Άννα Κανδύλη: Η «καταραμένη» έρευνα της Novartis
Τελικά η υπόθεση της Novartis φαίνεται να είναι «καταραμένη». Σχεδόν σε κανένα επίπεδο δεν προχωρά όσον αφορά στην ουσία της. Αν δηλαδή η φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές για να κυριαρχεί στην αγορά.
Ας πάρουμε την προκαταρκτική από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Αυτή ξεκίνησε επί Ελένης Ράικου τέλος του 2016 και μόλις συγκεντρώθηκαν τα πρώτα στοιχεία η Εισαγγελέας παραιτήθηκε από επικεφαλής- τον Μάρτιο του 2017- καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της. Οπότε η έρευνα «φρέναρε» έως ότου πληρωθεί η θέση.
Την διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη που μέχρι να ενημερωθεί και να προχωρήσει πέρασαν κάποιοι μήνες. Κι όταν έγινε αυτό προέκυψαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που ενέπλεξαν με τις καταθέσεις τους 10 πολιτικά πρόσωπα. Έτσι η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 με αίτημα την άρση της ασυλίας τους. Εν αναμονή της απάντησης οι Εισαγγελείς «κατέβασαν» τα μολύβια.
Έκτοτε ωστόσο το κέντρο βάρους έπεσε στους πολιτικούς. Η Βουλή επέστρεψε την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη λέγοντας ότι είναι δική της αρμοδιότητα το ελεγχόμενο αδίκημα της δωροδοκίας τους. Με το επιχείρημα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό, προκειμένου να μην κρατούνται «όμηροι» δύο πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί, η έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές πήγε στην «άκρη» για κοντά ενάμιση χρόνο. Ως το καλοκαίρι του 2019 δηλαδή όταν η δικογραφία αρχειοθετήθηκε για τα 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους.
Κατόπιν αυτού άρχισε να παίρνει πάλι μπρος η έρευνα με τις κλήσεις σε εμπλεκόμενους – μη πολιτικούς- και άσκηση διώξεων. Η οποία και πάλι «φρέναρε» λόγω των καταγγελιών Αγγελή για παρεμβάσεις στην υπόθεση από τον «Ρασπούτιν» που κ. Τουλουπάκη αντέστρεψε υποστηρίζοντας ότι στο έργο της αυτός που παρενέβαινε ήταν ο κ. Αγγελής.
Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξουν δύο προκαταρκτικές , μία στον Άρειο Πάγο με αντικείμενο τα λεγόμενα του πρώην επόπτη και μία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τα λεγόμενα της άλλοτε εποπτευόμενής του.
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί την Δευτέρα και το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προς την Ολομέλεια του Εφετείου που ζητά τον ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή στην υπόθεση. Η απόφαση αυτή δεν αναμένεται να ληφθεί πριν το τέλος Νοεμβρίου. Έως τότε , καθώς βάση του αιτήματος του κ. Πλιώτα εφόσον η δικογραφία πάει σε ειδικό ανακριτή φεύγει και από την κ. Τουλουπάκη, η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς εκτιμάται ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση.
Αλλά και σε επίπεδο ανάκρισης δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρόοδος, παρόλο που κάποια σκέλη της υπόθεσης έχουν περάσει εδώ και πολλούς μήνες σε 2 ανακριτές κατά της διαφθοράς. Ο λόγος ήταν ότι η Εισαγγελία δεν τους είχε δώσει εξ αρχής όλη τη δικογραφία ώστε να σχηματίσουν μια πλήρη εικόνα της υπόθεσης και να μπορέσουν να προχωρήσουν. Αυτό έγινε πρόσφατα. Εν αναμονή όμως της απόφασης του Εφετείου και οι ανακριτές σταματούν πάνω που άρχισαν, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εντός των επόμενων ημερών να τους αφαιρεθεί η δικογραφία.
Στη περίπτωση δε που η Ολομέλεια των Εφετών απαντήσει θετικά στο αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι δικαστικοί λειτουργοί που θα αναλάβουν είναι αναμενόμενο ότι θα χρειαστούν ένα διάστημα – το οποίο μπορεί να είναι και κάποιων μηνών- προκειμένου να ενημερωθούν από την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί.
Εν ολίγοις, αν και έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια αφότου άνοιξε η έρευνα, επί της ουσίας της η υπόθεση, λόγω όλων των παραπάνω «απρόοπτων», βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Και να δούμε για πόσο ακόμη…
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr