Άννα Κανδύλη: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – Ούτε είναι «προσόν» της το ότι είναι γυναίκα, ούτε «μειονέκτημά» της ότι δεν έχει «κολλήσει» πολιτικό ένσημο
Δύο πράγματα ακούω πολύ συχνά από όταν ανακοινώθηκε το όνομα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Το ένα είναι για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας. Δε λέω, αξιοσημείωτο. Μην την αδικούμε όμως περιοριζόμενοι σε αυτό. Εκτός από το ότι είναι γυναίκα (που προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει το φύλο του ατόμου που θα […]
Δύο πράγματα ακούω πολύ συχνά από όταν ανακοινώθηκε το όνομα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Το ένα είναι για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας.
Δε λέω, αξιοσημείωτο.
Μην την αδικούμε όμως περιοριζόμενοι σε αυτό. Εκτός από το ότι είναι γυναίκα (που προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει το φύλο του ατόμου που θα αναλάβει μία καίρια θέση αλλά το αν μπορεί να κάνει σωστά τη «δουλειά»), η κ. Σακελλαροπούλου διαθέτει και πολλά άλλα προσόντα. Που δεν θα επαναλάβω εδώ καθώς ήδη έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί «σεντόνια» για αυτά.
Στο μόνο που θέλω να σταθώ είναι στο ότι πρόκειται για ένα βαθιά δημοκρατικό άτομο που υπερασπίζεται τις ιδέες του( με επιχειρήματα) ανεξαρτήτως του κόστους, όπως έχει δείξει η έως τώρα πορεία της στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Γιατί καλοί είναι οι έπαινοι «κατόπιν εορτής», αλλά ας αναλογιστούμε πόση δύναμη χρειάζεται κάποιος για να πάει κόντρα στο ρεύμα και στα συνηθισμένα όταν η πλειοψηφία είναι «απέναντι». Και θα αναφέρω χαρακτηριστικά τη στάση της κατά τον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες όταν συγκρούστηκε με τον τότε πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου, η μόνη μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου Χρήστο Ράμμο, για το αυτονόητο. Το ότι δηλαδή ένα δικαστήριο δεν μπορεί να αρνείται να δικάσει, επικαλούμενο την «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα.
Το δεύτερο τώρα που ακούω, είναι ότι «καλή η κ. Σακελλαροπούλου αλλά δεν είναι πολιτικός». Και ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα (κυρίως όσον αφορά στα εξωτερικά θέματα), χρειαζόταν ένα πολιτικό πρόσωπο.
Μάλλον όσοι το λένε αυτό άλλο εννοούν. Ότι η κ. Σακελλαροπούλου δεν προέρχεται από κάποιο κόμμα. Γιατί πολιτικοποιημένη σαφώς και είναι, με δεδομένο το ότι ως δικαστής του ΣτΕ έχει χειριστεί κυρίως πολιτικά θέματα. Κομματικοποιημένη δεν είναι. Μήπως αυτό είναι τελικά που ενοχλεί όσους της αποδίδουν το «μειονέκτημα» του μη πολιτικού προσώπου; Το ότι δεν έχει κολλήσει «κομματικό ένσημο;
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr