Άννα Κανδύλη: Και για όσους ξεχνούν – «Όλοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με το νόμο» (Άρθρο 71 ΚΠΔ)

"Δεν θυμάμαι πολλές φορές στο παρελθόν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναφέρεται επισήμως και με τέτοιο τρόπο σε μία υπόθεση η οποία μάλιστα βρίσκεται σε τόσο πρώιμο στάδιο" επισημαίνει η Άννα Κανδύλη.

NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Και για όσους ξεχνούν – «Όλοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με το νόμο» (Άρθρο 71 ΚΠΔ)

Στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , μετά και τις αλλαγές που έγιναν πριν περίπου ένα χρόνο, προβλέπεται ότι ο ύποπτος ή κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών. Δηλώσεις που έγιναν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, και οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης.

Αναφέρεται επίσης πως οι σχετικές διατάξεις «εφαρμόζονται σε φυσικά πρόσωπα που είναι ύποπτα ή κατηγορούμενα, σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, από τη στιγμή που ένα πρόσωπο θεωρείται ύποπτο ή κατηγορείται για τέλεση αξιόποινης πράξης, έως α) την περάτωση της διαδικασίας με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή αμετάκλητο βούλευμα, αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ή β) τη θέση της υπόθεσης στο αρχείο ή την απόρριψη της έγκλησης από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αν δεν έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη».

Προφανώς τα παραπάνω ξέχασαν τόσο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία την Παρασκευή το πρωί, και πριν καν του ασκηθεί η δίωξη, χαρακτήρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη «επικίνδυνο άνθρωπο», όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Και θα σταθώ κυρίως στον δεύτερο καθώς εκ της θέσεώς του θα έπρεπε , κατά την άποψή μου, να είναι πιο προσεκτικός. Η ανακοίνωση που βγήκε από το Υπουργείο με αναφορά στην υπόθεση του γνωστού ηθοποιού-σκηνοθέτη ως «σκοτεινή» και με την προτροπή για «συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων» ώστε να αντιμετωπιστούν τα καταγγελλόμενα «νοσηρά φαινόμενα», επειδή αυτό είναι «ευθύνη και καθήκον απέναντι στα θύματα», σαφώς δίνει την εντύπωση στο κοινό περί «τελειωμένης» ενοχής του κατηγορούμενου.

Επιπλέον, δεν θυμάμαι πολλές φορές στο παρελθόν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναφέρεται επισήμως και με τέτοιο τρόπο σε μία υπόθεση η οποία μάλιστα βρίσκεται σε τόσο πρώιμο στάδιο. Θέλω να θυμίσω δε, πόσο κριτικά στάθηκε η τότε αντιπολίτευση της Ν.Δ (και σωστά θα πω) στις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis αλλά και σε αυτές του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη βουλή για γνωστό ενεχειροδανειστή που στη συνέχεια έκλεισε η υπόθεσή του χωρίς κατηγορία.

Θέλω επίσης να θυμίσω ότι στο ελληνικό Ποινικό Δίκαιο το τεκμήριο αθωότητας στο άρθρο 71 ΚΠΔ ορίζει ότι : «Οι ύποπτοι και οι κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με το νόμο.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr