“Καμπάνα” σε υπουργό για αστήρικτες κατηγορίες εναντίον ψυχιάτρου
«Καμπάνα» εισέπραξε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπουργός που κατηγορούσε ψυχίατρο για ψευδείς βεβαιώσεις σε κρατουμένους!
Η απόφαση θυμίζει πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα, αφού φαίνεται να έχει πολλά κοινά σημεία με τα όσα είχαν λάβει χώρα τον περασμένο Αύγουστο στην χώρα μας, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου.
Συγκεκριμένα υπουργός στη Γεωργία κατηγορούσε δημόσια γυναίκα – ψυχίατρο ότι εξέδιδε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, ώστε υγιείς κρατούμενοι να μπορούν να κάνουν εισαγωγή σε φυλακές – νοσοκομεία της χώρας καταφέρνοντας έτσι να έχουν μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση έναντι άλλων καταδικασθέντων. Μάλιστα, ο Γεωργιανός υπουργός υπονοούσε δημοσίως σε συνεντεύξεις του τόσο σε τηλεοπτικά δίκτυα όσο και σε εφημερίδες, ότι η συγκεκριμένη ψυχίατρος χρηματίζεται προκειμένου να υπογράφει τις «ψευδείς», κατά εκείνον, βεβαιώσεις.
Ο Φλώρος
Όλα αυτά θυμίζουν – με αρκετές διαφορές βέβαια- όσα έγιναν με αφορμή την αποφυλάκιση του 39χρονου Αρ. Φλώρου, όταν αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για «λαμόγια» που έδωσαν γνωματεύσεις «σε έναν απατεώνα 39 ετών για να του αθροίσουν ποσοστό αναπηρίας 70%».
Λίγο αργότερα η ανάρτηση αυτή -που συνοδεύονταν και από το σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό που είχε χορηγηθεί στον 39χρονο επιχειρηματία – «κατέβηκε» από το λογαριασμό, ο οποίος μάλιστα προειδοποιούσε πως όσοι έδωσαν τις ιατρικές γνωματεύσεις στον Αρ. Φλώρο «θα πληρώσουν πολύ ακριβά για αυτό που έκαναν».
Οι αναφορές Πολάκη και οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, οδήγησαν σε δικαστική έρευνα για την αποφυλάκιση Φλώρου
Η διαφορά βέβαια είναι πως όσα είπε τότε (και) ο κ. Πολάκης, κινητοποίησαν τις αρχές και ήδη εξελίσσεται δικαστική έρευνα για τα πιστοποιητικά, ενώ η αποφυλάκιση του 39χρονου κατηγορούμενου ανατράπηκε από το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας.
Δεν είχε στοιχεία
Αντίθετα ο Γεωργιανός υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος καταφέρονταν δημοσίως κατά της ψυχιάτρου, ακολούθησε μεν την ίδια τακτική πλην, δεν διέθετε, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τα στοιχεία που να αποδεικνύουν τα όσα λέει. Το Στρασβούργο επισημαίνει πως ο Γεωργιανός υπουργός είχε διατάξει εσωτερική έρευνα για την ψυχίατρο, ωστόσο δε περίμενε την ολοκλήρωσή της πριν εκτοξεύσει τις κατηγορίες εναντίον της. Ούτε είχε όμως – είχε στη κατοχή του – άλλες πληροφορίες και στοιχεία που να θεμελιώνουν τα όσα έλεγε…
Μάλιστα, τα δικαστήρια της Γεωργίας είχαν αθωώσει τον υπουργό, παρότι οι ισχυρισμοί του δεν αποδείχτηκαν, και αναγνώρισαν το δικαίωμά του στην ελευθερία έκφρασής του! Οι δηλώσεις του υπουργού – έκρινε η Δικαιοσύνη της Γεωργίας – ήταν εντός των ορίων της αποδεκτής κριτικής που επιτρέπεται βάσει του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.
Εντελώς διαφορετική, όμως, ήταν η ετυμηγορία του Στρασβούργου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζεται το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, όταν υποχρεώνεται ένα άτομο να ανεχθεί πολύ σοβαρές δημόσιες κατηγορίες για εγκληματική συμπεριφορά, χωρίς αυτές να υποστηρίζονται από γεγονότα και στοιχεία.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι ισχυρισμοί του υπουργού σε βάρος της ψυχιάτρου δεν αποδείχθηκαν από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την ψυχίατρο κρίνοντας ότι η Γεωργία πρέπει της καταβάλει αποζημίωση 1.500 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.833 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και δαπάνες.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr