Γιάννος Παπαντωνίου: Βλέπει φως στο τούνελ της «Οδύσσειας» του
«Η εξέλιξη της οδύσσειάς μου είναι θετική, αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος ώσπου να κλείσει ο κύκλος της απίστευτης ταλαιπωρίας που έχουμε υποστεί ως οικογένεια – φυλακίστηκε και η σύζυγός μου». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την δικαστική περιπέτεια, όπως την χαρακτηρίζει, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίασης του βιβλίου […]
«Η εξέλιξη της οδύσσειάς μου είναι θετική, αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος ώσπου να κλείσει ο κύκλος της απίστευτης ταλαιπωρίας που έχουμε υποστεί ως οικογένεια – φυλακίστηκε και η σύζυγός μου». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την δικαστική περιπέτεια, όπως την χαρακτηρίζει, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίασης του βιβλίου του «Προσωπική Μαρτυρία» (Εκδόσεις Παπαζήση) από τον ΙΑΝΟ στις 15 Οκτωβρίου.
Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Κώστας Μποτόπουλος, συνταγματολόγος, και ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος. Σε αυτό ξεκινάει από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του και καταλήγει σε εκτιμήσεις για το σύστημα της χώρας.
«Η κατηγορία για απιστία κατά του Δημοσίου ήταν από την αρχή φαιδρή. Όσο για «παράνομα έσοδα», αναλύω στην ‘ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ’ (σ.σ. στο βιβλίο του) ότι το ποσό για το οποίο κατηγορούμαι, περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, προήλθε από εισοδήματα εργασίας στο εξωτερικό (ΟΟΣΑ, κλπ.), αποταμιεύσεις και χορηγίες από μέλη της οικογένειάς μου, τα οποία, από την πλευρά ιδιαίτερα του πατέρα μου, είχαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Το κυριότερο είναι ότι δεν εντοπίστηκε κανένα απολύτως ίχνος ροής χρήματος από οποιονδήποτε είχε –ή θα μπορούσε να έχει– σχέση με προμήθειες του Δημοσίου προς εμένα. Τα χρήματα είναι αυταπόδεικτα δικά μου και της συζύγου μου. Η κατηγορία αυτή, για δήθεν ξέπλυμα, ήταν στημένη και αυθαίρετη. Πρόκειται για παράδειγμα δικαστικού αυταρχισμού κατά πολιτικού, που θα διδάσκεται στο μέλλον στις Νομικές Σχολές» τονίζει μεταξύ άλλων.
Μιλάει για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεσή του και τονίζει χαρακτηριστικά: «Η προφυλάκισή μου διατάχτηκε εννέα μέρες μετά την εξαγγελία του «δόγματος Πολάκη». Έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποίησα πρώτος τον όρο, που έχει πλέον εισαχθεί στο πολιτικό λεξιλόγιο. Το δόγμα Πολάκη κατέγραψε μια γενικότερη αντίληψη αυταρχικών πολιτικών ηγετών, που επιχειρούν να θεμελιώσουν την παραμονή τους στην εξουσία πάνω στην ηθική και πολιτική εξόντωση των αντιπάλων τους. Ο Τσίπρας και η ομάδα του βάδισαν στα χνάρια του Τσάβες, του Ερντογάν και του Πούτιν. Αν ο Τσίπρας κατάφερνε να κερδίσει δεύτερη θητεία, σε λίγο θέμα των πολιτικών μας συζητήσεων θα ήταν τα ενδεχόμενα σχέδιά του για το… 2030, όπως συμβαίνει με τον σημερινό προκαθήμενο της Ρωσίας.
“Συντονιστής, όχι απλώς συμμέτοχος ο Τσίπρας”, λέει
Την ενόχληση οικονομικών παραγόντων και πολιτικών ανταγωνιστών διακρίνει ο πρώην υπουργός, ενώ θεωρεί πως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν απλώς συμμέτοχος, αλλά συντονιστής.
«Ήμουν προφανής στόχος τέτοιων μεθοδεύσεων. Ταυτιζόμουν με τα θετικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα την ένταξη στο ευρώ. Όλες οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, περνώντας και από το αντι-εκσυγχρονιστικό τμήμα το ΠΑΣΟΚ, επιδίωξαν να δυσφημήσουν την οκταετία Σημίτη. Η θητεία μου στο Υπουργείο Άμυνας αμέσως μετά τη βεβαρημένη περίοδο του προκατόχου μου Άκη Τσοχατζόπουλου πρόσφερε άφθονες ευκαιρίες για λασπολογικές επιθέσεις. Ήμουν εν δυνάμει ύποπτος, έτοιμος να ενοχοποιηθώ. Εξάλλου, η παρουσία μου στο δημόσιο βίο ενοχλούσε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες –αν κρίνω από μεθοδευμένες επιθέσεις συγκεκριμένων ΜΜΕ– καθώς και πολιτικούς ανταγωνιστές, εκτός και εντός ΠΑΣΟΚ. Η διαγραφή μου από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2006 εντασσόταν σε πολιτική «εκκαθαρίσεων» προσώπων που θα μπορούσαν να τον αμφισβητήσουν» αναφέρει.
Και προσθέτει: «Ο Τσίπρας δεν ήταν απλός συμμέτοχος. Ήταν συντονιστής. Γνώριζε τα πάντα, ή τουλάχιστον τα βασικά, γιατί η πολιτική εξόντωσης των αντιπάλων του τον εξέφραζε, ενώ δεν είχε αναστολές παρέμβασης σε ανεξάρτητους θεσμούς της κατ’ αυτόν «αστικής» δημοκρατίας. «Πήραμε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία», ακουγόταν συχνά σε κύκλους προσκείμενους στην ηγεσία της κυβέρνησης. Εξάλλου ο ίδιος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής με θέμα την προκαταρκτική εξέταση εξοπλιστικών συμβάσεων της θητείας μου στο Υπουργείο Άμυνας, προκατέλαβε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης με την επισήμανση ότι «η υπόθεση Παπαντωνίου επιστρέφει εκεί που πραγματικά ανήκει, στην ποινική δικαιοσύνη».
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαντωνίου θεωρεί πως όλα τα άλλα πρόσωπα ήταν εκτελεστικά όργανα. «Τα άλλα πρόσωπα, όπως ο Παπαγγελόπουλος, μέλη των ανωτέρων κλιμακίων του Αρείου Πάγου, η Τουλουπάκη και ορισμένοι άλλοι δικαστές διαφόρων βαθμίδων ήταν εκτελεστικά όργανα. Είναι θλιβερή η έκταση που προσέλαβε η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεση δράση για την αποκατάσταση του κύρους και της ανεξαρτησίας της» υποστηρίζει.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr