Παναγιώτης Τσιμπούκης: Κυνηγώντας την ουρά μας
Ο ρίψασπις τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, παραιτήθηκε μικρό διάστημα πριν την συνταξιοδότησή του και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διασκέψεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 ή αλλιώς «νόμου Κατρούγκαλου».
Ως δικαιολογία της παραίτησής του προέβαλε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν άντεχε τις διαρροές οι οποίες γινόντουσαν προς τα ΜΜΕ από τις διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Δηλαδή, προέβαλε κάτι που γινόταν πάντα από την εποχή που πρόεδρος του ΣτΕ ήταν ο αείμνηστος Βασίλης Μποτοπούλος έως και τώρα.
Διαρροές, έκανε ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίου σε υποθέσεις που χειριζόταν ή προήδρευε. Ενδεικτική, πασιφανής και απροκάλυπτη διαρροή ήταν αυτή που είχε κάνει ο κ. Σακελλαρίου τον Οκτώβριο του 2016 μόλις τελείωσε η τελευταία διάσκεψη για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες.
Τότε, ο κ. Σακελλαρίου είχε ενημερώσει τηλεφωνικά την Κυβέρνηση ως προς την έκβαση -αποτέλεσμα της διάσκεψης (σ.σ.: αρνητικό για την Κυβέρνηση) πριν ακόμη αποχωρήσουν οι δικαστές από το ΣτΕ και φυσικά πριν ακόμη μπορέσουν οι δημοσιογράφοι να αντλήσουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία επί του «δια ταύτα» της επίμαχης διάσκεψης.
Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα εκείνη η είσοδος των δημοσιογράφων, είχε απαγορευθεί στο δικαστικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών που διακατείχαν τον κ. Σακελλαρίου.
Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά το τέλος της διάσκεψης, η κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη σε μακροσκελή δήλωσή της στράφηκε κατά του ΣτΕ, λέγοντας, μεταξύ των άλλων, ότι το «ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου» και συνέχισε:
«Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία».
Ακόμη, η κυρία Γεροβασίλη, δεν είχε παραλείψει να επισημάνει τότε, ότι απόφαση του ΣτΕ «οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί».
Οι πρώτες διαρροές των διασκέψεων σε υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος (οικονομικού, πολεοδομικού, δασικού, κοινωνικού ενδιαφέροντος που έχουν μεγάλο κυβερνητικό ενδιαφέρον) γινόντουσαν, γίνονται και θα γίνονται, προς τους αρμόδιους της εκάστοτε Κυβέρνησης, μέσα από τα ίδια σπλάχνα του ΣτΕ.
Δηλαδή από μέρος των ίδιων των δικαστών από το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας και πάνω. Η αντισυνταγματική, παράνομη, κ.λπ. αυτή ενημέρωση προς τα κυβερνητικά στελέχη, όπως είναι αυτονόητο κάπου αποσκοπεί και σε όλους αυτό είναι αντιληπτό…..
Φυσικά κανένας δικαστικός λειτουργός δεν το αποδέχεται δημόσια, αλλά είναι ένα κοινό μυστικό, καλά φυλαγμένο μέσα στο δικαστικό Μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου.
Εξάλλου, ούτε ο κ. Σακελλαρίου ήταν ο πρώτος πρόεδρος του ΣτΕ που έκανε διαρροές των διασκέψεων τόσο προς τα κυβερνητικά στελέχη όσο και προς τα ΜΜΕ.
Ακόμη και οι δικαστές που σήμερα υπεραμύνονται υπέρ του «στεγανού» των διασκέψεων, έχουν κάνει διαρροές προς κυβερνητικά στελέχη και τα ΜΜΕ, ουκ ολίγες φορές.
Ενδεικτικό μάλιστα της απαρχαιωμένης –και όχι μόνο- αντίδρασή τους είναι ότι ρίχνουν τις ευθύνες των διαρροών στους δημοσιογράφους και στους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ μοιράζουν εσωτερικά έγγραφα με έμμεσες πλην σαφής προειδοποιήσεις για κυρώσεις, κ.λπ.
Ενδεικτικό, είναι ότι την ημέρα που δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (4.10.2019) για το ασφαλιστικό («νόμος Κατρούγκαλου») δύο εφημερίδες είχα ήδη από τα χαράματα δημοσίευση το περιεχόμενό τους, ενώ το δικαστήριο μετά την ρητή απαγόρευση δεν επιτρέπει οι δημοσιογράφοι να βλέπουν τις αποφάσεις της Ολομέλειας.
Η Ολομέλεια αρκέστηκε σε δημοσιοποίηση περιλήψεων των αποφάσεων για το ασφαλιστικό, με επιλεκτικά αποσπάσματα, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούν εκατομμύρια πολίτες και έκαναν 32 μήνες για να εκδοθούν.
Αναγκαίο είναι να επισημανθεί, ότι η ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων για το ασφαλιστικό είχε προαναγγελθεί από κυβερνητικά στελέχη και όλο το προηγούμενο διάστημα (1 έως 11 Οκτωβρίου 2019) ασκήθηκαν μέσα στο δικαστήριο ασφυκτικές πιέσεις για να ολοκληρωθούν τα κείμενα των αποφάσεων, έτσι ώστε να δημοσιευθούν στην προαναγγελθείσα από την Κυβέρνηση ημερομηνία.
Δεν πρέπει να παραληφθεί ακόμη ότι περιλήψεις αποφάσεων των Τμημάτων αναρτώνται σε νομικό σαιτ, πριν ακόμη οι αποφάσεις λάβουν σάρκα και οστά.
Διευκρινίζεται, ότι δεν υπάρχει κάτι παράνομο στο θέμα των διαρροών, αφού το καθ΄ ύλην αρμόδιο δικαστήριο που είναι ο Άρειος Πάγος από το 2012 έχει αποφανθεί (απόφαση 28/2012του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος) ότι η δημοσιοποίηση του «δια ταύτα» των διασκέψεων είναι νόμιμη και δεν παραβιάζει το απόρρητο των διασκέψεων.
Αλλά και εάν ακόμη αμφισβητούνται οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, υπάρχει η δυνατότητα μέσα στις τόσες επαφές που γίνονται με τα κυβερνητικά στελέχη, να ζητηθεί να νομοθετηθεί ότι μετά το πέρας των διασκέψεων θα γνωστοποιείται το αποτέλεσμα της αιτήσεως ακύρωσης που απασχόλησε το δικαστήριο, δηλαδή, «απορρίφθηκε», «έγινε δεκτή», κ.λπ. (με την μορφή διατακτικού).
Αλλά, ακόμη, και όλα αυτά περί διαρροών εάν ριχθούν στον Καιάδα, την ευθύνη (ποινική και πειθαρχική) την έχουν όσοι συμμετέχουν στις διασκέψεις και όχι όσοι είναι έξω από την αίθουσα των διασκέψεων.
Αλλά ούτε η τοποθέτηση αστυνομικού έξω από την αίθουσα των διασκέψεων μπας και περάσει κάποιος και κρυφακούσει, δεν έχει βάση, γιατί η ενημέρωση γίνεται μέσω τηλεφώνου ή διά ζώσης.
Φυσικά και στον πλέον αδαή είναι αυτονόητο ότι πίσω από τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί κάτι άλλο συμβαίνει και η ανάδειξη του θέματος των διαρροών σε μείζον θέμα και οι απαγορεύσεις προς τα ΜΜΕ, είναι το σύννεφο.
Είναι αυτονόητο ότι οι γραμμές αυτές δεν καταλαμβάνουν και δεν αφορούν το σύνολο των δικαστών, αλλά μόνο εκείνους τους «γνωστούς άγνωστους» οι οποίοι όμως στο πέρασμα του χρόνου είναι πλέον ποιο γνωστοί και από τους γνωστούς.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr