Δημ. Κράνης:  Το παρασκήνιο μιας (δρομολογημένης από καιρό) παραίτησης

Ο Δημ. Κράνης είναι αυτό που λέμε, πρώτα δικαστής. Από ιδιοσυγκρασία, άποψη, περπατησιά και κοσμοθεωρία , είναι δικαστής. Δεν θα μπορούσε να γίνει πολιτικός. Το λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά και ουσιαστικά αυτό είναι το επιμύθιο μιας μονοετούς πολιτικής διαδρομής για-  κατά πολλούς-  έναν από τους κορυφαίους νομικούς της χώρας. Ότι μετά από 45 χρόνια […]

NEWSROOM
Δημ. Κράνης:  Το παρασκήνιο μιας (δρομολογημένης από καιρό) παραίτησης

Ο Δημ. Κράνης είναι αυτό που λέμε, πρώτα δικαστής. Από ιδιοσυγκρασία, άποψη, περπατησιά και κοσμοθεωρία , είναι δικαστής. Δεν θα μπορούσε να γίνει πολιτικός. Το λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά και ουσιαστικά αυτό είναι το επιμύθιο μιας μονοετούς πολιτικής διαδρομής για-  κατά πολλούς-  έναν από τους κορυφαίους νομικούς της χώρας. Ότι μετά από 45 χρόνια ως δικαστής δεν μπορούσε να μπει στα παπούτσια του πολιτικού.

Αυτό φαίνεται και από την επιστολή παραίτησης όπου επιλέγει εμμέσως πλην σαφώς να απαντήσει στην κριτική πως μεταπήδησε απευθείας μετά τη συνταξιοδότησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου σε αυτή του υφυπουργού Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «…μεσολάβησε η τριετής απόσπασή του στη Σχολή Δικαστών», χωρίς δηλαδή να έχει δικαιοδοτικό έργο.

Η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης του υφυπουργού Δικαιοσύνης, πέραν του τιμητικού χαρακτήρα, ήταν η ενσάρκωση του μοντέλου διακυβέρνησης που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένας κοινοβουλευτικός (πολιτικό πρόσωπο) ως υπουργός και ένας τεχνοκράτης ως υφυπουργός.

Το μοντέλο αλλού δούλεψε αλλού όχι. Η εκτίμηση είναι πως ο πρωθυπουργός στον ανασχηματισμό θα το αλλάξει, με περισσότερους κοινοβουλευτικούς στην κυβέρνησή του.

Στην περίπτωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν μπορεί κανείς να πει πως το μοντέλο απέτυχε αλλά ούτε και πως πέτυχε. Η χημεία του διδύμου Τσιάρα – Κράνη, δεν ήταν κακή αλλά στα μάτια όσων κινούνται στο χώρο ήταν ξεκάθαρο πως ο υφυπουργός είχε περιορισμένες αρμοδιότητες.

Είχε και διαφωνίες; Ναι, είχε διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα  (π.χ θέμα αυξησης της οργανικής θεσης των προεδρων Εφετών κλπ) αλλά επέλεξε να τις λύσει ως δικαστής και όχι ως πολιτικός. Εντός των τειχών και κυρίως χωρίς πρωτοσέλιδα. Ηταν ικανές αυτές να διαταράξουν τη σχέση του με τον Κ.Τσιάρα;

 Όχι , είναι η ξεκάθαρη απάντηση, άλλωστε αναγνωρίζεται στον νυν υπουργό η καλή διάθεση συνεργασίας.

Και μια και μιλήσαμε για πρωτοσέλιδα: Ναι, υπήρξαν συγκεκριμένα δημοσιεύματα , με σκωπτικό χαρακτήρα, από ένα ΜΜΕ , τα οποία μπορεί να ενόχλησαν αλλά προφανώς δεν ήταν  η κινητήριος δύναμη της παραίτησης. Άλλωστε , στον χαρακτήρα του Κράνη, το χιούμορ ως αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι βασικό χαρακτηριστικό.

Μάλιστα είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να αποχωρήσει από τη θέση, το γνώριζαν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ (το είχε γράψει το dikastiko.gr).  Γιαυτό και είναι άδικο να εκληφθεί η παραίτηση ως «ηρωϊκή έξοδος» ενόψει ανασχηματισμού.

Άρα γιατί έφυγε;

Η απάντηση είναι για λίγο από όλα και κυρίως (περαν των δεδομένων συγγραφικών υποχρεώσεων)  γιατί αποφάσισε πως προτιμά να είναι «ένας από τους κορυφαίους νομικούς της χώρας» από όχι απλώς ένας πολιτικός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ