Παναγιώτης Στάθης: Το δίκιο του Σαλμά και το δίκιο της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων
Είναι λίγο σαν τις αποφάσεις του Χότζα: Να έχουν δίκιο τελικά όλοι. Η ιστορία με τον Μάριο Σαλμά και το περίφημο τηλεφώνημα σε δικαστή με το οποίο του ζήτησε να επισπευσθεί υπόθεση του (όχι για την ουσία δηλαδή) καθώς καθυστερεί επι 10 μήνες είναι γνωστή. Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με την […]
Είναι λίγο σαν τις αποφάσεις του Χότζα: Να έχουν δίκιο τελικά όλοι. Η ιστορία με τον Μάριο Σαλμά και το περίφημο τηλεφώνημα σε δικαστή με το οποίο του ζήτησε να επισπευσθεί υπόθεση του (όχι για την ουσία δηλαδή) καθώς καθυστερεί επι 10 μήνες είναι γνωστή. Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία μιλούσε για «παράνομες και ατελέσφορες αντιδράσεις». Ο βουλευτής Σαλμάς εξέφρασε μια δημόσια απορία και ένα παράπονο γιατί σου λέει «δεν παρενέβην, απλώς τηλεφώνησα ως διάδικος και ζήτησα να προχωρήσει η υπόθεση η οποία εκκρεμεί τόσο καιρό». Στο θέμα μπήκε και η Ένωση Εισαγγελέων που εν ολίγοις είπε πως ο Σαλμάς είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει ενημέρωση. Προσέξτε τώρα:
-Δυο δικαστικές ενώσεις έχουν τελείως διαφορετική ερμηνεία για ένα συμβάν. Προφανώς υπάρχει μια διάσταση – γενικότερη και- απόψεων μεταξύ τους. Καλό θα ήταν , ανεξάρτητα από τυχόν συνδικαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι δικαστές να έχουν κοινές θέσεις.
-Αρμόδια πηγή μάλιστα μου είπε πως η Ενωση Εισαγγελέων μιλά για «αίτημα ενημέρωσης» ενώ η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για «αίτημα επίσπευσης». Τι πρώτο – κατά την ίδια πηγή – προφανώς και επιτρέπεται, το δεύτερο όχι , όπως μου είπε: «Για σκέψου να τηλεφωνούσε και να πίεζε ο καθένας τον δικαστή να πάει πιο γρήγορα την υπόθεση» . Στον αντίλογό μου πως «και τι θα κάνει δηλαδή ο πολίτης, θα περιμένει με τα χρόνια πότε θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη; Δεν υπάρχει εύλογη διάρκεια;», μου είπε πως το θέμα είναι θεσμικό και προβλέπεται ρητά από το άρθρο 167Α του ΠΚ.
-Έθεσε όμως και ένα άλλο εξίσου σοβαρό ζήτημα: «Τι μήνυμα εκπέμπεται όταν ομόφωνα το ΔΣ μιας δικαστικής Ένωσης για πρώτη φορά αναφέρει δημόσια πως έγινε προσπάθεια παρέμβασης και δέχεται μομφές; Ποιο είναι το μήνυμα για τους νέους δικαστές; Μήπως να σιωπούν;».
-Το ερώτημα είναι σωστό και όλοι μας θέλουμε δικαστές που δεν σιωπούν και δεν είναι δεκτικοί παρεμβάσεων. Αναγνωρίζω δε πως προτιμώ να ακούω τους προβληματισμούς ενός δικαστή (ακόμα και αν διαφωνώ) παρά να νιώθω ότι σκύβει το κεφάλι στα κάθε είδους κελεύσματα.
-Επιμένω όμως πως καταλαβαίνω την «οργή» του Σαλμά. Μπορεί θεσμικά να μην έπρεπε να τηλεφωνήσει αλλά εφόσον πήρε στο τηλέφωνο του γραφείου μέσω γραμματείας και εξέφρασε κόσμια το παράπονό του για την καθυστέρηση στην υπόθεσή του, αντιλαμβάνομαι γιατί το έκανε.
-Ξαναθέτω πάντως στη δημόσια κριτική ένα θέμα: Αν κάποιος πρέπει να ασκήσει κριτική στον κ. Σαλμά, είναι γιατί ως βουλευτής είναι συνυπεύθυνος για τις δραματικές καθυστερήσεις της Ελληνικής Δικαισύνης, προς την επίλυση των οποίων, οφείλει να κινητοποιηθεί όταν αφορά το σύνολο των πολιτών και όχι μονο τον εαυτό του.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr