η εταιρεία δημοσίευσε μια σειρά άρθρων τα οποία επέκριναν την τοπική αρχή και ιδιαίτερα τις διοικητικές ικανότητες του τότε επικεφαλής της Επαρχιακής Διοίκησης του Kstovo. Ο έπαρχος προσέφυγε στα εθνικά δικαστήρια που διαπίστωσαν ότι τα άρθρα είχαν καταστρέψει τη φήμη του .

Θεώρησαν ότι συγκρίνοντάς τον με ένα marmoset (ένα είδος μικρού πιθήκου) και απεικονίζοντας τον ως Οσάμα Μπιν Λάντεν σε μια φωτογραφία  με ένα μουσουλμανικό τουρμπάνι και γενειάδα το είχαν δυσφημήσει. Η εταιρεία διατάχθηκε να πληρώσει ένα συμβολικό πρόστιμο και να δημοσιεύει μια ανάκληση.

Λίγο αργότερα, τα δικαστήρια επικύρωσαν αυτήν την απόφαση, χωρίς να εξετάσουν το επιχείρημα της αιτούσας εταιρείας ότι τα άρθρα της περιείχαν αξιολογική κρίση και όχι γεγονότα. Βασιζόμενη ειδικότερα στο άρθρο 10 (ελευθερία έκφρασης), η προσφεύγουσα εταιρεία  διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση που την διέταζε να ζητήσει συγνώμη στον έπαρχο.

Αποζημίωση

Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι υπήρξε παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης του τύπου (άρθρο 10) και επιδίκασε το ποσό των 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη. Όπως είχε γράψει σε άρθρο του , ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης, ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «στη πρώτη Σύνοδο του ΟΗΕ το 1946, πριν ακόμα εγκριθεί ή ψηφιστεί οποιαδήποτε Διακήρυξη ή Συνθήκη ή Σύμφωνο ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 59 (Ι) που αναφέρει ότι «η ελευθερία  της έκφρασης είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και .. η λυδία λίθος όλων των ελευθεριών»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr