Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθ. Ράντος: Η ζωή και η διαδρομή του νέου προέδρου του ΣτΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αθ. Ράντος: Η ζωή και η διαδρομή του νέου προέδρου του ΣτΕ

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Γόνος δικαστικής οικογενείας είναι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, ενώ οι συνάδελφοι του κάνουν λόγο για έναν καταξιωμένο και άριστα καταρτισμένο δικαστή με πλούσια διοικητικά προσόντα. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στενοί συνάδελφου του οι οποίοι επί σειρά ετών παρακολουθούν, αλλά και ακολουθούν την πορεία του μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρόκειται για έναν δικαστή που αντιλαμβάνεται το νομικό ζήτημα της κάθε υπόθεσης που φθάνει στο δικαστήριο πριν ακόμα χρεώσει την δικογραφία στον αρμόδιο εισηγητής, ενώ παράλληλα έχει σκιαγραφήσει στο μυαλό του το «δια ταύτα» της απόφασης που θα εκδοθεί.

Οικογενειακή νομική παράδοση και κληρονομιά

Ο Αθανάσιος Ράντος είναι γιός του αποβιώσαντος αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ελευθέριου Ράντου, ενώ ο πατέρας της μητέρα του ήταν ο διατελέσας πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Καυκάς (1959-1963).Ο Κωνσταντίνος Καυκάς το 1963 τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ έγραψε και βιβλία όπως είναι η Ερμηνεία Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικος (1947), ο Αστικός Κώδιξ μετά σχολίων (1947), Ερμηνεία ειδικού τμήματος Ενοχικού Δικαίου, τόμοι 2 (1948-1955), κ.λπ.

Όμως, το νομικό DNA, δεν σταματάει εκεί. Η σύζυγος του Αθανάσιου Ράντου, η Αικατερίνη Σαμύνη είναι νομικός και εκείνη. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε προϊσταμένη στο ειδικό νομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ίδιου υπουργείου.

Η οικογενειακή νομική συνέχεια δεν σταματά εδώ. Ο 35χρόνος γιός της οικογένειας Ράντου, ο Ελευθέριος Ράντος είναι σήμερα δικηγόρος, μέλος δικηγορικής εταιρείας και παράλληλα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το τέταρτο μέλος της οικογένειας Ράντου, η 32χρόνη Μαρία- Ιωάννα Ράντου είναι δικηγόρος και σχετικά πρόσφατα τοποθετήθηκε εισηγήτρια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην Θεσσαλονίκη τον βρήκε η ανακοίνωση του Πέτσα

Χθες, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία προήχθη σε πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, βρήκε τον κ. Ράντο στην Θεσσαλονίκη, καθώς συμμετείχε σε νομικό συνέδριο.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι «το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο αντιπρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Ράντο».

Η 47χρόνη δικαστική πορεία

Ο 67χρόνος κ. Ράντος ήταν μέχρι χθες ο πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικαλούμενου και «Οικολογικού Τμήματος».

Όμως, την εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας.

Πάντως, δύο φορές στην 47χρόνη δικαστική πορεία του, αναπλήρωσε τον πρόεδρο του ΣτΕ.

Η πρώτη φορά ήταν όταν ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, την 17η Μαίου 2018 παραιτήθηκε, μικρό χρονικό διάστημα πριν την συνταξιοδότησή του.

Η δεύτερη ήταν πρόσφατα, όταν η τέως πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επιλέγει από την Βουλή για το ύπατο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα.

Κατά την δικαστική πορεία του συμμετείχε σε πολύ σοβαρές δικαστικές υποθέσεις, τόσο στην Ολομέλεια, όσο και σε Τμήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόσφατα σχετικά από την θέση του προέδρου του Ε΄ Τμήματος εξέδωσε θετική γνωμοδότηση επί του σχεδίου (τότε) Προεδρικού Διατάγματος για την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, ενώ συμμετείχε στην ταραχώδη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, που οδήγησαν σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου.

Ήταν το Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2015 αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γεώργιος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ακόμη, συμμετείχε στις Ολομέλειες του ΣτΕ που αποφάνθηκαν για την αναγραφή του θρησκεύματος στις Αστυνομικές ταυτότητες, αλλά και το ζήτημα της ιθαγένειας.

Αρκετά παλαιότερα, χειρίστηκε υπόθεση μεγάλης δασικής έκτασης στην Χαλκιδική στην οποία είχε αναγείρει

εξοχικές πολυτελής κατοικίες γνωστή κατασκευαστική εταιρεία.

Παναθηναϊκός μέχρι κόκκαλο

Όπως λένε συνάδελφοι του ο κ. Ράντος «είναι Παναθηναικός μέχρι το κόκκαλο». Και δεν φτάνει αυτό, την «νόσο του τριφυλλιού» την έχει περάσει σε όλα τα μέλη της οικογένειας του. Πάντως, όταν παίζει η ομάδα του προσπαθεί να ξεκλέψει χρόνο για να βρεθεί στις κερκίδες.

Παράλληλα, όμως έχει πολύ καλές σχέσεις με την θρησκεία και την Εκκλησία και πάντα όταν βρεθεί κοντά σε Εκκλησία θα ανάψει ένα κεράκι.

Από το Γυμνάσιο έως το ΣτΕ

Ο Αθανάσιος Ράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953 και στην Πρωτεύουσα έλαβε το απολυτήριο του εξαταξίου Γυμνάσιου

Το 1976 έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό «Άριστα» και αρχικά το 1978 άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα.

Το 1979 μετά από εξετάσεις εισήλθε στο ΣτΕ με το βαθμό του εισηγητή και

το 1984 προήχθη σε πάρεδρο και το 1996 σε σύμβουλο Επικτρατείας.

Στην θέση του αντιπροέδρου του ΣτΕ προήχθη το 2009 και στην συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Ε΄ Τμήματος.

Το 1990 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών με μεγάλη διάκριση.

Τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στο Ε΄ Τμήμα συμμετείχε και εξέδωσε πολλές και σημαντικές αποφάσεις, ενώ επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά μεγάλο αριθμό σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Συμμετείχε επί τρεις θητείες ως μέλος στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και προήδρευσε σε συνεδριάσεις του, όπως επίσης συμμετείχε στο Εκλογοδικείο, ενώ προήδρευσε επί σειρά ετών στο Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Προήδρευσε επί σειρά ετών στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Διοικήσεως προς τις δικαστικές αποφάσεις. Ακόμη, διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, δίδαξε Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Διοικητικό Δίκαιο επί 21 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Θεσσαλονίκη) και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Μελέτες, εισηγήσεις και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει, αλλά και προεδρεύσει, σε πολλά συνέδρια και ημερίδες.

Ακόμη, υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών σωματείων.

Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.

Η πρώτη δήλωση του

Μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι επιλέγει από υπουργικό συμβούλιο για το ανώτατο αξίωμα του προέδρου ΣτΕ, ο

Αθανάσιος Ράντος, δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ την Πολιτεία που, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με τίμησε με το ανώτατο για την Δικαιοσύνη αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το σύντομο διάστημα που μου απομένει να ασκήσω τα νέα καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση, δεν μπορώ να υποσχεθώ στην Πολιτεία, την κοινωνία και τον πολίτη, τίποτα άλλο παρά ο,τι ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια: Κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr