Ποιος είναι ο Μr. Bitcoin που άρπαξε ο Μακρόν από τα χέρια της Ρωσίας

Το «ταξίδι» έκδοσης του 40χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ (“Mr Bitcoin”), θα ξεκινήσει πρώτα από τη Γαλλία, στη συνέχεια θα εκδοθεί στην Αμερική και έπειτα στη Ρωσία. Αυτή ήταν τελικά η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρώσικης πρεσβείας αλλά και του ίδιου του Βίνικ που επιθυμούσε την έκδοσή […]

NEWSROOM
Ποιος είναι ο Μr. Bitcoin που άρπαξε ο Μακρόν από τα χέρια της Ρωσίας

Το «ταξίδι» έκδοσης του 40χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ (“Mr Bitcoin”), θα ξεκινήσει πρώτα από τη Γαλλία, στη συνέχεια θα εκδοθεί στην Αμερική και έπειτα στη Ρωσία. Αυτή ήταν τελικά η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρώσικης πρεσβείας αλλά και του ίδιου του Βίνικ που επιθυμούσε την έκδοσή του στη Ρωσία και ξεκίνησε νέα απεργία πείνας, κάνοντας λόγο για άδικη απόφαση και για “θανατική καταδίκη”.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει ακόμη λάβει γνώση της απόφασης καθώς του επιδόθηκε στα ελληνικά. Επίσης, υπέβαλλε αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ όπως λέει ούτε η ίδια δεν γνωρίζει ακόμη το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης.

Νοσηλεύεται

Προς το παρόν, ο Βίνικ εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Αθήνας, με προβλήματα υγείας μετά την προηγούμενη απεργία πείνας 88 ημερών που είχε κάνει, από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Ο Βίνικ είχε συλληφθεί στη Χαλκιδική στις 25 Ιουλίου 2017 ενώ παραθέριζε με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του. Για την έκδοσή του είχαν κάνει ένα αιτήματα ΗΠΑ, Γαλλία και δύο η Ρωσία. Ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει για όλα τα αιτήματα θετικά, με τελευταία τον Δεκέμβριο του 2018.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Βίνικ

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές. Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

Ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ