Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πρόσωπο με πρόσωπο με την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόσωπο με πρόσωπο με την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας

Μεθοδική, δυναμική, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, πολύ κοινωνική,  λάτρης της κουλτούρας, λάτρης του θεάτρου και γενικότερα της τέχνης, πετάει τη σκούφια της για ταξίδια  και διαθέτει ατελείωτες ώρες σε Μουσεία, ενώ  δεν θα πει ποτέ «όχι» σε ένα καλό ποτήρι κρασί με μια καλή παρέα και συζητήσεις που τις βρίσκουν οι πρώτες ηλιαχτίδες της Ανατολής.

Έτσι, περιγράφουν οι συνάδελφοί της  στο Συμβούλιο της Επικρατείας την νέα πρόεδρό τους, την οποία θα έχουν για την επόμενη τετραετία. Δεν είναι άλλη από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Γράφει ο Παν. Τσιμπούκης

Προσοχή όμως, έλεγαν κάποιο σύμβουλοι Επικρατείας,  «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της για το τετράποδο που λέγεται γάτα, αλλά και γενικά για όλα τα μικρά τετράποδα». Χιλιάδες, εάν όχι δεκάδες χιλιάδες, είναι οι φωτογραφίες που είναι στα φωτοαρχεία της με τα όμορφα αυτά ζωάκια.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν δικαστές του ΣτΕ «η Κατερίνα μας  έχει ανεξαρτησία γνώμης και πολύ τσαγανό», μα το βασικότερο είναι – έλεγαν με νόημα-  ότι «αγαπάει το δικαστήριο αυτό και θα δώσει τη ζωή της για πάρει τα επάνω του από τα  στραπάτσα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια».

Έχει ανοικτό μυαλό και προοδευτικές τάσεις έλεγαν οι δικαστές της Πανεπιστημίου και  προσέθεταν, ότι ξέρει να κρατάει ισορροπίες εκεί που πρέπει, ενώ προσέθεταν, ότι εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος θα  αντιδράσει –όπως έκανε και κατά το παρελθόν- σε μια προσπάθεια σύστασης Συνταγματικού Δικαστηρίου και ταπείνωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν παρέλειπαν να πουν οι συνάδελφοί της ότι δεν θα χαρεί και πολύ η Εκκλησία για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, αλλά ούτε θα ασπαστεί τις απόψεις του τέως προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου στα ζητήματα της ιθαγένειας και του μεταναστευτικού. Αντίθετα, όμως θα χαρούν οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις, καθώς μάλιστα είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου και Περιβάλλοντος.

  Ο πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος 

Είχε (και έχει) μεγάλη λατρεία στον πατέρα της και δεν χάνει στιγμή να το εκδηλώσει τόσο δημόσια όσο και τις στιγμές της περισυλλογής. Από τα πρώτα αθώα παιδικά της χρόνια  έμαθε  από τον πατέρα της -και πέρασαν βαθιά στην συνείδησή της  και τη κουλτούρα της- έννοιες που για τα άλλα παιδιά της ηλικίας  της ήταν άγνωστες λέξεις, όπως δίκαιος, ηθικός,  ισότητα, αδικία, ευσπλαχνία, κ.ά.

Ανήμερα στην γιορτή του πατέρα η ίδια έγγραφε:

«Katerina Sakellaropoulou 17 Ιουνίου…  Η μέρα του πατέρα λέει σήμερα.. πράγματι δεν έχουν νόημα αυτές οι καταναλωτικές γιορτές… τον άνθρωπο που μου έδωσε τόσα κ με βοήθησε να διαμορφώσω κώδικες κ αξίες τον έχω καθημερινή συντροφιά…κι ανήκε στη γενιά χωρίς  Ίντερνετ κ εικόνες που δεν γίνονταν ευρύτερα γνωστοί οι άνθρωποι πέρα από τον κύκλο τους… ίσως βέβαια έτσι έκαναν πιο σωστά τη δουλειά τους… Από ειρηνοδίκης στη Σταυρούπολη Ξάνθης όπου συνάντησε τη σύντροφο της ζωής του, στη Θεσσαλονίκη –δίκη Λαμπράκη κ άλλες λιγότερο γνωστές υποθέσεις της σκληρής δεκαετίας του 60- στην Αθήνα, η κατάσχεση της Βραδυνής, η δίκη της συζύγου, του Γ.Α Μαγκάκη, η δίκη για την έκδοση του Ρασίντ -ποιος να διηγηθεί τα αμίμητα που συνέβησαν για να βρεθεί Πρόεδρος να μη φοβάται να προεδρεύσει- και οι νεώτερες γνωστές υποθέσεις… λίγα λόγια έτσι σκόρπια για το δικό μου πατέρα».

Γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης των Ανωτάτων Δικαστηρίων που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά και μάλιστα για κάποιο διάστημα  και στην υπόθεση με το Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι.

Όμως τα χνάρια του πατέρα της ακολούθησε και   Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, καθώς ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα  δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

 Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

 Η Νιόβη και ο Παύλος

Η 36χρονη Νιόβη Σακελλαροπούλου είναι  κόρη της νέας προέδρου η οποία έχει τελείωσει πολιτικές επιστήμες και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο Παύλος Κοτσώνης είναι ο σύντροφός της.

Ο Παύλος Κοτσώνης ήταν ένα αξιολογότατος  σύμβουλος Επικρατείας με πολύ ανοικτό μυαλό, που είδε πολύ νωρίς  αυτά που άλλοι δεν μπόρεσαν να δουν. Έτσι, παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα, εδώ και χρόνια και  σήμερα έχει (αλλά και από τότε που παραιτήθηκε) μια πολύ καριέρα δικηγόρου στο εξωτερικό (Βρυξέλλες). Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2016 η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου από συγκεκριμένο φιλοκυβερνητικό έντυπο είχε δεχθεί χτυπήματα κάτω από τη μέση (αλλιώς «λάσπη») στην υπόθεση των πρώτων τηλεοπτικών αδειών λόγω  της προσωπικής της σχέσης με τον Παύλο Κοστώνη.

 Γυρίζοντας για λίγο το χρόνο πίσω, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (όπως και ο επίσης τότε αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος) δεν συμμετείχαν στην σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δήλωσε κώλυμα (αίτημα αυτοεξαίρεσης) και δεν συμμετείχε στη σύνθεση για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω της προσωπικής σχέσης της με τον Παύλο Κοτσώνη. Ο τελευταίος συνεργαζόταν με το δικηγορικό γραφείο του Σπύρου Παππά, που είχε ως πελάτες την Ένωση  Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, στην  επίμαχη υπόθεση  των τηλεοπτικών αδειών στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

 Η διαδρομή της στο ΣτΕ

 Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι τα αυθαίρετα, η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, τα μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκα ως διατηρητέα, κ.λπ.,  ενώ συμμετείχε ως μέλος  στην Ολομέλεια του ΣτΕ στο πρώτο μνημόνιο (ήταν από την πλευρά της  πλειοψηφίας). Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών   Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Έως χθες υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Ήταν η αντιπρόεδρος εκείνη η οποία μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Χρήστο Ράμμο, με  επιστολές τους τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά του τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου για παραλήψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέματα του δικαστηρίου.

Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου,  παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για την ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

Πλούσια ήταν και η συνδικαλιστική δράση της καθώς διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η κυρία Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγήτρια τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Στη πυραμίδα του ΣτΕ θα παραμείνει για μια τετραετία, που είναι το ανώτατο νομοθετικά όριο για την παραμονή στη θέση αυτή. Όμως, η νέα πρόεδρος του ΣτΕ έχει και «υπόλοιπο» δικαστικής σταδιοδρομίας ένα ακόμη έτος μέχρι να αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, χωρίς όμως ο νομοθέτης να προβλέπει τι αρμοδιότητες θα έχει ή εάν θα συνταξιοδοτηθεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ