Εισαγγελέας Αγγελής: Από την Σαηεντολογία στην υπόθεση Βγενόπουλου και την Novartis.

Η αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή και η παραίτησή του από τη θέση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς μετά τη συνάντηση της Βιέννης με το αμερικανικό κλιμάκιο που χειρίζεται την υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ, προκάλεσαν αναστάτωση στους κόλπους της δικαιοσύνης κι όχι μόνο. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που μία αναφορά […]

NEWSROOM

Η αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή και η παραίτησή του από τη θέση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς μετά τη συνάντηση της Βιέννης με το αμερικανικό κλιμάκιο που χειρίζεται την υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ, προκάλεσαν αναστάτωση στους κόλπους της δικαιοσύνης κι όχι μόνο.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που μία αναφορά του συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού προκαλεί «αίσθηση».  Από το 1996, όταν ακόμη ήταν αντεισαγγελέας πρωτοδικών, οι αναφορές Αγγελή έχουν «ταράξει τα νερά» ουκ ολίγες  φορές….

Η Σαηεντολογία

Η Σαηεντολογία πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1968. Έντονη όμως δραστηριότητα άρχισε  να δείχνει  από τη δεκαετία του 1980. Το 1984 παρουσιάζεται ως φιλοσοφικό σωματείο με την επωνυμία Κέντρο Εφηρμοσμένης Φιλοσοφίας Ελλάδος (ΚΕΦΕ).

Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990 το ΚΕΦΕ έρχεται στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες γονέων σχετικά με προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα παιδιά τους, με την ένταξή τους στην οργάνωση. Ενώ εμφανιζόταν ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο όπου πραγματοποιούνταν φιλοσοφικές συζητήσεις και αναζητήσεις,  δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μία  θρησκευτικό – οικονομική οργάνωση με διασυνδέσεις και πλοκάμια σε μυστικές υπηρεσίες, η οποία  λογοδοτούσε σε παρεμφερείς οργανώσεις της Δανίας και των ΗΠΑ. Απώτερος στόχος της, σύμφωνα πάντα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο  οικονομικός και ψυχοπνευματικός  έλεγχο  των μελών της.

Το ΚΕΦΕ ως σωματείο διαλύεται από την ελληνική δικαιοσύνη με τις αποφάσεις  7380/1996 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και 10493/1997 του Εφετείου Αθηνών. Είχε προηγηθεί η έφοδος τού τότε αντιεισαγγελέα πρωτοδικών  Ι. Αγγελή στα γραφεία της οργάνωσης, ύστερα από καταγγελίες γονιών εναντίον της οργάνωσης.

Η πολυσέλιδη αναφορά  του  περιέγραφε   πλήθος παρανόμων δραστηριοτήτων ενώ έκανε λόγο  και για παρακολουθήσεις πολιτικών και εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων της χώρας και αποστολή των στοιχείων σε ξένα κέντρα τού εξωτερικού με κρυπτογραφικό σύστημα. Μεταξύ των προσώπων που αναφέρονταν ως «παρακολουθούμενοι»  ήταν και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος  Χριστόδουλος , μητροπολίτης τότε Δημητριάδος.

Αγγελής κατά Ντογιάκου

Από τότε «κύλησε πολύ νερό στ΄αυλάκι». Περί τα τέλη του 2015 ωστόσο ο κ.Αγγελής «ξαναχτυπά» με μία αναφορά διαμαρτυρίας για δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σχετικά με την υπόθεση Βγενόπουλου. Η Εισαγγελία  απαντούσε  σε δημοσιεύματα περί καθυστερήσεων στην διερεύνηση της  και περί μεθοδευμένης αρχειοθέτησης της δικογραφίας στη συνέχεια.

Στην αναφορά του ο κ.Αγγελής ο οποίος  είχε χειριστεί την εν λόγω υπόθεση   από τη θέση του Εισαγγελέα δικαστικών συνδρομών στο Εφετείο, στρεφόταν κατά του  τότε   διευθύνοντα την Εισαγγελία  Ισίδωρου Ντογιάκου. Του απέδιδε  πως χωρίς να του έχει υποδείξει κάποιον άλλο τρόπο χειρισμού της δικογραφίας   και χωρίς να έχει προχωρήσει στην εξακρίβωση της αλήθειας ή μη των σχετικών με την υπόθεση δημοσιευμάτων, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 25-11-2015 τον στοχοποιούσε  ως τον εισαγγελέα που διαρρέει στοιχεία.  Κατηγορούσε επίσης τον κ. Ντογιάκο για ειδική αρνητική μεταχείριση στο πρόσωπό του σε υπηρεσιακό επίπεδο και ζητούσε να διαταχθεί  έρευνα εναντίον του τόσο σε πειθαρχικό όσο και σε ποινικό επίπεδο, αν ο προϊστάμενός του  θεωρεί πως έχει διαπράξει οποιαδήποτε πλημμέλεια γενικά ή σχετικά με την υπόθεση ή αν  θεωρεί πως είναι υπαίτιος των δημοσιευμάτων.

Αγγελής κατά πάντων

Τον Μάιο του 2016 άλλη μία αναφορά του προκαλεί «σάλο». Σε αυτή  έκανε λόγο για μεθοδεύσεις υπέρ του Ανδρέα Βγενόπουλου στους κόλπους της Δικαιοσύνης εξαπολύοντας  πυρά κατά συγκεκριμένων προσώπων και κυρίως κατά της τότε  Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αλλά και του επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου.

Σύμφωνα με την αναφορά Αγγελή υπήρξαν  μεθοδεύσεις και προσπάθειες κάλυψης του επιχειρηματία  ή στην καλύτερη περίπτωση αμέλεια από συνολικά πέντε συναδέλφους του: εκτός από την κ. Κουτζαμάνη και τον κ. Ντογιάκο στο «κάδρο» έβαζε τη Γεωργία Τσατάνη η οποία αρχειοθέτησε  αρχικώς την υπόθεση, τον Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο, την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και τον σύνδεσμο της EUROJUST Νίκο Ορνεράκη. Για τους δύο τελευταίους άφηνε  να εννοηθεί πως ενδεχομένως να εκτελούσαν εντολές των ανωτέρων τους.

Τελικώς  οι καταγγελίες  Αγγελή τέθηκαν στο αρχείο στις 30 Ιουνίου 2016 από τον τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Μανώλη Ρασιδάκη. Με ένα πόρισμα 110 σελίδων ο κ. Ρασιδάκης  κατέληγε  στο ότι οι καταγγελίες του  δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ενώ σημείωνε   ότι αυτές μειώνουν και θίγουν την τιμή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που αναφέρονται στην καταγγελία.

Η κ. Ξένη Δημητρίου ωστόσο που διαδέχτηκε  την κ. Κουτζαμάνη στη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου  ανέσυρε  από το αρχείο τις δύο αναφορές  που σχετίζονταν με την υπόθεση Βγενόπουλου δίνοντας  παραγγελία να επανεξεταστούν ενώ τον περασμένο Ιούνιο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδωσε εντολή για εκ νέου πειθαρχική αλλά και ποινική έρευνα σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών που περιλαμβάνονταν στην  αναφορά Αγγελή.

Αναφορά και για την Novartis

Στο μεταξύ ο κ. Αγγελής, από όταν άλλαξε χέρια η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε αρχικώς Εισαγγελέας στην Αντιτρομοκρατική, στη συνέχεια προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον περασμένο Νοέμβριο διαδέχθηκε τον Δημήτρη Παπαγεωργίου στη θέση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Στο τελευταίο πόστο, ως γνωστό, παρέμεινε λιγότερο από 3 μήνες. Παραιτήθηκε καταθέτοντας μία ακόμη αναφορά στην οποία καταγγέλλει «στοχοποίησή του εκ των έσω» μετά τα δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να αρνείται να παραλάβει στοιχεία για εμπλοκή πρώην υπουργού στην υπόθεση Novartis. Ο ίδιος, όπως και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αρνούνται πως έγινε κάτι τέτοιο. Μένει να δούμε ωστόσο που θα καταλήξει η πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε  με αφορμή  και πάλι καταγγελίες του Γ.Αγγελή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr