Ισμήνη Λέντζου: Καλοκαίρι 2023 – Όταν “ξεχαρβαλώθηκε” το όραμα του επιτελικού κράτους

"Μία κυβέρνηση έχει μία βασική υποχρέωση. Να προστατεύει όσο το δυνατόν τους πολίτες της. Αυτή είναι η βασική της δουλειά"

NEWSROOM
Ισμήνη Λέντζου: Καλοκαίρι 2023 – Όταν “ξεχαρβαλώθηκε” το όραμα του επιτελικού κράτους

Για να καταλάβει κανείς κατά πόσο μία εξουσία έχει αποτύχει στη διαχείριση κρίσεων αρκούν τρία πράγματα.

Πρώτον, να παρατηρήσει τη στάση των κυβερνητικών στελεχών στις συνεντεύξεις που παραχωρούν και να προσέξει πίσω από τις γραμμές. Δεύτερον, να διαβάζει τα εκάστοτε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ακόμα και μία μικρή αλλαγή στην τακτική τους δίνει στίγμα. Πόσο μάλλον, όταν βγαίνει εγκυρότατη εφημερίδα της δεξιάς και κατσαδιάζει σε ρεπορτάζ ή όταν εμφανίζεται γνωστός, τηλεοπτικός δημοσιογράφος με άριστες σχέσεις με το Μαξίμου και μιλά για “ξεχαρβάλωμα” μετά τα Τέμπη. Και τρίτον, εάν υπάρξει, κάποια παραίτηση.

Σήμερα Δευτέρα παραιτήθηκε ο Μ. Βαρβιτσιώτης από υπουργός Ναυτιλίας. Τον “έκαψαν” όπως όλα δείχνουν οι πρώτες του απαράδεκτες (τον χαρακτηρισμό των δηλώσεων τον αφήνω στην κρίση του καθενός) δηλώσεις για τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στο Blue Horizon. Γιατί ήταν Δολοφονία!

Όπως όμως έλεγε ο αείμνηστος Σταυρίδης στα “Κίτρινα Γάντα”, “ε, δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία…”. Έτσι κι εδώ. Στα Τέμπη ήταν ο σταθμάρχης, στις φωτιές οι “αόρατοι” εμπρηστές και η κλιματική κρίση, στη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη η δήλωση Βαρβιτσιώτη που τον στέλνει σπίτι του, στις πλημμύρες το “πρωτοφανές φαινόμενο”.

Μόνο που αυτό επαναλαμβάνεται. Για πρωτοφανές φαινόμενο είχε μιλήσει ξανά ο ίδιος ο Κ. Μητστάκης το 2020. Μετά τον Ιανό. Τότε είχε προχωρήσει και σε μια σειρά από υποσχέσεις για την Καρδίτσα που είχε πληγεί.

Υλοποιήθηκαν αυτές κ. πρωθυπουργέ; Πόσα έργα αντιπλημμυρικά έγιναν και δη μετά από μελέτες; Πόσες μελέτες πραγματοποιήθηκαν; Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα δεν κοινοποίησε όπως ζητούσε η Κομισιόν από τον Φεβρουάριο του 2022 τους επικαιροποιημένους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών; Εάν ναι, γιατί; Πότε ειδοποιήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να επέμβουν – επιχειρήσουν στις πλημμύρες;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός και στη ΔΕΘ. Δεν αξίζουμε ως λαός άλλες γενικόλογες τοποθετήσεις ή υπέρπροβολή σωστών και πρωτότυπων πρωτοβουλιών ως πανάκεια.

Το 112 κάθε άλλο παρά σωστά λειτούργησε στον Daniel. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας λένε ότι ποτέ δεν τους πήγε μήνυμα με την κυβέρνηση να το αρνείται. Η πραγματικότητα είναι ότι πήγε μεν, αλλά ήταν σαν να μην πήγε. Στον Παλαμά που “πνίγηκε” το 112 έφτασε στις περίπου 7 το πρωί. Δηλαδή όταν σχεδόν όλα είχαν τελειώσει. Στους Σοφάδες πήγε νωρίτερα, όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη το 2ο κύμα του φαινομένου.

Το μήνυμα μάλιστα έλεγε, “αποφύγετε τα υπόγεια και τα ισόγεια”. Κάντε το εικόνα, σας παρακαλώ. Τρέχεις να σωθείς, ανεβαίνεις όσο πιο ψηλά γίνεται κουβαλώντας κανά ρούχο και προσπαθώντας να βοηθήσεις την οικογένειά σου και το μήνυμα λέει, “απομακρυνθείτε από τα ισόγεια”. Έχει πνιγεί ο τόπος και διαβάζεις αυτό.

Με την κατάλληλη μουσική επένδυση και έναν καλό ηθοποιό γίνεται σκετσάκι. Μόνο που είναι τραγωδία και κανείς δεν έχει διάθεση για χιούμορ όταν μετράμε νεκρούς και υπάρχουν αγνοούμενοι.

Το επιτελικό κράτος βούλιαξε κυριολεκτικά στην όντως πρωτοφανή ποσότητα νερού που έπεσε. Ουδείς λέει πως ήταν μια βροχούλα. Ο όγκος νερού ήταν απίστευτος. Η πρώτη αντίδραση όμως της κρατικής μηχανής και η συνολική διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης, την αφήνει στην ίδια τάξη.

Όπως έγινε ακριβώς το ίδιο με τις πυρκαγιές. Κάηκαν εθνικοί δρυμοί, χάθηκαν δάση Natura, χάθηκαν τεράστιες εκτάσεις δασικού πλούτου, κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και περιοχές πόλεων, κάηκαν σπάνια ζώα.

Δύο στα δύο! Για την κυβέρνηση με το όραμα του επιτελικού κράτους, για την κυβέρνηση που αντικαθιστά εν ριπή οφθαλμού τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Χρήστο Στυλιανίδη. Τον άνθρωπο που ήρθε ως περίπου σωτήρας και με πείρα από την Κύπρο και το μόνο που μάθαμε και μας έχει μείνει είναι η φράση, “αντιμετωπίζουμε ένα μέγκα φάιρ”.

Μία κυβέρνηση ωστόσο έχει μία βασική υποχρέωση. Να προστατεύει όσο το δυνατόν τους πολίτες της. Αυτή είναι η βασική της δουλειά. Ανάλογα πάντα με το τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Η παρούσα κυβέρνηση μετράει πολλαπλές και συνεχείς αποτυχίες και το μόνο που αρθρώνει είναι άλλοθι. Πως παλιά οι προπονητές έλεγαν μετά την ήττα ότι έβρεχε πολύ, ήταν ξερό το χορτάρι, κλπ; Το ίδιο ακριβώς. Άλλοθι. Για τα πάντα. Για όσα δεν έκαναν, για όσα υποσχέθηκαν αλλά δεν τήρησαν, για όσα δεν προνόησαν. Κάλυψη πίσω από τον όγκο νερού, την κλιματική αλλαγή – κρίση, τους “αλητήριους εμπρηστές”.

Άλλοθι που φτάνει να μοιρολατρία! Οξύμωρο. Μία φιλελεύθερη κυβέρνηση προβάλλει τη μοιρολατρία. Τι να κάνουμε, αυτή είναι η κλιματική αλλαγή, τη βιώνουμε, άρα δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, ας την υποστούμε.

Ένα αφήγημα άηθες και ντροπιαστικό για όλους μας το 2023. Όχι! θα κάνετε τα πάντα, ότι περνά από το χέρι σας, θα πολεμήστε μέχρις εσχάτων και μετά θα μιλήσουμε για το εάν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ή όχι.

Και για να τελειώνουμε, σκεφτείτε το εξής:  Για να αντιμετωπιστεί μία κρίση, φωτιές για παράδειγμα, χρειάζεται – απαιτείται, η συμμετοχή της κοινωνίας. Η αρωγή της. Ιδού λοιπόν κύριε Μητσοτάκη και λοιποί. Κάντε μας συμμέτοχους. Καταρτίστε σχέδιο και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ μας. Εκπαιδεύστε την κοινωνία των πολιτών. Εκτός εάν δεν θέλετε πολίτες αλλά αρκείστε σε όσους μπορούν να ξαναγίνουν ψηφοφόροι σας…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr