Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Ισίδωρος Ντογιάκος: Η εκλογή, το πειθαρχικό από την Β. Θάνου και η πανηγυρική επανεκλογή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισίδωρος Ντογιάκος: Η εκλογή, το πειθαρχικό από την Β. Θάνου και η πανηγυρική επανεκλογή

Επί τρία χρόνια έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις για τον νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

Η αλήθεια είναι πως ο γνωστός εισαγγελέας πάντοτε βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας  , εξαιτίας των υποθέσεων που έχει χειριστεί στην πολύχρονη καριέρα του , αλλά οι συγκρούσεις που βίωσε την τελευταία τριετία είναι προφανώς πολύ περισσότερες από αυτό που θα χαρακτήριζε κάποιος «μέσο όρο».

Ως εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης στα χρόνια του στην Ευελπίδων και την Εισαγγελία Πρωτοδικών και ως εισαγγελέας Εφετών αλλά και δυο φορές εκλεγμένος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, μέχρι και την προαγωγή του στην θέση του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου (πρόσφατα) η αλήθεια είναι πως ο Ντογιάκος δεν κατάφερε ποτέ να περάσει απαρατήρητος.  Το γεγονός ότι του ανατίθεντο σχεδόν πάντα σοβαρές υποθέσεις, προφανώς λόγω ικανότητας να ανταποκριθεί,  ήταν μια αιτία. Η επιμονή του να μην κάνει πίσω εύκολα, ακόμα και σε περιπτώσεις που αντιμετώπιζε «θύελλες» είναι η δεύτερη.

Η τελευταία τριετία

“Δεν έχω δεχθεί απειλές και αυτή την περίοδο, δεν χειρίζομαι στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάποια σοβαρή υπόθεση, στην οποία να πηγαίνει το μυαλό μου ότι έγινε η αιτία για να στοχοποιηθώ… Από καθαρή τύχη δεν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι”, λέει ο ίδιος ενισχύοντας την κρατούσα εκτίμηση πως η τοποθέτηση του μηχανισμού στο σπίτι του είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της εδώ και 3 χρόνια αρνητικής δημοσιότητας , με επιθέσεις, πειθαρχικά και στοχοποίηση . Μάλιστα η επισήμανση ανθρώπων που τον γνωρίζουν είναι ότι “ο κ. Ντογιάκος, εδώ και 3 χρόνια, στοχοποιείται λόγω της μακροχρόνιας αρνητικής αναφοράς στο όνομα του”.

Ο ίδιος πάντως αναφέρει πως δεν είχε δεχθεί απειλές ή προειδοποιητικά μηνύματα ότι βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατών.

Τρίτο χτύπημα

Ο κ. Ντογιάκος είναι ο δεύτερος εισαγγελικός λειτουργός μετά την Γεωργία Τσατάνη (επίσης εισαγγελέας Εφετών που ειχε χειριστεί κομμάτια της υπόθεσης Βγενόπουλου) που γίνεται στόχος τέτοιας ενέργειας. Μην ξεχνάμε επίσης πως βομβιστική επίθεση έχει δεχτεί και το κτίριο του Εφετείου της Αθήνας με αποτέλεσμα να είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια με σπασμένα τζάμια στο χώρο.

Η στοχοποίηση του εισαγγελέα Ντογιάκου (ως συνέχεια σε μια σειρά επιθέσεων στη Δικαιοσύνη) , γίνεται προφανώς με όρους επικαιρότητας αφού , υποθέσεις με ζητήματα «τρομοκρατίας» τα τελευταία χρόνια δεν έχει χειριστεί, συνεπώς η επιλογή έγινε, όπως εκτιμούν αστυνομικές πηγές, με όρους δημοσιότητας. Και από δημοσιότητα, αρνητική ,μάλιστα, άλλο τίποτα για τον εισαγγελέα τα τελευταία χρόνια.

Το πειθαρχικό και η κόντρα με τη Θάνου

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος εξελέγη για πρώτη φορά προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών το 2014. Στη διάρκεια της θητείας του ξέσπασε ,μια τεράστια  κόντρα με την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου η οποία κίνησε σε βάρος του πειθαρχική διαδικασία σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής του κατηγορώντας τον για  «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της κ. Θάνου, ο Ντογιάκος είχε δρομολογήσει την Ολομέλεια της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών» μετά από κλήση του στο πειθαρχικό για διοικητικά ζητήματα της Εισαγγελίας. Εκείνη βέβαια ήταν μια περίοδος, πολύ ταραγμένη καθώς στον κ. Ντογιάκο χρεώνονταν λάθος χειρισμοί στην υπόθεση επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος είχε αποβιώσει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα , με μπαράζ δημοσιευμάτων σε βάρος του και με εμφανή κόντρα με την ηγεσία της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα την κα Θάνου, ο Ντογιάκος δεν υποχώρησε και παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του.

Πανηγυρική επανεκλογή

Χαρακτηριστικό αυτού είναι πως με το πειθαρχικό να έχει αποφανθεί σε βάρος του , και εφόσον δεν του είχε επιδοθεί ακόμα η απόφαση, κατήλθε και πάλι υποψήφιος στον Σεπτέμβριο του 2016 για την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών. Οι συνάδελφοί του τον τίμησαν και μάλιστα τον επανεξέλεξαν πανηγυρικά στη θέση αυτή. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη θέση αυτή μετά την επίδοση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που του επέβαλε ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών.

Η τελική φάση ήρθε όμως πριν από λίγους μήνες όταν προήχθη στη θέση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Υποθέσεις

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος έχει χειριστεί στην καριέρα του πλήθος σημαντικών υποθέσεων με έντονο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο και δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε μπει – και κατά το παρελθόν- στο «στόχαστρο» πολιτικών και κομμάτων. Μια από τις πλέον σημαντικές και πρόσφατες υποθέσεις που χειρίστηκε ο κ. Ντογιάκος ήταν αυτή για τη δικογραφία σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, ο αντεισαγγελέας, σήμερα, του Αρείου Πάγου, μεταξύ άλλων αποφαίνονταν για το αν βουλευτές του Χρυσής Αυγής όπως και άλλα στελέχη του κόμματος που κατηγορούνταν για την υπόθεση θα έπρεπε ή όχι να προφυλακιστούν. Ο ίδιος εξάλλου, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, είχε ζητήσει με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 προσώπων, μεταξύ των οποίων και των 18 κατηγορούμενων βουλευτών.

Ακόμη, ο σημερινός αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως εισαγγελέας Εφετών είχε χειριστεί την υπόθεση που αφορούσε στα αμαρτωλά ομόλογα των Ταμείων, όπως αυτό των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), αλλά και την υπόθεση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Παλαιότερες υποθέσεις

Το όνομα του κ. Ντογιάκου μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, από τη  δεκαετία του ’90. Ο σημερινός αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν εκείνος είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας την έρευνα για τον τρόπο απόκτησης της περιβόητης βίλας του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη.

Αργότερα, ο ίδιος ερεύνησε την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε με πολιτική πράξη.

Τέλος, μεταξύ άλλων είχε χειριστεί και τη δικογραφία με το αποκαλούμενο και ως «σκάνδαλο των άγονων γραμμών, με βασικό «πρωταγωνιστή» τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αρ. Παυλίδη και στενό συνεργάτη του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr