Γιώργος Μπίζος: Ο Έλληνας δικηγόρος του Μαντέλα
Τον θάνατο του διακεκριμένου ποινικολόγου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαπόσα, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Μπίζος «συνέβαλε τα μέγιστα στη δημοκρατία μας». «Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε» ανέφερε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος στους εκπροσώπους του Τύπου, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό». Σε ηλικία 92 ετών […]
Τον θάνατο του διακεκριμένου ποινικολόγου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαπόσα, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Μπίζος «συνέβαλε τα μέγιστα στη δημοκρατία μας». «Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε» ανέφερε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος στους εκπροσώπους του Τύπου, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό».
Σε ηλικία 92 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο διεθνούς φήμης Ελληνο-νοτιοαφρικανός δικηγόρος και μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας Γιώργος (Τζορτζ) Μπίζος, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά των διακρίσεων.
Ο Γιώργος Μπίζος στάθηκε στο πλευρό του νοτιοαφρικανού θρυλικού ηγέτη και στενού φίλου του, Νέλσον Μαντέλα κατά τον πολύχρονο αγώνα του για το απαρτχάιντ.
Υπήρξε επίσης ένας από τους αρχιτέκτονες του νέου συντάγματος της Νότιας Αφρικής.
Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι «πέθανε ήρεμος στο σπίτι του από φυσικά αίτια».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, το οποίο έκανε λόγο για «έναν ακόμη γίγαντα της νοτιοαφρικανικής ιστορίας αλλά και του παγκόσμιου αγώνα για δικαιοσύνη».
Η σχέση του με τον Νέλσον Μαντέλα
Ο Γιώργος Μπίζος έγινε ευρύτερα γνωστός για τη δουλειά του στο πλάι του Νέλσον Μαντέλα. Οι δυο τους γνωρίστηκαν ενώ σπούδαζαν νομική στο Γιοχάνεσμπουργκ ενώ στη συνέχεια ο Μπίζος εκπροσωπούσε τον φίλο του Μαντέλα σε μια σειρά από νομικές υποθέσεις.
Ήταν μάλιστα ένας από τους δικηγόρους που τον εκπροσώπησαν στη δίκη του με την κατηγορία της προδοσίας, η οποία ξεκίνησε το 1956.
Επίσης ήταν στο πλευρό του κατά την περιβόητη δίκη της Ριβόνια το 1964, όταν αυτός και άλλοι ακτιβιστές κατά του απαρτχάιντ καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης.
Μάλιστα, αποδίδεται στον ελληνικής καταγωγής δικηγόρο η προσθήκη της φράσης «αν χρειαστεί» («if needs be») στον διάσημο λόγο του Μαντέλα κατά τη δίκη, όπου δήλωσε έτοιμος ακόμη και να πεθάνει.
Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.
Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική, όπου αργότερα σπούδασε νομικά και άρχισε να δικηγορεί το 1954. Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς.
Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία».
Πηγή: CNN.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr