Γεώργιος Ποταμιάς: Ο “μοναχικός καβαλάρης” του ΣτΕ

“Μοναχικός καβαλάρης”, είναι εδώ και χρόνια ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς. Είναι από τους λίγους έως ελάχιστους δικαστές που πάει συχνά κόντρα στο ποτάμι, εκφράζοντας μια άλλη νομική άποψη από αυτή των συναδέλφων του. Έτσι, έκανε και στη υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι πάρα πολύ καλός νομικός και φυσικά δικαστής, ενώ  έχει παραληφθεί κατά τις […]

NEWSROOM
Γεώργιος Ποταμιάς:  Ο “μοναχικός καβαλάρης” του ΣτΕ

“Μοναχικός καβαλάρης”, είναι εδώ και χρόνια ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς. Είναι από τους λίγους έως ελάχιστους δικαστές που πάει συχνά κόντρα στο ποτάμι, εκφράζοντας μια άλλη νομική άποψη από αυτή των συναδέλφων του. Έτσι, έκανε και στη υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι πάρα πολύ καλός νομικός και φυσικά δικαστής, ενώ  έχει παραληφθεί κατά τις προαγωγές. Δεν αποκλείεται η μη προαγωγή του σε αντιπρόεδρο να οφείλεται στις νομικές θέσεις που εκφράζει, οι οποίες  κατά κανόνα δεν είναι αρεστές στους κυβερνώντες με τους οποίος δεν συναναστρέφεται.

Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε χθες δύο αποφάσεις που αφορούσαν την συμφωνία των Πρεσπών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει Μακεδονικά Σωματεία και ζητούσαν να ακυρωθεί  ζητούσαν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι  επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Οι υποθέσεις αυτές συζητήθηκαν στο ακροατήριο την προπερασμένη Παρασκευή, δηλαδή  στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Η προθεσμία για να καταθέσουν υπομνήματα οι δικηγόροι των προσφευγόντων  έληξε την περασμένη Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018. Χθες, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, η Ολομέλεια διασκέφτηκε και αμέσως δημοσίευσε τις δύο σχετικές αποφάσεις της.

Η Ολομέλεια ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια  η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) με τις υπ’ αριθμ. 2615-2616/2018 αποφάσεις της έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις, δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Και δεν μπορούν να ελεγχθούν, καθώς «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας». Ως εκ τούτου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Η μειοψηφία

Μοναδική μειοψηφία που υπήρξε στις δύο αποφάσεις της Ολομέλεια του ΣτΕ ήταν αυτή του Γεωργίου Ποταμιά.

Ο εν λόγω σύμβουλος Επικρατείας υποστήριξε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκειται στον  έλεγχο του ΣτΕ και δεν παρέχεται στον  δικαστή η ευχέρεια  να αυτοπεριορίζεται και να μην ελέγχει τις κυβερνητικές πράξεις.

Αναλυτικότερα, ο 65χρονος κ. Ποταμιάς επισήμανε ότι  η αδυναμία ελέγχου των κυβερνητικών πράξεων «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει υπό την πλήρη ισχύ του συνταγματικού κράτους δικαίου, θεμέλιο του οποίου είναι η αρχή της νομιμότητας της διοικήσεως και ο ακυρωτικός έλεγχος των πράξεων της».

Αυτό μάλιστα, προκύπτει -συνεχίζει ο κ. Ποταμιάς- και από τον συνδυασμό των συνταγματικών διατάξεων  των άρθρων 20 παρ.1, 82 παρ. 1, 87 παρ. 2 και 95 παρ. 1 του Συντάγματος, επί τη βάσει των οποίων δεν καταλείπεται στη διοίκηση στάδιο αυθαιρέτου δράσεως, ούτε παρέχεται στον δικαστή η ευχέρεια όπως, αυτοπεριοριζόμενος, απέχει του ελέγχου των πράξεων, τις οποίες ήθελε χαρακτηρίσει κυβερνητικές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr