Βάσω Πανταζή: Ο Κορκονέας δεν αποφυλακίστηκε με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα

Το «ασκό του Αιόλου» φαίνεται ότι άνοιξε η αποφυλάκιση του Επ. Κορκονέα, η οποία προκαλεί  διαφορετικές νομικές απόψεις και προβληματισμό  τόσο για την ίδια την κρίση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας όσο και για το πνεύμα Δικαίου που  αυτή ικανοποιεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που μία δικαστική απόφαση πυροδοτεί αντιδράσεις και πιθανότατα να […]

NEWSROOM

Το «ασκό του Αιόλου» φαίνεται ότι άνοιξε η αποφυλάκιση του Επ. Κορκονέα, η οποία προκαλεί  διαφορετικές νομικές απόψεις και προβληματισμό  τόσο για την ίδια την κρίση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας όσο και για το πνεύμα Δικαίου που  αυτή ικανοποιεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία δικαστική απόφαση πυροδοτεί αντιδράσεις και πιθανότατα να μην είναι και η τελευταία. Η Δικαιοσύνη κινείται συχνά σε τεντωμένο σκοινί όταν χρειάζεται να αποφασίσει για υποθέσεις που  το διακύβευμά τους δεν είναι στενά δικαστικό. Στο πλαίσιο αυτό, η αποφυλάκιση Κορκονέα ξεσηκώνει αντιδράσεις όπως άλλωστε είχε συμβεί και αμέσως μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, το Δεκέμβριο του 2008.

Πως φτάσαμε όμως στην αποφυλάκιση Κορκονέα;  Του άνοιξε  πράγματι την πόρτα της φυλακής ο νέος Ποινικός Κώδικας;

Νομικά άστοχη η σύνδεση της αποφυλάκισης Κορκονέα με τον Ποινικό Κώδικα

Η δικηγόρος Βάσω Πανταζή η οποία παρίστατο ως μία εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του, στη δίκη, σε πρώτο βαθμό, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας, χαρακτηρίζει «νομικά άστοχες»  τις ερμηνείες που δόθηκαν για την αποφυλάκιση Κορκονέα, συνδέοντας την με το νέο Ποινικό Κώδικα.

Με αφορμή τις δηλώσεις που έγιναν τόσο από πολιτικά πρόσωπα όσο και από δικηγόρους για το θέμα η κ. Πανταζή εξηγεί πως:

  1. Ο Επ. Κορκονέας δεν αποφυλακίστηκε με καμία ευεργετική διάταξη του νέου ποινικού κώδικα! 2. Η αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης που σπάει τα ισόβια και με τον παλιό κώδικα στο άρθρο 83παρ.1αΠΚ προβλέπει πλαίσιο ποινής από 10-20 χρόνια, επομένως η ποινή καθείρξεως των 13 ετών, θα μπορούσε να επιβληθεί και με τον παλιό κώδικα. 3. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στην Άμφισσα, είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό για τον πρότερο έντιμο βίο, όχι γιατί δεν δέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε ζήσει μέχρι την τέλεση της πράξης έντιμη ζωή, αλλά γιατί σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, το 2010, « δεν είχε επιδείξει θετική επωφελή δράση για την κοινωνία».  Μια νομολογία που στοίχειωσε πολλούς κατηγορούμενους και που εκατοντάδες δικαστήρια της χώρας ακολούθησαν και εκατοντάδες άλλα την απέρριψαν, διότι το ελαφρυντικό αυτό ο νομοθέτης το θέσπισε για τον απλό έντιμο άνθρωπο και είχαμε φτάσει στο σημείο, αν δεν ήσουν ο  φιλάνθρωπος εφοπλιστής να στερείσαι του ελαφρυντικού. 4. Η αντικατάσταση της λέξης «έντιμος» με το σύννομος ουδόλως αφορά τον εν λόγω κατηγορούμενο σύμφωνα με τα παραπάνω. 5. Ο Επ. Κορκονέας έχει εκτίσει 10 και πλέον χρόνια πραγματικής και σχεδόν 20 ευεργετικής έκτισης. 6. Και με τον παλιό κώδικα σε κάθε ανθρωποκτονία δεν επιβαλλόταν απαραιτήτως  ποινή ισόβιας κάθειρξης. 7. Σύμφωνα με την αρχή της ηθικής εκτίμησης των αποδείξεων ο Έλληνας Δικαστής δεν υπακούει παρά μόνο στην συνείδηση του.

Η δικηγόρος Βάσω Πανταζή καταλήγει, αναφέροντας πως θα πρέπει «να  σταματήσουμε λοιπόν να διαβάζουμε τους νόμους είτε με Συριζαίικα  είτε με Νεοδημοκρατικά γυαλιά και να αφήσουμε τα αρμόδια όργανα να κρίνουν το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφαση».

Μονόδρομος η αποφυλάκιση Κορκονέα

Ο νυν συνήγορος υπεράσπισης Επ. Κορκονέα, Ε. Ανδρούλας θεωρεί «μονόδρομο» την αποφυλάκιση του εντολέα του, υποστηρίζοντας,  σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Είναι 11 χρόνια μέσα στη φυλακή, έχει εκτίσει το  σύνολο της ποινής για αυτό και βγήκε κατευθείαν. Όταν ένας καταδικασμένος έχει εκτίσει την ποινή είναι υποχρεωμένος ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης να τον απολύσει αμέσως».

Κρίσιμο το ελαφρυντικό

Ωστόσο, ο  κ. Ανδρούλας  εντάσσει την αποφυλάκιση Κορκονέα στις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, λέγοντας «Για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με τον παλαιό ποινικό κώδικα προβλέπονταν στο άρθρο 299 μόνο ισόβια κάθειρξη, με το νέο ποινικό κώδικα προβλέπεται ότι μπορεί το δικαστήριο να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη αλλά και σε πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών δηλαδή 10 ως 15. Ο προηγούμενος νόμος ήταν πιο αυστηρός… Στην περίπτωση του πελάτη μου έχουμε άμεσο δόλο, αν δεν του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομού βίου τότε θα είχαμε ισόβια κάθειρξη.  Από τη στιγμή που του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό το δικαστήριο τότε μεταβάλλεται το πλαίσιο ποινής και η ισόβια κάθειρξη μετατρέπεται σε πρόσκαιρη κάθειρξη και αυτό όχι με την τωρινή νομοθετική μεταβολή αλλά και με το προισχύσαν Δίκαιο.  Ενώ με το προγενέστερο Δίκαιο θα έπρεπε να αξιολογήσει την ατομική, οικογενειακή επαγγελματική και κοινωνική συμπεριφορά του καταδικασθέντος τώρα έρχεται με το νέο νόμο και λέει ότι το μόνο που οφείλεις να αξιολογήσεις είναι η προηγούμενη σύννομη δηλαδή να μην έχει παραβιάσει το νόμο».

«Ο νόμος επέβαλε την ποινή στον Κορκονέα»

Σύμφωνα με το νυν συνήγορο υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, «το ελαφρυντικό δεν μπορούσε να μη το χορηγήσει το δικαστήριο διότι ο Κορκονέας είχε λευκό ποινικό μητρώο και  από τη στιγμή που το χορήγησε,  μεταβάλλεται το πλαίσιο ποινής μέχρι 15 έτη… Η απόφαση στηρίχτηκε στο νόμο. Τα 13 χρόνια του Κορκονέα, τα επέβαλε ο νόμος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr