Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Άννα Κανδύλη: Ποιοι και γιατί δεν θέλουν δημοσιογράφους στις δίκες;

Με την έναρξη της πανδημίας, επικαλούμενοι τα μέτρα, ουκ ολίγοι πρόεδροι δικαστηρίων επιχείρησαν να «εξαφανίσουν» τους διαπιστευμένους από τις δικαστικές αίθουσες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Ποιοι και γιατί δεν θέλουν δημοσιογράφους στις δίκες; dikastiko.gr

Την Παρασκευή στη δίκη Λιγνάδη οι διαπιστευμένοι δικαστικοί συντάκτες κλήθηκαν να δώσουν άλλη μία «μάχη» για το αυτονόητο. Το να τους επιτραπεί δηλαδή να κάνουν  τη δουλειά τους.

Με την έναρξη της πανδημίας, επικαλούμενοι τα μέτρα, ουκ ολίγοι πρόεδροι δικαστηρίων επιχείρησαν να «εξαφανίσουν» τους διαπιστευμένους από τις δικαστικές αίθουσες. Μετά από μεγάλο αγώνα η διοίκηση του Πρωτοδικείου συμφώνησε να εισέρχονται εκ περιτροπής 4 δικαστικοί συντάκτες σε κάθε δίκη  από τον κατάλογο των διαπιστευμένων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το οποίο Υπουργείο -ειρήσθω εν παρόδω- αν και επανειλημμένως του έχει τεθεί το θέμα,  αδιαφορεί πλήρως δηλώνοντας «αναρμόδιο», και ξεχνώντας,  προφανώς,   ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιότητα της δίκης προϋποθέτει  και την παρουσία των λειτουργών του Τύπου.  Αλλά τι να περιμένει κανείς  από ένα Υπουργείο που έχει κόψει κάθε δια ζώσης επικοινωνία με τους  αρμόδιους   συντάκτες τους οποίους ενημερώνει για τα θέματά του μόνο μέσω δελτίων  τύπου;

Επιστρέφοντας τώρα στο θέμα που δημιουργήθηκε σήμερα, να σημειώσω ότι παρόλη τη συμφωνία που προανέφερα με την προϊσταμένη, ενίοτε, κάποιοι πρόεδροι, είτε απαγορεύουν εντελώς την είσοδο των δημοσιογράφων στη δικαστική αίθουσα,  είτε-όπως έγινε σήμερα- δίνουν την άδεια να μπουν 4 μεν αλλά μεταξύ αυτών να είναι και μη διαπιστευμένοι. Σαν να λέμε δηλαδή ότι στην ενημέρωση  που θα κάνει π.χ. ο  Υπουργός Οικονομικών για τον προϋπολογισμό  θα αποκλειστούν από αυτήν  οικονομικοί συντάκτες και θα επιτραπεί η παρουσία άλλου  που καλύπτει το Υπουργείο Παιδείας ή το Εθνικής Άμυνας  ή το καλλιτεχνικό. Και για να μην παρεξηγηθώ,  είμαι υπέρ του να μπορούν να παρακολουθήσουν μία δίκη όσοι συνάδελφοι επιθυμούν γιατί έτσι ο τηλεθεατής-ακροατής-αναγνώστης θα μπορεί να έχει  την «εικόνα» μιας υπόθεσης  από κάθε πλευρά.  Όταν  όμως  μπαίνει αυτός ο περιορισμός θεωρώ ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν οι διαπιστευμένοι που γνωρίζουν , αφενός, το αντικείμενο,  αφετέρου, μπορούν να αντιληφθούν πιο γρήγορα  (λόγω της εμπειρίας τους  στα δικαστήρια) τυχόν «αυθαιρεσίες»(όποιας πλευράς) , κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ