Άννα Κανδύλη: Το… μετέωρο… αλλά ζωτικό βήμα μετά την καραντίνα
Η Ελλάδα βγαίνει σιγά-σιγά και προσεκτικά από την καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Μία καραντίνα που διήρκεσε σχεδόν ενάμιση μήνα και βάση των αποτελεσμάτων (μικρός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες) απέδωσε ώστε η χώρα να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από αυτό τον πόλεμο. Ένας πόλεμος όμως που δεν τελείωσε […]
Η Ελλάδα βγαίνει σιγά-σιγά και προσεκτικά από την καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Μία καραντίνα που διήρκεσε σχεδόν ενάμιση μήνα και βάση των αποτελεσμάτων (μικρός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες) απέδωσε ώστε η χώρα να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από αυτό τον πόλεμο. Ένας πόλεμος όμως που δεν τελείωσε καθώς ο εχθρός-ιός είναι ακόμη εκεί έξω. Και δεν θα τελειώσει μέχρι να βρεθεί η αποτελεσματική θεραπεία και βεβαίως το πολυπόθητο εμβόλιο.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να συνεχιστεί το «pause».
Είναι αδύνατον ο κόσμος να μείνει για μήνες κλεισμένος στα σπίτια του και η οικονομική δραστηριότητα να τελεί υπό αναστολή «μέχρι νεωτέρας». Έτσι όπως ακούσαμε τους ειδικούς όταν μας είπαν «μένουμε μέσα», θα πρέπει να τους ακούσουμε και τώρα που μας λένε «βγαίνουμε έξω».
Και με τον τρόπο που μας υποδεικνύουν να το κάνουμε, γιατί προφανώς κάτι παραπάνω ξέρουν από τους υπόλοιπους.
Όταν λοιπόν λένε, παραδείγματος χάρη, ότι σε πρώτη φάση μπορούν να ανοίξουν συγκεκριμένα καταστήματα, όπως κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία ή ηλεκτρονικών ειδών, δεν το κάνουν επειδή έτσι τους ήρθε. Πλην των άλλων κριτηρίων που «μέτρησαν» και τα εξήγησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, προφανώς το άνοιγμα αυτών σχετίζεται και με την ψυχολογία των ανθρώπων που είναι πολύ σημαντικό να αναπτερωθεί. Ή όταν συνιστούν να ανοίξουν λύκεια και γυμνάσια κατ΄αρχάς και στη συνέχεια η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ας σκεφτούν όσοι αντιδρούν πως τα σχολεία δεν μπορούν να μείνουν κλειστά μέχρι να εξαφανιστεί ο κορονοϊός είτε από μόνος του είτε μέσω της ανακάλυψης ενός εμβολίου. Και ότι η περίοδος αυτή ενδείκνυται λόγω και του ότι η μεταδοτικότητα του ιού στον πληθυσμό έχει περιοριστεί αλλά και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Ποια θα είναι η διαφορά αν το άνοιγμα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο, βάση και διεθνών μελετών, ότι ούτε ο ιός θα έχει εξαφανιστεί, ούτε το εμβόλιο θα έχει βρεθεί μέχρι τότε;
Ή όταν λένε τέλος, για να αναφερθώ και στο χώρο της δικαιοσύνης, πως μπορούν να ανοίξουν πλήρως τα δικαστήρια εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι αναγκαίες αποστάσεις. Γιατί όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε και τα δικαστήρια δεν μπορούν να μείνουν κλειστά απ΄ αόριστων. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί ορισμένοι αντιδρούν θέτοντας προϋποθέσεις για την επιστροφή στην δικαστηριακή κανονικότητα που και πριν δεν υπήρχαν και φυσικά δεν μπορούν να δημιουργηθούν σε μία ημέρα.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr