Ινές Μαντριγκάλ: Ένα από τα 300.000 «κλεμμένα μωρά» του Φράνκο μιλά και σοκάρει!
Ήταν ένα από τα «κλεμμένα μωρά» του Φράνκο, όταν 300.000 νεογνά αποχωρίζονταν από τις μητέρες τους για να δοθούν σε άτεκνα ζευγάρια, φίλα προσκείμενα του καθεστώτος για υιοθεσία.
Η 49χρονη σήμερα Ινές Μαντριγκάλ, υπάλληλος των Ισπανικών σιδηροδρόμων ίσως υπήρξε… τυχερή να δει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον άνθρωπο που της στέρησε τη βιολογική της μητέρα, λίγες ώρες μετά τη γέννησή της, το 1969. Κάποια άλλα παιδιά των παράνομων εκείνων υιοθεσιών που «στοίχειωσαν» για χρόνια την Ισπανία, ίσως δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μάθουν την αλήθεια.
Ο πρώτος κατηγορούμενος γυναικολόγος
Ο 85χρονος συνταξιούχος πλέον γυναικολόγος Εντουάρτο Βέλα ο οποίος διηύθυνε για 20 χρόνια, έως το 1982, τη μαιευτική κλινική Σαν Ραμόν στη Μαδρίτη , ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος για το μεγάλο σκάνδαλο της απαγωγής χιλιάδων μωρών, αμέσως μετά τον τοκετό , με πλαστογραφημένα έγγραφα τα οποία δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες, συνήθως εύπορες, της υψηλής κοινωνίας που δεν μπορούσαν να κάνουν δικά τους παιδιά.
Γλύτωσε τη φυλακή χάρη στην παραγραφή
Η εξομολόγηση της θετής μητέρας της Μαντριγκάλ, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, στα 92 της χρόνια ξετύλιξε το κουβάρι της παράνομης δράσης του πρώην γυναικολόγου ο οποίος αν και κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο της Μαδρίτης, έμεινε ….ατιμώρητος αφού απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες λόγω παραγραφής των αδικημάτων.
Ο Ισπανός γυναικολόγος αρνήθηκε ότι έδωσε το νεογέννητο μωρό σε άλλη οικογένεια αλλά και ότι είχε υπογράψει ποτέ το πλαστό πιστοποιητικό γέννησής του. Ενώπιον του ανακριτή, πάντως είχε παραδεχθεί το 2013, πως είχε υπογράψει, χωρίς όμως να κοιτάξει, όπως είχε πει τον ιατρικό φάκελο που αναφέρει ότι είχε παρευρεθεί στον τοκετό.
«Προφανώς και δεν νομίζω ότι ο Βέλα θα μου πει την αλήθεια. Δεν πρόκειται να μου πει ποια είναι η μητέρα μου, ή για τις συνθήκες υπό τις οποίες με πήραν από εκείνη (σ.σ.: αν την εκφόβισαν, αν την απείλησαν, αν της είπαν ότι το βρέφος πέθανε). Δεν είμαι τόσο αφελής για να πιστέψω ότι θα συμβεί αυτό, αλλά θα ήθελα πολύ να πάρουμε τα αρχεία για όλες τις γυναίκες που γέννησαν στην κλινική Σαν Ραμόν. Αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί, και πρέπει να συμβιβαστώ με την πραγματικότητα. Ελπίζω μόνο να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση» είπε η Μαντριγκάλ η οποία νοιώθει ακόμη ευγνωμοσύνη για τη θετή της μητέρα η οποία τη στήριξε στην προσπάθειά της να βρει τους βιολογικούς τους γονείς.
Ο γυναικολόγος της πρότεινε να παριστάνει την έγκυο
Όπως είπε, η θετή της μητέρα της διηγήθηκε πως δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και πως ο γυναικολόγος της είχε προτείνει να προσποιηθεί ότι είναι έγκυος, να της δώσει ένα μωρό και να την δηλώσει ως βιολογική του μητέρα. «Πάντα λέω ότι δεν με γέννησε εκείνη, αλλά γεννήθηκα στην καρδιά της» δήλωσε η Μαντριγκάλ στον «Guardian». «Ζούσε για να με φροντίζει και να με βλέπει ευτυχισμένη».
Χιλιάδες υποθέσεις στο αρχείο
Σύμφωνα με την 49χρονη η οποία είναι πια πρόεδρος της οργάνωσης «SOS Κλεμμένα Μωρά» στη Μούρθια, το ζητούμενο είναι να ανοίξουν ξανά χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις που έχουν μπει στο αρχείο.
Η πρακτική της «κλοπής μωρών» ακολούθησε τον εμφύλιο πόλεμο (1936-1939) με τα βρέφη να απομακρύνονταν από τις κομμουνίστριες μητέρες τους που κατηγορούνταν ότι μεταδίδουν το «γονίδιο» του μαρξισμού. Στη συνέχεια, από τη δεκαετία του 1950, στοχοποιήθηκαν τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου, σε φτωχές ή πολύ μεγάλες οικογένειες. Το δίκτυο συνέχισε τη δράση του και μετά την επανόρθωση της δημοκρατίας, τουλάχιστον μέχρι το 1987, αυτή τη φορά με στόχο τα χρήματα.
Μωρά στη «μαύρη αγορά»
Έμοιαζε μάλιστα σύνηθες τα άτεκνα εύπορα ζευγάρια που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, να καταφεύγουν στη «μαύρη αγορά» των παράνομων υιοθεσιών, με τη συμμετοχή γιατρών, νοσοκόμων, μοναχών ακόμη και ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας. Τις περισσότερες φορές, έφευγαν από την επαρχία και η γυναίκα προσποιείτο πως ήταν έγκυο για να πάνε σε μία μεγαλύτερη πόλη από όπου επέστρεφαν μετά από λίγο καιρό, με ένα μωρό στην αγκαλιά.
Άδειο φέρετρο
Από την άλλη πλευρά όμως, οι βιολογικές μητέρες μάθαιναν απλά πως τα μωρά τους πέθαιναν στη γέννα ή είχαν σοβαρά προβλήματα και έφυγαν μέσα σε λίγα λεπτά από τη ζωή. Ούτε καν προλάβαιναν να τα πάρουν στην αγκαλιά τους… .Ίσως και να τους έδειχναν ένα παγωμένο νεκρό βρέφος αλλά στη συνέχεια αυτό που τους έδιναν ήταν ένα άδειο φέρετρο…
Ο δικηγόρος της Μαντριγκάλ πιστεύει η Ισπανική αστυνομία γνώριζε για το σκάνδαλο τουλάχιστον από το 1981 και έκανε τα «στραβά μάτια». Όπως λέει, εξαφανίστηκαν δεκάδες αρχεία όλα αυτά τα χρόνια και καταστράφηκε σημαντικά στοιχεία.
«Σουπερμάρκετ» μωρών για Ευρώπη και Ν. Αμερική
Η Μαντριγκάλ εμφανίζεται μάλιστα πεπεισμένη πως τις πραγματικές διαστάσεις του παράνομου εμπορίου βρεφών ουδείς είναι σε θέση να τις γνωρίζει με βεβαιότητα. «Επί 60 χρόνια ήμασταν το σουπερμάρκετ μωρών για την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, όχι μόνο για την Ισπανία», τονίζει με νόημα. λέει η Μαντριγκάλ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά την έκταση του σκανδάλου, το οποίο καταγγέλθηκε για πρώτη φορά στον Τύπο το 1982, καμιά από τις πάνω από 2.000 προσφυγές που κατατέθηκαν, δεν έφθασε στα δικαστήρια.
Τουλάχιστον 500 παράνομες υιοθεσίες και στην Αργεντινή
Το φαινόμενο ωστόσο του παράνομου εμπορίου βρεφών επαναλήφθηκε και στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), όταν περίπου 500 νεογέννητα εκλάπησαν από τις κρατούμενες μητέρες τους και δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες που υποστήριζαν το καθεστώς.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr