Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος: Ποιος είναι ο «Άγιος» των φυλακισμένων;
Έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα, ως ο «Άγιος» των φυλακισμένων. Ένας σύγχρονος φύλακας « Άγγελος» των περιθωριοποιημένων, των «απόκληρων» της κοινωνίας, , των κρατουμένων στους οποίους για περισσότερα από 30 χρόνια, στέκεται δίπλα τους, προσφέροντάς τους, αγάπη, στήριξη και κυρίως ανθρωπιά. Παρά τα 88 του χρόνια, και τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, ο αρχιμανδρίτης […]
Έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα, ως ο «Άγιος» των φυλακισμένων. Ένας σύγχρονος φύλακας « Άγγελος» των περιθωριοποιημένων, των «απόκληρων» της κοινωνίας, , των κρατουμένων στους οποίους για περισσότερα από 30 χρόνια, στέκεται δίπλα τους, προσφέροντάς τους, αγάπη, στήριξη και κυρίως ανθρωπιά.
Παρά τα 88 του χρόνια, και τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος δεν έχει σταματήσει να επισκέπτεται τις φυλακές για να βρεθεί στο πλευρό των κρατουμένων, να τους στηρίξει, να τους εμψυχώσει και να του ενισχύσει πνευματικά αλλά και υλικά.
Η οικονομική βοήθεια και εξαγορά των ποινών τους
Περισσότερους από 16.000 άπορους κρατουμένους έχει βοηθήσει ο 88χρονος ιερέας, όλα αυτά τα χρόνια, να αποφυλακιστούν, καταβάλλοντας πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά των ποινών τους, από χρήματα που δόθηκαν ως δωρεές από τους πιστούς. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων, παράνομη υλοτομία και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών.
«Είναι άτομα που βρίσκονται στα κρατητήρια για μικροαδικήματα. Έχουμε θέσει ως όριο τα 500 ευρώ για κάθε αποφυλάκιση. Το χαμηλότερο ποσό που έχουμε πληρώσει είναι 8,10 ευρώ και αφορούσε συνάνθρωπό μας που δεν είχε να εξαγοράσει δύο μέρες από τη συνολική ποινή που του είχε επιβληθεί. Βέβαια, εξετάζουμε την κάθε περίπτωση χωριστά. Έτσι, έχουμε πληρώσει 9.900 ευρώ για καταδικασθέντα ο οποίος είχε υποστεί τρία εγκεφαλικά και η κράτησή του στις φυλακές θα σήμαινε βέβαιο θάνατο», έχει δηλώσει ο 88χρονος πατέρας Γερβάσιος.
Επισκέψεις σε 102 φυλακές ανά τον κόσμο
Η ζωή του ένα συνεχές ταξίδι καθώς όλα αυτά τα χρόνια, έχει επισκεφτεί γύρω στις 102 φυλακές, ανδρικές, γυναικείες και ανηλίκων ενώ 36 φορές ταξίδεψε στο εξωτερικό, για να συναντήσει κρατουμένους σε Αίγυπτο, Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Μαδαγασκάρη, Νέα Ζηλανδία, Νησιά Φίτζι, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ρωσία.
Το χαμόγελο των κρατουμένων
Η αρχή σε φυλακές του εξωτερικού έγινε το 1999 από την Αίγυπτο, όπου τον κάλεσαν οι τρεις καταδικασμένοι εις θάνατον, διά αγχόνης, Έλληνες ναυτικοί του μότορσιπ «Θανάσης», που κρατούνταν στις φυλακές Ελ Κανάτερ ενώ δύσκολα θα ξεχάσει ποτέ π 88χρονος ιερέας την πρώτη του συνάντηση με τους κρατουμένους, στις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας.
«Η πρώτη επίσκεψη έγινε την Κυριακή της Απόκρεω τον Μάρτιο του 1978. Δεκαπέντε τουριστικά λεωφορεία με εφτακόσιους πενήντα Σερραίους επισκεφθήκαμε τους κρατουμένους της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας, τους “’ελαχίστους αδελφούς”’, όπως τους αποκαλεί ο Χριστός. Αλησμόνητη έχει μείνει εκείνη η Κυριακή. Ο χώρος έχασε την αίσθηση της φυλακής. Έλαμψαν τα πρόσωπα των κρατουμένων, γέλασαν τα χείλη τους. Γεγονός πρωτόγνωρο γι’ αυτούς. Μια κοινωνία ολόκληρη μέσα στον χώρο της φυλακής» θυμάται.
Οι τιμητικές διακρίσεις
Το 2008, ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ για τρία χρόνια, από το 2012 έως και το 2014, ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Προσφοράς, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες όλου του κόσμου.
Μέχρι τώρα έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις αλλά ο ίδιος θεωρεί από τις μεγαλύτερες τιμές, τη βοήθεια των απλών ανθρώπων. Υπάρχει γυναίκα που κάθε μήνα καταθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό της Διακονίας «ένα ευρώ για να βοηθήσει τους άπορους κρατούμενους», επισημαίνει. Μάλιστα, στα σωφρονιστικά ιδρύματα δίνονται πλυντήρια και στεγνωτήρια, αλλά και πετρέλαιο για να καλυφθούν οι ανάγκες των φυλακισμένων.
«Θέλω να πεθάνω στο δρόμο για κάποια φυλακή»
«Εάν πεθάνω σε κάποια φυλακή, θα είναι για μένα το μεγαλύτερο κέρδος. Θέλω να πεθάνω πάνω στο καθήκον, είτε στο δρόμο για κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα ή κατά την επιστροφή μου προς το σπίτι. Ο Χριστός πέθανε από αγάπη για τον άνθρωπο. Αυτό είναι το τέρμα, το τέλειο και το άριστο», έχει δηλώσει ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος ο οποίος κάθε φορά που μπαίνει σε κάποιο από τα σωφρονιστικά καταστήματα, γίνεται δεκτός με σεβασμό και αμέριστη ευγνωμοσύνη από τους κρατουμένους. Άλλωστε ο 88χρονος ιερέας ουδέποτε τους ξεχώρισε, ανάλογα με το χρώμα, τη φυλή ή τη θρησκεία τους.
12χρόνια μετά, η επίσκεψη στις φυλακές της Πάτρας
Συνοδοιπόροι του στη φιλανθρωπική δράση εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι τα μέλη της αδελφότητας «Οσία Ξένη» από την Θεσσαλονίκη που ο αρχιμανδρίτης ίδρυσε πριν από χρόνια. Μαζί τους, την Παρασκευή 3 Μαίου, βρέθηκε, 12 χρόνια μετά, στις φυλακές της Πάτρας προκειμένου, όπως αναφέρει του υπουργείο Δικαιοσύνης να προσφέρει «δέματα αγάπης» -όπως εκείνος τα αποκάλεσε- σε όλους τους κρατούμενους και να έλθει σε επαφή μαζί τους.
Η υποδοχή του ήταν ιδιαίτερα θερμή από πλευράς των κρατουμένων, της Διεύθυνσης και του προσωπικού του καταστήματος. Η εκδήλωση προς τιμήν του π. Γερβάσιου και των παρευρισκόμενων μελών της αδελφότητας, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του 2ου ΣΔΕ Πάτρας.
Ο μαραθώνιος ανθρωπιάς του 88χρονου ιερέα
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «η δράση του π. Γερβάσιου έχει ξεκινήσει από το 1987, μέσω της λειτουργίας της Διακονίας των Κρατουμένων «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά», με σκοπό την ενίσχυση απόρων κρατουμένων, αποφυλακισθέντων και των οικογενειών αυτών, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επί σειρά ετών, ο π. Γερβάσιος στηρίζει κρατούμενους ενεργά και ουσιαστικά, ανεξαρτήτως της φυλής, της εθνικότητας, της ηλικίας, των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ή της ποινικής τους κατάστασης. Πέραν της πολύτιμης προσφοράς του σε υλικές παροχές, έχει πραγματοποιήσει πλήθος επισκέψεων σε καταστήματα κράτησης της χώρας και του εξωτερικού».
Άλλοι κρατούμενοι χειροκροτούν και άλλοι κλαίνε
Ο 88χρονος ιερέας ο οποίος δηλώνει πως ουδέποτε συζητά με τους κρατούμενους για τα αδικήματα που τους βαρύνουν, εξηγεί, σε συνεντεύξεις του, τι ήταν αυτό που τον έφερε κοντά στον κόσμο των κρατουμένων.
«Όταν ξεκινάω την ομιλία μου στις φυλακές πάντα λέω «αγαπητοί αδερφοί κρατούμενοι», γιατί είμαστε αδέρφια. Οι κρατούμενοι ακούνε με προσοχή τον λόγο του Θεού. Συχνά – πυκνά χειροκροτούν και πολλοί κλαίνε. Τρέχουν τα δάκρυα στα πρόσωπά τους. Τα δάκρυα και τα χειροκροτήματα είναι εκφράσεις βαθιάς απήχησης του λόγου του Θεού που σίγουρα αφήνουν κάτι μέσα τους… «Πολλοί έχουν προκατάληψη για τους κρατούμενους και λένε: καλά να πάθουν. Οι άνθρωποι αυτοί στις φυλακές δικάστηκαν, εκτίουν την ποινή που τούς επέβαλε η δικαιοσύνη. Όμως, αυτή η προκατάληψη τους πληγώνει. Ακόμη και στην καρδιά του μεγαλύτερου ληστή υπάρχει η σπίθα της ανθρωπιάς… Κάποτε, δύο μουσουλμάνοι, αφού με άκουσαν και πήραν τα δέματα με αγαθά που τους προσφέραμε, με τα λίγα ελληνικά που ήξεραν, θέλησαν να γίνουν ορθόδοξοι χριστιανοί. Κατηχήθηκαν, βαφτίστηκαν και πήραν το όνομα το δικό μου. Και οι δύο ονομάστηκαν Γερβάσιοι».
Οι προσφορές προς τους φυλακισμένους
Ο 88χρονος αρχιμανδρίτης ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί γεγονός που του επιτρέπει να βρίσκεται ακόμη πιο συχνά στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Κάθε μήνα συνεχίζει να προσφέρει τις δωρεές του σε εικόνες, είδη ιματισμού και είδη ατομικής υγιεινής, όπως ξυριστικά είδη, σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες κ.λπ. Πολλοί από τους κρατουμένους που αποφυλακίσθηκαν από τον πατέρα Γερβάσιο είναι αλλοδαποί ενώ για όσους απόρους κρατούμενους πεθαίνουν μέσα στη φυλακή, η Διακονία πληρώνει τα έξοδα μεταφοράς των σορών τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr