“Χαστούκι” από το ΕΔΔΑ για κακομεταχείριση διαδηλωτών και δικηγόρου από την αστυνομία

Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε την ηθική βλάβη που υπέστησαν δύο διαδηλωτές λόγω της σύλληψης τους από την αστυνομία στην Ρωσία, κατά τη διάρκεια πολιτικής διαδήλωσης καθώς και από την ολονύχτια κράτησή τους σε αστυνομικό τμήμα. Επιδίκασε δε αποζημίωση 8.500 ευρώ και 7.500 ευρώ αντίστοιχα.

NEWSROOM
“Χαστούκι” από το ΕΔΔΑ για κακομεταχείριση διαδηλωτών και δικηγόρου από την αστυνομία

Της Μαρίας Δήμα

Αμείλικτο για ακόμα μία φορά ήταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την αστυνομική βία σε βάρος διαδηλωτών.

Η βίαιη σύλληψη ενός δικηγόρου και ενός διαδηλωτή από αστυνομικούς καθώς και η ολονύκτια “φιλοξενία” τους στα κρατητήρια συνιστά εξευτελιστική μεταχείριση, επαναλαμβάνει το Στρασβούργο.

Επίκαιρη απόφαση για τα της Ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων ημερών η απόφαση του ΕΔΔΑ που αναγνωρίζει παραβίαση της ΕΣΔΑ και τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.

Η μήνις του Δικαστηρίου στην παρούσα απόφαση στρέφεται εναντίον της γνωστής για τις αστυνομικές πρακτικές Ρωσίας, η οποία έχει στο ενεργητικό της πλείστες παρόμοιες καταδίκες από το Στρασβούργο, όπου προσφεύγουν πολίτες της διαμαρτυρόμενοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε την ηθική βλάβη που υπέστησαν δύο διαδηλωτές λόγω της σύλληψης τους από την αστυνομία στην πλατεία Bolotnaya της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια πολιτικής διαδήλωσης εναντίον της κυβέρνησης καθώς και από την ολονύχτια κράτησή τους σε αστυνομικό τμήμα.

Επιδίκασε δε αποζημίωση 8.500 ευρώ και 7.500 ευρώ αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες συλλήψεις έγιναν τον ταραγμένο Μάϊο του 2012, στο κέντρο της Μόσχας όπου οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και οι επακόλουθες αναταραχές, βρέθηκαν στο επίκεντρο πολλών προηγούμενων υποθέσεων που εξετάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με υπόλογη τη Ρωσία για παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθε.

Εξευτελισμός των διαδηλωτών

Ο ένας εκ των προσφευγόντων ο διαδηλωτής, Aleksey Navalnyy, δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής, ισχυρίστηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ ότι ένας αστυνομικός είχε προβεί σε χρήση υπερβολικής βίας κατά τη σύλληψή του. Επίσης, και οι δύο προσφεύγοντες διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι η σύλληψή τους και η ολονύχτια κράτηση τους ήταν αδικαιολόγητη και αυθαίρετη, ότι οι διοικητικές διαδικασίες εναντίον τους ήταν άδικες, ότι η διάλυση της διαδήλωσης, η σύλληψή τους και η επακόλουθη καταδίκη τους ήταν δυσανάλογη και, ότι αυτές οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους είχαν σκοπό να υπονομεύσουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Το Στρασβούργο έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε εξευτελιστική μεταχείριση (άρθρο 3 της ΕΣΔΑ) σε βάρος του κ. Navalnyy, για την βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών σε βάρος του. Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η σύλληψή του. Τα πλάνα έδειχναν ότι η βία που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί, στρίβοντας το χέρι του και κάνοντάς τον να ουρλιάξει, δεν ήταν απολύτως απαραίτητη ώστε να τον πείσουν να έρθει στο αστυνομικό τμήμα καθώς δεν είχε επιδείξει ορατή αντίσταση. Όσον αφορά τις υπόλοιπες καταγγελίες, το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβιάσεις σε βάρος και των δύο προσφευγόντων: α) του δικαιώματος στην ασφάλεια και ελευθερία (άρθρο 5), β) του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6 § 1) όσον αφορά το δίκαιο χαρακτήρα της διοικητικής διαδικασίας επειδή τα δικαστήρια έκριναν μονομερώς με βάση τις καταθέσεις και έγγραφα των αστυνομικών αρνούμενα να δεχθούν αποδεικτικά στοιχεία των προσφευγόντων και γ) της ελευθερίας του συνέρχεσθαι (άρθρο 11) γιατί η βάναυση σύλληψη του πρώτου προσφεύγοντος και οι διοικητικές καταδίκες των προσφευγόντων μπορούσαν να αποθαρρύνουν πολίτες για συμμετοχή σε πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυριών.

Σχόλιο του Ποινικολόγου Βασίλη Χειρδάρη

Επίκαιρη για τη χώρα μας η απόφαση του Στρασβούργου για την σύλληψη διαδηλωτών σε πολιτική διαμαρτυρία για κυβερνητικές αποφάσεις μετά τα γνωστά επεισόδια του Πολυτεχνείου και τις κυβερνητικές απαγορεύσεις.

Στην απόφαση αυτή στηλιτεύεται η βίαιη αστυνομική συμπεριφορά σε βάρος διαδηλωτών. Το ΕΔΔΑ προβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα διάκριση για την αναγκαιότητα ή μη των ενεργειών των αστυνομικών.

Στη συγκέντρωση συνελήφθη δικηγόρος, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των κυβερνητικών αποφάσεων. Συμμετείχε δε και ο ίδιος πιο ενεργά ως ομιλητής. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε με χρήση αχρείαστης και μη αναγκαίας βίας, αφού δεν υπήρχε καμία αντίσταση από πλευράς του.

Μόλις συνελήφθη και πηγαίνοντας στο αστυνομικό τμήμα ο αστυνομικός που τον συνέλαβε του έστριψε πολύ δυνατά το χέρι και τον έκανε να πονέσει και να ουρλιάζει. Η βίαιη αυτή σκηνή που κράτησε για κάποιο χρονικό διάστημα στο οποίο ο διαδηλωτής σύρονταν με το βραχίονα στριμμένο από τον αστυνομικό από τον τόπο σύλληψης μέχρι το αστυνομικό τμήμα βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε το βίντεο στο διαδίκτυο. Έτσι δεν ήταν δυνατόν να αμφισβητηθεί από την αστυνομία.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η συμπεριφορά αυτή του αστυνομικού δεν ήταν αναγκαία για την σύλληψη και μεταφορά του διαδηλωτή, ο οποίος δεν εμφάνισε συμπεριφορά αντίστασης. Σταθμίζοντας τις δύο συμπεριφορές το Στρασβούργο έκρινε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του δικηγόρου διαδηλωτή από στον αστυνομικό συνιστούσε εξευτελιστική μεταχείριση και καταδίκασε τη Ρωσία για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ!

Ενδιαφέρουσα ήταν και η καταδίκη για παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας και ασφάλειας των δύο προσφευγόντων αφού ο μεν δικηγόρος κρατήθηκε 18 ώρες και ο δεύτερος προσφεύγων 20 ώρες στο αστυνομικό τμήμα για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για ήσσονος σημασίας διοικητικές παραβιάσεις. Σύμφωνα με την απόφαση θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι μετά τη σύνταξη των εγγράφων διοικητικής παράβασης, ενώ αυτοί κρατήθηκαν όλη τη νύκτα, χωρίς κάποιο λόγο που να δικαιολογούσε την αυθαίρετη αυτή κράτηση.

Το ΕΔΔΑ χαρακτήρισε την όλη αυτή παρεμποδιστική και βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές πολιτικής συγκέντρωσης ως παρέμβαση στην ελευθερία των πολιτών του συνέρχεσθαι αφού με τον τρόπο αυτό αποθαρρύνονται οι πολίτες να συμμετέχουν σε πολιτικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, που συνιστά χαρακτηριστικό του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το Στρασβούργο για μία ακόμα φορά έβαλε «πλάτη» στην υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων που καθορίζουν τη δημοκρατία και την ποιότητά της.

Δεν είναι δυνατόν να καταστέλλεται με βίαιο τρόπο μια ειρηνική συγκέντρωση πολιτών που διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις.

Είναι ένα νόμιμο δικαίωμα, ένα συστατικό ουσιώδες του δημοκρατικού πολιτεύματος που κανείς δεν μπορεί να το στερήσει σε κανένα ενεργό πολίτη που επιθυμεί να εκφράσει τις απόψεις του μαζί με άλλους συμπολίτες του που ασπάζονται τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr