Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Αποτελεί μία… ελπιδοφόρα προοπτική
Σε ηλικία μόλις 52 χρονών, εξελέγη ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Μάϊο του 2019. Ο Ελπιδοφόρος (κατά κόσμον Ιωάννης Λαμπρινιάδης), γεννήθηκε στο Μακροχώρι Κωνσταντινουπόλεως. Το βιογραφικό του ιδιαίτερα πλούσιο όπως και η πορεία του προς το αρχιεπισκοπικό θώκο. Φοίτησε στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, […]
Σε ηλικία μόλις 52 χρονών, εξελέγη ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Μάϊο του 2019. Ο Ελπιδοφόρος (κατά κόσμον Ιωάννης Λαμπρινιάδης), γεννήθηκε στο Μακροχώρι Κωνσταντινουπόλεως. Το βιογραφικό του ιδιαίτερα πλούσιο όπως και η πορεία του προς το αρχιεπισκοπικό θώκο.
Φοίτησε στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα το 1991. Δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, υποβάλλοντας διδακτορική διατριβή με τίτλο «Οἱ ἀδελφοί Νικόλαος καί Ἰωάννης Μεσαρίτης».
Ακολούθησε η χειροτονία του σε Διάκονο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και εν συνεχεία διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το 1995 ανέλαβε καθήκοντα Υπογραμματέα της Ιεράς Συνόδου, και εν συνεχεία φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου.
Στην έναρξη της νέας χιλιετίας υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: “Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας” και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.
Δίδαξε για ένα εξάμηνο το 2004 στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης ως επισκέπτης καθηγητής. Τον Μάρτιο του 2005, ύστερα από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ανέλαβε τη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Εξελέγη ομόφωνα το 2009 Αναπληρωτής Καθηγητής Συμβολικής και Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, στη Θεολογικής Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ορίστηκε καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης, όπου από το 1844 έως το 1971 λειτουργούσε η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Το 2018, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης συνεδρίασαν οι καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να εκλέξουν τον κ. Ελπιδοφόρο τακτικό καθηγητή. Για το ακαδημαϊκό αξίωμα στην ανώτατη βαθμίδα, ο κ. Ελπιδοφόρος υπέβαλε μεταξύ άλλων και την εργασία με τίτλο: “Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)”. Στο συγκεκριμένο πόνημα τεκμηριώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι στην πράξη ίσος με τους άλλους προκαθήμενους, δεδομένου ότι έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.
Ελπιδοφόρα προοπτική
Από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής έπνευσε άλλος αέρας. Ο Ελπιδοφόρος – όνομα και πράμα- είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον απόδημο Ελληνισμό και βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των ομογενών. Ο λόγος ουσιαστικός και καθόλου εμπρηστικός, διορατικός και εναρμονισμένος με το σήμερα και τις ανησυχίες και αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Ίσως αυτό να αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματα στα οποία οφείλετε και η μεγάλη δημοφιλία του. Αφουγκράζεται την εποχή του, χωρίς να απεμπολεί την ιεροσύνη του.
Οι ομιλίες του προκαλούν αίσθηση κυρίως για το ενωτικό τους μήνυμα. Πρόσφατα μάλιστα όταν παραβρέθηκε στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, η ομιλία του Αρχιεπίσκοπου που πραγματοποιήθηκε υπό την μορφή προσευχής είχε έντονα κοινωνικό χαρακτήρα, ζητώντας από τον Θεό να εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους να πολεμήσουν ενάντια στην αδικία, την ανισότητα και το μίσος με στόχο την προάσπιση του κοινού καλού.
Οι αφορισμοί δεν έχουν θέση στην κοσμοθεωρία του Ελπιδοφόρου. Άλλωστε η στάση του απέναντι στην πανδημία και στην παραφιλολογία όπως και συνωμοσιολογία που είχε ξεσπάσει (και συνεχίζεται) σχετικά με τους εχθρούς του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας αναφορικά με την Θεία Κοινωνία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με απίστευτο σεβασμό απέναντι στην επιστήμη αλλά και στον ίδιο το Θεό, έστειλε μήνυμα στήριξης και οδηγία για τη προσωρινή προσφορά της θείας κοινωνίας με μεταλλικά κουταλάκια μίας χρήσεως. Την ώρα που στην πατρίδα Ελλάδα ο σκοταδισμός από μερίδα ιερωμένων και μάλιστα μελών της ιεραρχίας δεν είχαν την ίδια αποτελεσματική και ποιμαντική ανταπόκριση στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία.
Συγχαρητηρίων αξίζει και η αντίδραση του Ελπιδοφόρου στις τελευταίες αποφάσεις της τουρκικής Κυβέρνησης, τόσο με την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί όσο και η απόφαση να μετατρέψει την ιστορική Μονή της Χώρας σε τζαμί.
Ο κ. Ελπιδοφόρος χωρίς φωνές και αντάρες, έκανε λόγο για μια θλιβερή εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η προσβολή πανανθρώπινων μνημείων για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων δεν μειώνει τα ίδια τα μνημεία, αλλά αντιθέτως τους ίδιους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές.
«Μετά το τραγικό ιστορικό λάθος με την Αγία Σοφία, τώρα η Μονή της Χώρας, η «Χώρα του Αχωρήτου», μία λαμπρή προσφορά του Βυζαντινού πολιτισμού στην ανθρωπότητα, μετατρέπεται σε τζαμί. Πρόκειται για θλιβερή εξέλιξη για τον ίδιο τον τουρκικό λαό που από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους του έκανε τόσο αγώνα για να πετύχει μία θέση διεθνώς που δεν θα έχει σχέση με σφαγές και κατακτήσεις, αλλά με δημιουργία και πρόοδο. Κρίμα, γιατί δεν του αρμόζει μία τέτοια μικρόψυχη πολιτική».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στις διεθνείς αντιδράσεις που πυροδότησε η μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναρωτώμενος ως πότε οι μέχρι τώρα λεκτικές παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας θα συνεχίσουν να αγνοούνται.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr