Ευρωκαμπάνα: Διαβητικός σε αναπηρικό καροτσάκι βίωσε απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές Διαβατών
Παραβίαση των διεθνών συμβάσεων στην κράτηση ατόμου με ειδικές ανάγκες καταγράφει το ΕΔΔΑ. Διαπίστωσε πως οι συνθήκες κράτησής του στις φυλακές Διαβατών ήταν όχι μόνο ακατάλληλες, αλλά και οι δικαστικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τις σχετικές καταγγελίες του
Άλλη μία ευρωκαταδίκη ήρθε για την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Η περίπτωσή του συγκεκριμένου κρατούμενου στις φυλακές Διαβατών ήταν ιδιαίτερη καθώς εντάσσεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς είναι διαβητικός με αναπηρικό καροτσάκι. Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) τον δικαίωσε.
Η υπόθεση αφορά τη διαχείριση της ιατρικής κατάστασης του προσφεύγοντος κατά τη διάρκεια της προσωρινής του κράτησης, τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές Διαβατών και την έλλειψη αποτελεσματικού ενδίκου μέσου για την καταγγελία αυτών.
Όπως ισχυρίζεται ο προσφεύγων στη φυλακή Διαβατών μοιραζόταν ένα κελί 20 τετραγωνικών μέτρων με τέσσερις άλλους κρατούμενους. Το κελί ήταν ανθυγιεινό και δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες. Υποστηρίζει επίσης ότι το φαγητό ήταν ακατάλληλο για τις συνθήκες υγείας του. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι δεν μπόρεσε να ασκηθεί, επειδή η αυλή δεν ήταν ούτε προστατευμένη, ούτε κατάλληλη για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η καταδίκη
Το 2013 συνελήφθη με την κατηγορία πως βοήθησε αλλοδαπό να εγκαταλείψει τη χώρα και του ασκήθηκαν διώξεις. Κατά την προσωρινή του κράτηση, ο προσφεύγων δήλωσε ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και είχε ιστορικό διαβήτη και καρδιακών παθήσεων και ότι έπαιρνε φάρμακα.
Κατά τη διάρκεια της κράτησης του, εξετάστηκε από τον ψυχίατρο της φυλακής και διαγνώστηκε αντιδραστική αυτοκαταστροφική κατάθλιψη και τέθηκε υπό ψυχιατρική φροντίδα. Στις 24.01.13 ο προσφεύγων μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, με πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο. «Η υγεία του βελτιώθηκε, ενώ ήταν στο νοσοκομείο, και απολύθηκε με δική του πρωτοβουλία στις 06.02.2013, με αυστηρές συστάσεις για τη διατροφή και το περιβάλλον του στη φυλακή. Αναγκάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο για επείγουσα περίθαλψη δύο φορές τον Μάρτιο και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο για τη φυλακή στις 09.04.2013» αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΔΑ.
Η αίτηση άρσης κράτησης
Όπως αναφέρει το ΕΔΔΑ, ο προσφεύγων είχε καταθέσει αίτηση άρσης της προσωρινής του κράτησης, η οποία αρχικώς έγινε δεκτή από τον Εισαγγελέα, που πρότεινε την αντικατάσταση της με άλλους περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, το 2018 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και για το λόγο αυτό άσκησε έφεση την ίδια ημερομηνία.
Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση του ΕΔΔΑ διαπιστώθηκε πως «η φυλακή Διαβατών δεν είχε καντίνα και ότι οι κρατούμενοι έπρεπε να τρώνε τα γεύματά τους στα κελιά τους, καθισμένοι στα κρεβάτια τους. Επιπλέον, το Δικαστήριο έλαβε υπόψιν τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος ότι δεν είχε πρόσβαση στο προαύλιο, ότι το τελευταίο δεν ήταν κατάλληλο για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, ότι το φαγητό του ήταν ακατάλληλο για την κατάσταση της υγείας του (διαβητικός), και ότι έπρεπε να μοιραστεί το κελί του με καπνιστές, κατά παράβαση των εντολών του γιατρού».
Και όπως καταλήγει η απόφαση το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση των διεθνών συμβάσεων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του προσφεύγοντος στη φυλακή Διαβατών.
Η απόφαση του ΕΔΔΑ
Το Δικαστήριο σημείωσε ότι παρόλο που ο Ανακριτής αποφάσισε τελικά να αποφυλακίσει τον προσφεύγοντα με περιοριστικούς όρους, το είχε κάνει μόνο αφού επιβεβαίωσε ότι ο τελευταίος ήταν απίθανο να τελέσει νέα αδικήματα.
Ο Ανακριτής δεν ανέλυσε τους όρους κράτησης του προσφεύγοντος ή τα ζητήματα της υγείας του, παρόλο που στην πρόταση του Εισαγγελέα είχαν επισημανθεί τα σοβαρά καρδιακά προβλήματα και αναφερόταν ότι η παρατεταμένη κράτησή του σε φυλακή θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές.
Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο έκρινε ότι το ένδικο μέσο που χρησιμοποίησε ο προσφεύγων δεν του παρείχε κατάλληλη επανόρθωση, διότι, πέραν του θέματος της αποφυλάκισής του, ο Ανακριτής δεν είχε απαντήσει στις καταγγελίες του προσφεύγοντος σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του.
Επομένως, το Δικαστήριο έκρινε ότι η δικαστική διαδικασία αναφορικά με την άρση της προσωρινής κράτησής του, με βάση τις περιστάσεις της υπόθεσης, είχε συμμορφωθεί με την απαίτηση της «ταχύτητας» και για το λόγο αυτό επιδίκασε την καταβολή στον προσφεύγοντα 3.900 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες
Πηγή www.echrcaselaw.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση προθεσμίας χαμένων ραντεβού Ψηφιακών Υπογραφών για τους δικηγόρους Δημοσκόπηση Marc: Πρώτο κριτήριο ψήφου για τους πολίτες η οικονομία Συνεχίζουν τις προκλήσεις στα Ιμια οι Τούρκοι / ΒΙΝΤΕΟ Φρίκη στην Αιτωλοακαρνανία: Ζευγάρι βρέθηκε δεμένο στο σπίτι του – Νεκρός ο άνδρας – BINTEOΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr