Το διαβιβαστικό του εισαγγελέα στη Βουλή για άρση ασυλίας βουλευτή δεν παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας
Δεν αποτελεί παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και της ΕΣΔΑ, το διαβιβαστικό του αρμόδιου εισαγγελέα το οποίο περιγράφει τις υπόνοιες διάπραξης αδικήματος εκ μέρους βουλευτή, προκειμένου να αρθεί η ασυλία του, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η απόφαση αυτή βρίσκει απήχηση και στον εγχώριο πολιτικό διάλογο, δεδομένου ότι πολλές φορές πολιτικά πρόσωπα έχουν ασκήσει […]
Δεν αποτελεί παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και της ΕΣΔΑ, το διαβιβαστικό του αρμόδιου εισαγγελέα το οποίο περιγράφει τις υπόνοιες διάπραξης αδικήματος εκ μέρους βουλευτή, προκειμένου να αρθεί η ασυλία του, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η απόφαση αυτή βρίσκει απήχηση και στον εγχώριο πολιτικό διάλογο, δεδομένου ότι πολλές φορές πολιτικά πρόσωπα έχουν ασκήσει δριμεία κριτική σε εισαγγελείς για τα διαβιβαστικά τα οποία περιλαμβάνονται στα αιτήματα άρσης ασυλίας.
Το ΕΔΔΑ απέρριψε σχετική προσφυγή της Βουλγάρας πρώην υπουργού Εργασίας και Απασχόλησης Emilia Maslarova, θεωρώντας πως το αίτημα του Εισαγγελέα είχε αποσταλεί στο Κοινοβούλιο με επίσημο τρόπο και δεν είχε διαδοθεί στο ευρύ κοινό μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είχε συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου τα μέλη του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν εάν θα άρουν ή όχι την ασυλία της προσφεύγουσας. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα ήταν αποτέλεσμα της ύπαρξης υποψίας όσον αφορά την κα Maslarova και ότι δεν παραβίασε το δικαίωμά της να τεκμαίρεται αθώα.
Παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας
Η κ. Maslarova, όπως αναφέρει το echrcaselaw.com, τον Φεβρουάριο του 2010, κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε συνολικά ποσό περίπου 5.643.847,13 ευρώ για τον εαυτό της μαζί με δύο υποτιθέμενους συνεργούς σε υπόθεση ανακαίνισης ιατρικού κέντρου. Ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπροσωπώντας τον Εισαγγελέα, ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η πρώην υπουργός ήταν ένοχη για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, ο δε Αντιπρόεδρος της ad hoc Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και βουλευτής, σε συνέντευξη Τύπου, περιέγραψε τις κατηγορίες κατά της προσφεύγουσας, ως ένα εντυπωσιακό παράδειγμα παραβίασης της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και διαφθοράς, υποδηλώνοντας με σαφήνεια την ενοχή της.
Καταδίκη
Τα φαινόμενο των δηλώσεων κρατικών και κυρίως πολιτικών αξιωματούχων για ανοιχτές δικογραφίες, είναι εξαιρετικά σύνηθες στην Ελλάδα και τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί σχετικά φαινόμενα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει παγιωμένη νομολογία για το θέμα και με βάση αυτή καταδίκασε τη Βουλγαρία για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και για τις δύο ανωτέρω δηλώσεις, οι οποίες είχαν υπερβεί την απλή διαβίβαση πληροφοριών προς ενημέρωση του κοινού και μπορούσαν να ερμηνευτούν από το ευρύ κοινό ως κατηγορηματική δήλωση κρατικών αξιωματούχων περί της ενοχής της προσφεύγουσας.
Αντίθετα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν συνιστούν παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας της προσφεύγουσας τα αναφερόμενα σε άρθρο εφημερίδας σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, γιατί οι δηλώσεις αυτές είχαν γραφτεί σε πλάγιο λόγο και αποτύπωναν δημοσιογραφική ερμηνεία αυτών και αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό χωρίς να αποδειχθεί ότι αυτές όντως έγιναν.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr