Παναγιώτης Στάθης: Για τα «μάτια» του ΚΚΕ και την ψήφο των αποδήμων
Η εξίσωση είναι απλή: Όποιος (κυβέρνηση ή ΣΥΡΙΖΑ) «πάρει» το ΚΚΕ με το μέρος του , ουσιαστικά κερδίζει και την πατρίδα στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Την παρτίδα όμως που αφορά τον στόχο των 200 ψηφων για να ισχύσει η διάταξη. Δηλαδή ο στόχος των (για πρώτη φορά) 300 βουλευτών που θα ψηφίσουν μια […]
Η εξίσωση είναι απλή: Όποιος (κυβέρνηση ή ΣΥΡΙΖΑ) «πάρει» το ΚΚΕ με το μέρος του , ουσιαστικά κερδίζει και την πατρίδα στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Την παρτίδα όμως που αφορά τον στόχο των 200 ψηφων για να ισχύσει η διάταξη. Δηλαδή ο στόχος των (για πρώτη φορά) 300 βουλευτών που θα ψηφίσουν μια νομοθετική ρύθμιση στην ελληνική Βουλή παραμένει μακριά.
Μέχρι την Παρασκευή φαινόταν πως η κυβέρνηση είχε το πλεονέκτημα καθώς ουσιαστικά ο μόνος που εμφανώς καταψήφιζε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Από χθες το μεσημέρι , στην ίδια διαδρομή μπήκε και το ΜΕΡΑ 25, συνεπώς έφυγε πάνω από την αξιωματική αντιπολίτευση η «στάμπα» της απομόνωσης . Ολοι να συμφωνούν και ο ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία μόνος του.
Η κυβερνητική πρόταση είχε ως εξής:
–Ισότιμη ψήφος: δηλαδή να λαμβάνεται υπόψιν στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε, αλλά έκανε ένα βήμα πίσω μπροστά στη συμφωνία των άλλων. Εκεί παρενέβη σήμερα (με ανακοίνωση στη διάρκεια της διακομματικής) το ΜΕΡΑ 25 που χαρακτήρισε ανήκουστο να ψηφίζουν οι απόδημοι μεν στο Προξενείο αλλά χωρίς να μπορούν να δώσουν σταυρό σε υποψήφιους βουλευτές συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Όπως είπε λοιπόν επι της αρχής θα καταψηφίσει.
–Ποιοί θα ψηφίζουν: Η αρχική πρόταση ήταν όλοι. Εκεί παρενέβη το ΚΚΕ που ζήτησε να τεθεί όριο η απουσία 30 ετών στο εξωτερικό και η οικονομική σχέση με την μητέρα πατρίδα ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο) . Η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και συντάχθηκε αλλά εκεί προέκυψε πρόβλημα. Η βάση της πρότασης είναι το γερμανικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει και χρόνο απομάκρυνσης από την πατρίδα. Η διαφορά όμως είναι πως στη Γερμανία όποιος μετοικεί υποχρεούται να το δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία. Στην Ελλάδα τέτοια υπηρεσία δεν υπάρχει, συνεπώς τέθηκε ζήτημα το χρονικό όριο απουσίας να ισχύσει από τούδε και στο εξής. Αυτό προκαλεί διαφωνία με το ΚΚΕ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το ΚΚΕ , σε σαφώς χαμηλότερους τόνους αφενός δεν υποχωρεί αλλά αφετέρου θεωρεί πως θα βρεθεί τεχνική λύση
–Πως θα ψηφίζουν: Η κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ (που μαζί με την Ελληνική Λύση φαίνεται πως κατατείνουν στο «ναι») αρχικά ήταν στη θέση της επιστολικής ψήφου. Η διαφωνία του ΚΚΕ έφερε την κυβέρνηση στη θέση να ψηφίζουν σε προξενεία και πρεσβείες και εναλλακτικά με επιστολική ψήφο όταν π.χ βρίσκονται στο Εδιμβούργο ώστε να μην πηγαίνουν στο Λονδίνο. Το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση
–Αύξηση βουλευτών Επικρατείας- Συνταγματική πρόβλεψη: Συμφωνία υπάρχει να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15. Επίσης όλα τα κόμματα συμφώνησαν πως οι περιορισμοί στο χρόνο διαμονής στο εξωτερικό και ο όρος ύπαρξης ελληνικού ΑΦΜ θα τεθούν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 54.
Συμπέρασμα: Ο μαγικός αριθμός 200 αφορά με ποια πρόταση θα συνταχθεί το ΚΚΕ. Τα σύννεφα φαίνονται πάντως από το γεγονός ότι ο ΥΠΕΣ ζήτησε να μη γίνουν δηλώσεις μέχρι σήμερα το βράδυ που θα υπάρξει τρίτη συνάντηση, αλλά ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος. Κοινώς τα πράγματα σκούρυναν για τον μαγικό αριθμό 300. Τουλάχιστον προς ώρας …
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr