Νόμιμη η απαγόρευση στις μαίες να συμμετέχουν σε γεννήσεις στο σπίτι

“Ναι” λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην απαγόρευση στις μαίες να μετέχουν σε γεννήσεις στο σπίτι, πατώντας στους κινδύνους που εγκυμονούν για τις μητέρες και τα νεογέννητα! Το ΕΔΔΑ δεν δικαίωσε μητέρα από την Κροατία η οποία είχε προσφύγει ενώπιον του, καταγγέλλοντας το γεγονός πως δεν της δόθηκε βοήθεια μαίας από τις […]

NEWSROOM
Νόμιμη η απαγόρευση στις μαίες να συμμετέχουν σε γεννήσεις στο σπίτι

“Ναι” λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην απαγόρευση στις μαίες να μετέχουν σε γεννήσεις στο σπίτι, πατώντας στους κινδύνους που εγκυμονούν για τις μητέρες και τα νεογέννητα!

Το ΕΔΔΑ δεν δικαίωσε μητέρα από την Κροατία η οποία είχε προσφύγει ενώπιον του, καταγγέλλοντας το γεγονός πως δεν της δόθηκε βοήθεια μαίας από τις κροατικές υπηρεσίες προκειμένου να φέρει στον κόσμο το τέταρτο παιδί της. Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν είχε πρόσβαση σε μεταγεννετική φροντίδα και ότι ήταν δύσκολο να εγγράψει το παιδί της στο μητρώο και να λάβει πιστοποιητικό γεννήσεως.

Δεν υπήρχε σύστημα παροχής βοήθειας

Η 42χρονη σήμερα γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είχε αποστείλει σχετικό ερώτημα στο Κροατικό Επιμελητήριο Μαιών. Ωστόσο, το Επιμελητήριο της απάντησε ότι σύμφωνα με το κροατικό δίκαιο, οι επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μαιών, δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε τέτοιες γεννήσεις. Το Επιμελητήριο αναφέρθηκε ειδικότερα σε δήλωση του υπουργείου Υγείας που καταδείκνυε ότι δεν υπήρχε σύστημα παροχής βοήθειας για γεννήσεις στο σπίτι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα β προσφεύγουσα να γεννήσει στο σπίτι της, το τέταρτο παιδί της, τον Φεβρουάριο του 2012 με τη βοήθεια μαίας που έφερε από το εξωτερικό.

Το ΕΔΔΑ, απέρριψε την προσφυγή της, κρίνοντας ότι η άρνηση των κροατικών αρχών στηρίζεται στο νόμο και ήταν προβλέψιμη από την μητέρα, ενώ, ταυτόχρονα , εξυπηρετούσε την προστασία της υγείας της ίδιας και του βρέφους. Συνεπώς, η παρέμβαση στο δικαίωμα της μητέρας στο σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής δεν είναι δυσανάλογη καθώς όπως επισημαίνεται στην απόφαση η κροατική νομοθεσία δεν απαγορεύει τις γεννήσεις στο σπίτι.

“Υψηλότεροι οι κίνδυνοι από τις γεννήσεις στο σπίτι”

Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, πως το ΕΔΔΑ επισημαίνει στο σκεπτικό του  πως οι κίνδυνοι για τις μητέρες και τα νεογέννητα είναι υψηλότεροι στην περίπτωση γεννήσεων στο σπίτι από ό, τι στην περίπτωση τοκετών σε νοσοκομεία τα οποία είναι πλήρως στελεχωμένα και επαρκώς εξοπλισμένα από τεχνική και υλική άποψη.

Ταυτόχρονα, το ΕΔΔΑ δέχθηκε ότι η 42χρονη είχε σαφώς ενημερωθεί από τις αρχές, ενώ ήταν έγκυος, ότι η νομοθεσία δεν επέτρεπε στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μαιών, να βοηθούν σε προγραμματισμένες γεννήσεις στο σπίτι.

Όσο αφορά τις άλλες αιτιάσεις της καταγγέλουσας, κρίθηκε πως είναι κατανοητή η υποχρέωση σύμφωνα με τον Κροατικό νόμο των γυναικών που γεννούν στο σπίτι να υποβάλλουν ιατρικά έγγραφα για να αποδείξουν πως οι ίδιες έφεραν στον κόσμο το παιδί, για να αποφευχθούν πιθανές καταχρήσεις. Επίσης, απορρίφθηκε η καταγγελία της 42χρονης πως δεν χορηγήθηκε στην ίδια και στο παιδί της μεταγεννητική περίθαλψη ως αβάσιμη. Σχετικά με την αναφορά της μητέρας πως αντιμετώπισε δυσκολίες κατά την εγγραφή του βρέφους στα κρατικά μητρώα, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το παιδί της γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012 και ότι κατάφερε να καταχωρήσει τη γέννηση στις 23 Φεβρουαρίου 2012.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr