Άννα Κανδύλη: Για ποια ανεξαρτησία της δικαιοσύνης μιλάμε;
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ( όπως έκαναν βεβαίως και οι προκάτοχοί του) έστειλε την Τρίτη στη Βουλή τη λίστα με τους προτεινόμενους λειτουργούς για την πλήρωση των κενών θέσεων της δικαιοσύνης, προκειμένου η διάσκεψη των προέδρων να γνωμοδοτήσει. Γνωμοδότηση που δεν είναι ως γνωστόν δεσμευτική καθώς τον τελευταίο λόγο έχει το Υπουργικό Συμβούλιο. Ένα δηλαδή κυβερνητικό όργανο.
Και επανέρχονται τα ερωτήματα που ποτέ ως τώρα δεν έχουν απαντηθεί: Δεν είναι ικανή η ίδια η δικαιοσύνη να επιλέξει την ηγεσία της; Δεν είναι τουλάχιστον υποκριτικό ,όταν συνεχίζεται μια τέτοια διαδικασία, να βγαίνουν οι πολιτικοί και να λένε ότι σέβονται την ανεξαρτησία της; Δεν ακούγεται ως ανέκδοτο το να δηλώνουν ότι οι τρεις εξουσίες -νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική- είναι σε τούτη τη χώρα διακριτές;
Κι όταν μάλιστα τους δόθηκε η ευκαιρία με την πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση να αλλάξουν το ισχύον καθεστώς. Εφόσον βέβαια έκαναν( που δεν έκαναν) αποδεκτή την πρόταση, που μόνο το ΚΚΕ κατέθεσε, για αλλαγή του σημερινού νομικού πλαισίου προκειμένου η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να μη διορίζεται με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση.
Προφανώς η κατάσταση που επικρατεί βολεύει. Όλους όσους βρίσκονται στην εξουσία ή τελούν εν αναμονή να την πάρουν.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr