Ν. Μανιαδάκης: Ζητεί πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέων και πάει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στην αντεπίθεση περνά ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και πρώην προστατευόμενος μάρτυρας (νυν κατηγορούμενος) στην υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης. Ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς Ο καθηγητής, που όπως φαίνεται από τις νεότερες καταθέσεις (στο τέλος του 2018, όταν δηλαδή αποφασίστηκε πως δεν θα είναι πλέον προστατευόμενος μάρτυρας) εμφανίζεται ως ενδιάμεσος «στη δωροδοκία του Ανδρέα Λοβέρδου», […]

NEWSROOM

Στην αντεπίθεση περνά ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και πρώην προστατευόμενος μάρτυρας (νυν κατηγορούμενος) στην υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης.

Ο δικηγόρος

Θεόδωρος Μαντάς

Ο καθηγητής, που όπως φαίνεται από τις νεότερες καταθέσεις (στο τέλος του 2018, όταν δηλαδή αποφασίστηκε πως δεν θα είναι πλέον προστατευόμενος μάρτυρας) εμφανίζεται ως ενδιάμεσος «στη δωροδοκία του Ανδρέα Λοβέρδου», έχει ήδη ζητήσει να ελεγχθούν πειθαρχικά (χωρίς να τους κατονομάζει) εισαγγελείς κατά της διαφθοράς αλλά και ο τότε επόπτης τους αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Καταγγέλλει δηλαδή, πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων του, και το το κυριότερο, ήδη εχει στείλει την υπόθεση, δια του συνηγόρου του Θόδωρου Μαντά, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τι λέει

Ουσιαστικά, ο κ. Μανιαδάκης, που έγινε κεντρικό πρόσωπο την Πρωτοχρονιά του 2019, όταν κρατήθηκε επί ώρες και τελικά αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ενώ ετοιμαζόταν για ταξίδι στο εξωτερικό μαζί με την οικογένειά του, θεωρεί (σε ελεύθερη απόδοση των λεγομένων του) πως επειδή αρνήθηκε να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, αποφασίστηκε να μετατραπεί από προστατευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενος στην υπόθεση.

«Παραβιάσεις»

Ο κ. Μανιαδιάκης μάλιστα, υποστηρίζει πως του ασκήθηκε δίωξη χωρίς να κληθεί καν ως ύποπτος, καθώς και ότι αυτή στηρίχθηκε σε νέα κατάθεση του μάρτυρα «Σαράφη», το περιεχόμενο της οποίας είχε προαναγγελθεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.

Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος μάρτυρας Σαράφης τον ενέπλεξε στις καταθέσεις του 10 μήνες μετά τις αρχικές του καταθέσεις εν τούτοις και μετά από αυτό δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες αφού ναι μεν άρθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα αλλά όχι (κατά την κρίσιμη περίοδο) η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της σε βάρος του ποινικής δίωξης ο Ν. Μανιαδάκης αναφέρει ότι «η απευθείας άσκηση της ποινική δίωξης δηλαδή δεν ήταν καθόλου τυχαία» καθώς και ότι «Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς γνωρίζουν πολύ καλά ex officio, ότι αποτελεί κραυγαλέα παραβίαση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου η απουσία προκαταρκτικής εξέτασης, πριν την άσκηση ποινικής δίωξης, για την απουσία της οποίας δεν έκαναν μάλιστα καθόλου λόγο, δεν έδωσαν ούτε μία, έστω και ανυπόστατη, δικαιολογία». Προσθέτει δε, πως «την ίδια απουσία αιτιολόγησης ακολούθησε και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών».

Το επιχείρημα του Εισαγγελέα

Στη συνέχεια, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας επισημαίνει ότι τα όσα σε βάρος του καταγγέλλει ο «Σαράφης» με την κατάθεσή του στις 27-11-2018 είχαν προαναγγελθεί στην εφημερίδα στις 11-11-2018. Ο κ. Μανιαδάκης μιλά για διαρροές και προσθέτει πως ο εισαγγελέας διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας αιτιολόγησε την απαγόρευση εξόδου σε βάρους του σημειώνοντας ότι «προκύπτουν ενδείξεις περί αναχώρησής του στο εξωτερικό, ενόψει και του γεγονότος ότι είχε πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του Τύπου ότι ενδεχομένως θα ανακληθεί το καθεστώς του ως προστατευόμενου μάρτυρα και ότι πρόκειται να καταστεί κατηγορούμενος»!

Με λίγα λόγια κατά τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα ο Εισαγγελέας χρησιμοποιεί το δημοσίευμα «σαν επιχείρημα εις βάρος μου, ότι δηλαδή είχα λάβει γνώση -από αξιόπιστο φορέα προφανώς- των προθέσεών του και εξ αυτού του λόγου προσπαθούσα να διαφύγω στο εξωτερικό».

«Να εξαφανιστούν οι καταθέσεις του»

Επίσης, έπρεπε οι καταθέσεις του υπό τις ιδιότητες αυτές να «εξαφανισθούν», δηλαδή να μην ισχύουν και να μη λαμβάνονται υπόψη, όπως ο ίδιος σημειώνει στην αναφορά του, στις διαδικασίες που ακολουθούνται. Οτιδήποτε δηλαδή έχει πει ο κ. Μανιαδάκης ως μάρτυρας πρέπει να μην υπάρχει πλέον στη δικογραφία.

Επί της ουσίας, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας που κατηγορήθηκε από τον «Σαράφη» με αποτέλεσμα να του απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα την ώρα που επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για Μαδρίτη, με την οικογένειά του και αφού σύμφωνα με τον ίδιο είχε ενημερώσει και τις αρχές, καταγγέλλει όσα σε βάρος του έγιναν και οδηγεί τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζοντας παράλληλα πως παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τουλάχιστον 10 αστυνομικούς σε βαθμό που να περιορίζεται η προσωπική του ζωή.

Αναφέρει:

-«Όλες οι παραπάνω παραβιάσεις των δικαιωμάτων μου συνέβησαν εν γνώσει του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει το έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μου, οι συνεχείς στρεβλώσεις του Νόμου με μόνη σκοπιμότητα την προσωπική μου εξόντωση, με οδήγησαν στην έσχατη λύση της κατάθεσης προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην οποία περιγράφω όλα τα ανωτέρω, ζητώντας πλέον την προστασία ενός, ευρύτερου των εθνικών μας συνόρων, θεσμού.

-Τέλος, μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018 και μέχρι σήμερα παρακολουθούμαι από τουλάχιστον δέκα αστυνομικούς με απολύτως εμφανή τρόπο, χωρίς καμία διακριτικότητα απέναντι στην προσωπικότητά μου και στην ατομική ζωή που επιλέγω να διάγω. Η παρακολούθηση είναι στενή και εικοσιτετράωρη όπου και αν βρίσκομαι, ανά πάσα στιγμή. Το πρώτο χρονικό διάστημα μετά τα γεγονότα της παραμονής πρωτοχρονιάς έδειξα κατανόηση λόγω και του δημοσιογραφικού θορύβου που είχε ξεσπάσει. Δυστυχώς όμως και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μου προς τούτο, συνεχίζω και παρακολουθούμαι τόσο στενά ώστε να περιορίζεται σε σημαντικότατο βαθμό η ελευθερία μου και να παραβιάζεται κατάφωρα το δικαίωμά μου στην ιδιωτικότητα και την προσωπική ζωή».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr