Καμπάνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καθυστέρησε 5 χρόνια και 9 μήνες η δικαστική απόφαση για επικοινωνία παιδιού με τον πατέρα του

Το δικαστήριο αναφέρει πως «οι καθυστερήσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης δημιουργούν αρνητικά τετελεσμένα στα θέματα στέρησης επικοινωνίας πατέρα με το παιδί του λόγω άρνησης της μητέρας».

NEWSROOM
Καμπάνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καθυστέρησε 5 χρόνια και 9 μήνες η δικαστική απόφαση για επικοινωνία παιδιού με τον πατέρα του

Σε καταδίκη 3.600 ευρώ για ηθική βλάβη αλλά και τις νομικές δαπάνες του προσφεύγοντα πατέρα καταδικάστηκε το Ελληνικό Δημόσιο γιατί καθυστέρησε 5 χρόνια και 9 μήνες να εκδώσει ετυμηγορία για υπόθεση μη επικοινωνίας πατέρα με το ανήλικο παιδί του εξαιτίας άρνησης της μητέρας. Πρόκειται για μια απόφαση που αφορά ευθέως την αποτελεσματικότητα των ελληνικών δικαστηρίων για τα ευαίσθητα θέματα στέρησης επικοινωνίας παιδιών με πατεράδες/γονείς.

Η υπόθεση

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρέθηκε, με χθεσινή απόφαση του το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αφορούσε  το δικαίωμα επικοινωνίας έλληνα πατέρα με το ανήλικο παιδί του ηλικίας τότε 2 ετών.

Ο πατέρας κατέφυγε στα δικαστήρια, μετά την άρνηση της μητέρας,  να του επιτρέψει την επικοινωνία, μετά την διάσταση.  Η δικαστική διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε ο πατέρας, για να έχει επικοινωνία και επαφή με το παιδί του, διάρκεσε πέντε χρόνια και εννέα μήνες!)  . Η διαδικασία, ξεκίνησε με το στάδιο των ασφαλιστικών μέτρων στις 18 Δεκεμβρίου 2015.

Η απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι έλαβε χώρα παραβίαση του άρθρου 8  (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής)  της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως με τέτοια καθυστέρηση ο πατέρας ανεπίτρεπτα στερείται του δικαιώματος ομαλής οικογενειακής ζωής,  το οποίο διασφαλίζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Δικαστήριο τόνισε με εμφατικό τρόπο, πως  οι υποθέσεις στέρησης επικοινωνίας πατέρα με το παιδί του, έχουν εξέχοντα ευαίσθητο χαρακτήρα και δημιουργούν κινδύνους  de facto διαμόρφωσης μιας κατάστασης (σ.σ. πατρική αποξένωση) που καθιστά χωρίς αντικείμενο την τελική δικαστική απόφαση.

Αλέξης Αναγνωστάκης : Γονεϊκή ισότητα

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Έλληνα πατέρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Αλέξης Αναγνωστάκης,  πιστεύει πως η απόφαση, «αποτελεί ισχυρό ράπισμα στην καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα των δικαστικών αποφάσεων, που οδηγούν  σε καταστροφικά αποτελέσματα ρήξης της σχέσης των παιδιών με τον πατέρα, μετά τον αποκλεισμό της επικοινωνίας από τον άλλο γονέα».

«Πρέπει από την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη ειδικώτερα, να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τη συμμόρφωση προς την άνω Απόφαση. Στόχος είναι  να διασφαλιστεί  μεταξύ των άλλων και η  γονεϊκή ισότητα, προς όφελος των παιδιών και του ψυχισμού όλων», αναφέρει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr