Καταδίκη της Κροατίας για λογοκρισία στην άσκηση κριτικής σε δικαστή
Την καταδίκη της Κροατίας, με το σκεπτικό ότι παραβιάστηκε η ελευθερία της έκφρασης, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ορίζοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 5.000 ευρώ, σε εκδότη εφημερίδας για ηθική βλάβη. Η αρχή του «κακού» ξεκίνησε από το άρθρο που έγραψε και δημοσίευσε ο εκδότης, με το οποίο επέκρινε δικαστή. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό […]
Την καταδίκη της Κροατίας, με το σκεπτικό ότι παραβιάστηκε η ελευθερία της έκφρασης, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ορίζοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 5.000 ευρώ, σε εκδότη εφημερίδας για ηθική βλάβη.
Η αρχή του «κακού» ξεκίνησε από το άρθρο που έγραψε και δημοσίευσε ο εκδότης, με το οποίο επέκρινε δικαστή. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το επίμαχο άρθρο είχε καλύψει ένα θέμα δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, και, αν και ο τρόπος έκφρασης ήταν καυστικός, δεν ήταν προσβλητικός. Κατά το Στρασβούργο η χρήση καυστικού τόνου σε σχόλια που απευθύνονται σε δικαστές δεν είναι ασυμβίβαστη με το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, ενώ οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ασκούν κριτική στο δικαστικό σύστημα εφόσον οι απόψεις που εκφράζουν έχουν επαρκή πραγματική βάση.
Συγκεκριμένα στην απόφαση κατά της Κροατίας, που δημοσιεύει το echrcaselaw.com, επισημαίνεται πως κάποιες φορές είναι απαραίτητο να προστατευθεί η δικαστική εξουσία από σοβαρές επιθέσεις που είναι ουσιαστικά αβάσιμες, δεδομένης της σπουδαιότητας της διατήρησης της εμπιστοσύνης του κοινού στο δικαστικό σύστημα και του γεγονότος ότι οι δικαστές δεν μπορούν να αντιδράσουν μέσω του καθήκοντος της διακριτικής τους ευχέρειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα άτομα δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν κριτική στο δικαστικό σύστημα, εφόσον οι απόψεις που εκφράζουν έχουν επαρκή πραγματική βάση, είτε πρόκειται για πραγματικούς ισχυρισμούς, είτε για αξιολογικές κρίσεις.
Τι είχε συμβεί
Για την υπόθεση ο εκδότης έχει ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα στη χώρα του για συκοφαντική δυσφήμιση, με την καταβολή αποζημίωσης ύψους 50.000 κροατικών κούνων, δηλαδή περίπου 6.870 ευρώ στο δικαστικό λειτουργό. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, αυτή η απόφαση θα μπορούσε να αποθαρρύνει την δημόσια συζήτηση του τύπου σχετικά με ζητήματα που αφορούν το κοινό.
Η υπόθεση αφορά σε άρθρο εκδότη εφημερίδας της πόλης Zadar στην Κροατία, που δημοσιεύθηκε το 2008. Με αυτό επέκρινε τον δικαστή για το γεγονός ότι πήγε σε μια κοινωνική εκδήλωση για να γιορτάσει την έκδοση νέας εφημερίδας από έναν αμφιλεγόμενο τοπικό επιχειρηματία, παρά την ύπαρξη μιας πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων.
Το άρθρο με τίτλος «Ο δικαστής “Β” θα πρέπει να τεθεί στο πάγκο» ανέφερε επίσης ένα περιστατικό το οποίο έλαβε δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ο ίδιος δικαστής είχε εκδώσει ένταλμα έρευνας στις εγκαταστάσεις του προσφεύγοντος εκδότη, ύστερα από κατηγορίες ενός άλλου δικαστή ότι ένας από τους φωτογράφους του τον είχε φωτογραφίσει χωρίς την άδειά του μπροστά σε κτίριο δικαστηρίου. Το άρθρο αναφέρεται στο ένταλμα έρευνας ως «παράνομο και ότι είχε ως αποτέλεσμα «ένα κοπάδι αστυνομικών να κάνουν επιδρομή στα γραφεία τους».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr