Άννα Κανδύλη : Απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα: «Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα»…

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας έκρινε αθώα την Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία είχε διωχθεί ποινικά το 2014. Το αξιοσημείωτο, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι ότι αθωώθηκε, αλλά ότι για να καταλήξει η δικαιοσύνη στην ετυμηγορία της χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν […]

NEWSROOM
Άννα Κανδύλη : Απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα: «Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα»…

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας έκρινε αθώα την Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία είχε διωχθεί ποινικά το 2014. Το αξιοσημείωτο, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι ότι αθωώθηκε, αλλά ότι για να καταλήξει η δικαιοσύνη στην ετυμηγορία της χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 6 χρόνια και μάλιστα για μία κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα. Η περίπτωση βεβαίως της κ. Νικολοπούλου δεν είναι η μόνη. Εντός του 2020 (για να μη πάω παραπίσω) είχαμε κι άλλες υποθέσεις, με αθωώσεις ή καταδίκες των εμπλεκομένων, που « σύρθηκαν» επί σειρά ετών( άνω των 5) μέχρι να κριθούν δικαστικά. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες που απασχόλησαν και τα ΜΜΕ κι ως εκ τούτου είναι γνωστές: αντισταθμιστικά ωφελήματα Αpache(αθώωση), προμήθεια του Στρατού με συστήματα παρεμβολής από την Sonak( αθώωση),δωροδοκία του πρώην βουλευτή Γιάννη Μιχελάκη από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη( αθώωση), ασέλγεια 83χρονου σε βάρος ενός 7χρονου κοριτσιού την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014(καταδίκη), παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2004-2005(καταδίκη).

Με αυτούς τους ρυθμούς, οι οποίοι σημειωτέον είναι ανάλογοι και στις υποθέσεις ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος για τη χώρα κι έχουν ως συνέπεια να φρενάρονται μεγάλες επενδύσεις, δικαιοσύνη επί της ουσίας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί, κατά πως φαίνεται, ουδείς θέλει να « σπάσει αυγά» για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που συζητείται δεκαετίες στη χώρα μας και που για την αντιμετώπιση του έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς σειρά μέτρων. Χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα αφού είτε αυτά έμειναν στα χαρτιά για οικονομικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς ή άλλους λόγους, είτε δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν καθώς σχεδιάστηκαν από ανθρώπους που δεν είχαν πραγματική επαφή με τα δικαστήρια. Επιπλέον, και το βασικότερο, για τη δικαιοσύνη, εδώ και πολλά χρόνια, λεφτά … δεν υπάρχουν. Προφανώς γιατί δεν ψηφίζει… Η κατάσταση όμως πια έχει φτάσει στο μη περαιτέρω καθώς το lockdown των δικαστηρίων την περασμένη άνοιξη λόγω κορονοϊού, « ξεχείλισε το ποτήρι». Μέτρα πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα τα οποία μάλιστα θα μπορούν να αποδώσουν άμεσα. Κι όχι (όπως γίνεται μέχρι τώρα) ημίμετρα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, τα όποια οι ιθύνοντες επιλέγουν επειδή είναι μηδενικού οικονομικού ή πολιτικού κόστους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr