Παναγιώτης Στάθης: Δικαστικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη για τις εκλογές; Τα σενάρια και η θέση της κυβέρνησης

Η συζήτηση φούντωσε μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το κόμμα αγγίζει το 2% στις δημοσκοπήσεις και κυρίως στη διάρκεια της δίκης για την Χρυσή Αυγή όπου με διαφημιστικά τρικάκια στα χέρια ο Ηλίας Κασιδιάρης χαμογελούσε στο φακό δείχνοντας το όνομα του κομματός του. Μπορεί ή όχι να γίνει ; Αυτο είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται σε κυβερνητικό επίπεδο με την απάντηση να μην ειναι ούτε εύκολη, ούτε αβίαστη.

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Δικαστικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη για τις εκλογές; Τα σενάρια και η θέση της κυβέρνησης

Τίθεται θέμα να ορθωθούν επιπλέον νομικά εμπόδια για να συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη ή άλλο ναζιστικό μόρφωμα; Δύσκολα έως πολύ δύσκολα, είναι η απάντηση, προϊόν ενδελεχούς ιχνηλάτησης εντός της κυβέρνησης, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ακροδεξιά απειλή είναι μια παράμετρος που περνά απαρατήρητη.

Άλλωστε το θέμα των νομικών προϋποθέσεων για συμμετοχή στις εκλογές τέτοιων σχηματισμών, κληρονομιάς της Χρυσής Αυγής , έθεσε δημόσια πρόσφατα (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ) ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, λέγοντας πως «περιθώρια υπάρχουν, αρκεί να πεισθούν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ότι η σχετική πρωτοβουλία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για απαγόρευση στο μέλλον άλλων κομμάτων, για ιδεολογικούς αυτή τη φορά λόγους». Και ανέφερε ότι «στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου», το αρμόδιο για την ανακήρυξη των κομμάτων, «θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα να αποκλείει από τις εκλογές κόμματα που περιλαμβάνουν ως υποψηφίους πρόσωπα καταδικασμένα, έστω και πρωτοδίκως, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».

EUROKINISSI

Τι ισχύει

Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά όταν με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή καταδίκης η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ως αναχρονιστική. Άλλωστε ακόμα και γι’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη (Άρειος Πάγος) κάτι που πάντα καθυστερεί, άρα η εν λόγω διάταξη ήταν προφανώς ατελέσφορη Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής και των επιγόνων (π.χ Κασιδιάρης) μεσολαβούν σίγουρα οι εκλογές.

Τον Ιούνιο του 2021 υπερψηφίστηκε τροπολογία του Μάκη Βορίδη (ΥΠΕΣ) στη Βουλή με την οποία προβλέπεται μερική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασμένους πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Έτσι λοιπόν οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής τους: «Δεν επιτρέπεται να έχει θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής, νόμιμου εκπροσώπου σε πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων πρόσωπο που έχει καταδικασθεί είτε με κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα είτε με οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν ποινή ισόβιας κάθειρξης είτε με ισόβια κάθειρξη για άλλο αδίκημα» αναφέρει η τροπολογία.

Η πρόταση

Ο καθηγητής Αλιβιζάτος προτείνει όμως ένα βήμα παραπάνω: Το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών να απαγορεύει τη συμμετοχή σχηματισμών που εχουν και ως απλούς υποψηφίους στις τάξεις του καταδικασμένους ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης. Καθολικά δηλαδή. Τον αντίλογο σχηματοποιεί, στην ίδια εφημερίδα, ο καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος που γράφει ότι “η αναγνώριση της αρμοδιότητας ενός δικαστηρίου για απαγόρευση κομμάτων θα το καθιστούσε οιονεί επικυρίαρχο ή κηδεμόνα του (θεωρητικά) κυρίαρχου λαού. Εκτός τούτου, η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει ότι οι απαγορεύσεις αυτές είναι και αναποτελεσματικές, αφού σύντομα θα εμφανισθεί άλλο κόμμα, με διαφορετικό τίτλο και άλλα πρόσωπα στην ηγεσία του, το οποίο θα έχει παρόμοιες πολιτικές στοχεύσεις. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενη νομοθετική πρόβλεψη προληπτικής ή κατασταλτικής απαγόρευσης πολιτικού κόμματος, δεν εναρμονίζεται προς το ισχύον Σύνταγμα……Αρμόδια να κρίνουν την εγκληματική οργάνωση είναι επομένως τα ποινικά δικαστήρια, ενώ η αρμοδιότητα και η ευθύνη να θέσει το αντιδημοκρατικό κόμμα εκτός Βουλής ανήκει στο εκλογικό σώμα”.

Δύσκολο

Με βάσει πάντως τα πολιτικά δεδομένα ο προβληματισμός δεν έγκειται στο αν η κυβέρνηση θα έβρισκε την απαιτούμενη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα (παρότι η είσοδος ενός 7ου κόμματος στη Βουλή ανεβάζει πολύ τον στόχο της αυτοδυναμίας). Αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η απαγόρευση προσφέρει απλόχερα αντισυστημικά χαρακτηριστικά που θεωρείται δεδομένο ότι θα εισπραχθούν από έναν άλλο, αναλόγου ιδεολογίας, σχηματισμό που θα λάβει τη στήριξη των “αποκλεισμένων”.

Εξ ου και η απάντηση στο ερώτημα, παραμένει (μέχρι τώρα) κάθετα αρνητική…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr