Στο «τιμόνι» του ΕΔΔΑ η Μαριαλένα Τσίρλη- Ελληνίδα η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε γραμματέας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μία εξαιρετική διάκριση για τη χώρα αποτελεί η ανάδειξη της Μαριαλένας Τσίρλη στη θέση της γραμματέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή την υψηλή θέση στο Δικαστήριο του Στρασβούργου. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 εκλέχθηκε από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Γραμματέας του ΕΔΔΑ, για πενταετή θητεία που ξεκινά την […]

NEWSROOM
Στο «τιμόνι» του ΕΔΔΑ η Μαριαλένα Τσίρλη- Ελληνίδα η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε γραμματέας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μία εξαιρετική διάκριση για τη χώρα αποτελεί η ανάδειξη της Μαριαλένας Τσίρλη στη θέση της γραμματέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή την υψηλή θέση στο Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 εκλέχθηκε από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Γραμματέας του ΕΔΔΑ, για πενταετή θητεία που ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου 2020. Θα προΐσταται περίπου 640 υπαλλήλων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και λειτουργία της Γραμματείας, ενώ παράλληλα θα βοηθά τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου και τους υπόλοιπους δικαστές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η κα Μαριαλένα Τσίρλη θα αντικαταστήσει τον κ. Roderick Liddell, ο οποίος είναι Γραμματέας του Δικαστηρίου από την 1η  Δεκεμβρίου 2015.

Η κα Τσίρλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (1991) και διδακτορικού τίτλου (1994) από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Τον Μάρτιο του 1994, μετά από διαγωνισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εδρεύει στο Στρασβούργο, ξεκίνησε να εργάζεται ως νομικός στη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μετά την κατάργηση της Επιτροπής το 1998 με τη θέση σε ισχύ του 11ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, συνέχισε να εργάζεται στο νέο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το 2004, προήχθη σε Προϊσταμένη του ελληνικού Τμήματος. Χειρίστηκε ως εισηγήτρια πολλές σημαντικές υποθέσεις που είχαν διεθνές και εθνικό αντίκτυπο αλλά και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νομολογίας του Δικαστηρίου, όπως υποθέσεις θρησκευτικής ελευθερίας, προστασίας της ιδιοκτησίας, συνθηκών κράτησης κ.α.

Το 2010 προήχθη σε Αναπληρώτρια Γραμματέα Τμήματος, το 2016 σε Γραμματέα Τμήματος και τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Αναπληρωτής Γραμματέας του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις που αφορούσαν την ερμηνεία της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη λειτουργία του Δικαστηρίου και έχουν δημοσιευθεί αρκετά άρθρα της σε διάφορα νομικά περιοδικά που έχουν συμβάλει στην ερμηνεία της ΕΣΔΑ, στη διάδοση της νομολογίας του Δικαστηρίου και στη κατανόηση της λειτουργίας του.

Ενδεικτικά αναφέρονται δημοσιεύσεις της όπως η ερμηνεία του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ στο βιβλίο υπό την διεύθυνση και επιμέλεια του Λίνου – Αλέξανδρου  Σισιλιάνου «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ  – Ερμηνεία κατ΄άρθρο», εκδ. ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2017, “Terre, air, mer : jusqu ou s’etend la jurisdiction des Etats dans le systeme de la Convention? Quelques reflexions sur la competence territoriale de la Cour ” στο βιβλίο “ THE EUROPEAN CONVENTION ON HUMAN RIGHTS, A LIVING INSTRUMENT, Essays in Honour of Christos L. Rozakis”», εκδόσεως “BRUYLANT” 2011, «Οι αναχρονισμοί στην ερμηνεία των δικονομικών κανόνων από τα εθνικά δικαστήρια  και ο διορθωτικό ρόλος του ΕΔΔΑ», ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ 2009 κ.α.

Οι ομιλίες και τα άρθρα της αποτυπώνουν βαθιά γνώση της Σύμβασης, της λειτουργίας του Δικαστηρίου και αντανακλούν καθαρή και πρωτότυπη σκέψη. Η κα Τσίρλη είναι παντρεμένη με τον κ. Δημήτρη Τενεζάκη, αρχιτέκτονα που εργάζεται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: www.echrcaselaw.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ